New Bill syftar till att utvidga Maine Technology Institutes omfattning

BedrÀgerier, smarta pÄsar och festmÄnader

En ny tvÄdelad proposition har införts i Augusta som skulle utvidga Maine Technology Institutes roll inom statens innovationsekosystem.

Lagförslaget – LD 1324, En lag för att stödja innovation, entreprenörskap och Maines ekonomiska framtid – skulle uttryckligen ge organisationen vissa befogenheter, inklusive förmĂ„gan att administrera och stödja företagsinkubatorer, hjĂ€lpa University of Maine System och ideella forskningslaboratorier med teknik överföring och kommersialisering och skapa ett program för att ersĂ€tta det nu nedlagda Maine Patent-programmet.

Lagförslagets sponsor, rep. Martin Grohman (D-Biddeford), författade det tillsammans med Catherine Renault, en konsult och tidigare chef för Maine Office of Innovation. TvĂ„ republikaner – Sen. Garrett Mason, senatens majoritetsledare frĂ„n Lissabonfallen, och rep Matthew Pouliot (R-Augusta) – Ă€r medsponsorer pĂ„ rĂ€kningen.

”MĂ„let med lagförslaget Ă€r att klargöra MTI: s roll i innovationsekosystemet”, sa Renault till Maine Startups Insider. “MTI: s uppdrag, som för nĂ€rvarande Ă€r skrivet i stadgar, Ă€r nĂ„got vagt och har dĂ€rför varit föremĂ„l för tolkning av styrelsen över tid, och lĂ€ser ofta uppdraget snĂ€vt.”

Även om det Ă€r vagt, ger MTI: s möjliggörande lagstiftning organisationen ett brett mandat, sĂ„ om det nya lagförslaget faktiskt Ă€r nödvĂ€ndigt för MTI att driva initiativen i frĂ„ga Ă€r ett diskussionsĂ€mne.

Lagförslaget hÀnvisades pÄ tisdag till lagstiftarens kommitté för arbete, handel, forskning och ekonomisk utveckling. En offentlig utfrÄgning Àr planerad till onsdagen den 19 april kl. 13.00

Ett program för att stödja inkubatorer och acceleratorer

MTI: s roll i statens innovationsekosystem hamnade nyligen i centrum för en debatt efter att regeringen Paul LePage i januari föreslog att man skulle eliminera finansieringen för statens system för tillÀmpad teknikutveckling, som kanaliserar statliga pengar till affÀrsinkubatorer som Maine Center for Entrepreneurial Development.

PÄ den tiden sa guvernörens talesman till Maine Startups Insider att MTI hade kapacitet att fylla de resulterande budgethÄlen och tillhandahÄlla nödvÀndig finansiering till inkubatorerna. Senator Amy Volk, republikansk medordförande i LCRED-kommittén, upprepade denna hÄllning i slutet av mars nÀr hon röstade för guvernörens förslag. (Kommittén röstade emellertid 7-6 lÀngs partilinjer för att motsÀtta sig nedskÀrningarna, med demokrater som röstade för att behÄlla ATDC-finansieringen.)

Lagförslaget skrevs i december, en mÄnad innan guvernören slÀppte sin föreslagna tvÄÄrsbudget, men ger ett enkelt sÀtt att uttryckligen överföra ansvaret till MTI, enligt Renault. Specifikt skulle rÀkningen ge MTI befogenhet att:

”UpprĂ€tta ett program för att frĂ€mja och uppmuntra inrĂ€ttande, underhĂ„ll och drift av inkubatorer och acceleratorer i entreprenörsstödsystemet genom att bevilja bidrag och andra former av ekonomiskt stöd till företag, ideella enheter, byrĂ„er för ekonomisk utveckling, utbildningsinstitutioner, myndigheter eller andra enheter för program som frĂ€mjar en företagarmiljö eller utbildar eller utbildar entreprenörer. ”

Teknisk överföring och kommersialisering

I skrivandet av propositionen sa rep. Grohman att han “starkt” skulle uppmuntra MTI att fortsĂ€tta skapa ett program för att hjĂ€lpa University of Maine att kommersialisera den mest lovande forskning och immateriella rĂ€ttigheter som dess forskare och studenter har utvecklat.

“Jag tror att en del bra teknik som kan skapa en mycket positiv ekonomisk inverkan finns pĂ„ hyllan dĂ€r,” sa Grohman.

Det gÀller Àven statens ideella forskningslaboratorier som inte har resurser att sprida IP till kommersiella produkter, sa Renault.

“Detta har varit ett hĂ„l i vĂ„rt innovationsekosystem under lĂ„ng tid”, sa hon.

Som skrivet skulle LD 1324 ge MTI möjlighet att:

”InrĂ€tta ett program … för att stödja tekniköverföringsaktiviteterna vid University of Maine System, andra postsekundĂ€ra utbildningsinstitutioner i staten och ideella forskningsinstitut som Ă€r berĂ€ttigade till finansiering under en tillgĂ„ngsteknologifond som inrĂ€ttats och administreras av institutet, för att öka patentnivĂ„n vid University of Maine System, andra postsekundĂ€ra institutioner i staten och ideella forskningsinstitut och för att frĂ€mja licensiering av patent, sĂ€rskilt till nya och befintliga företag med verksamhet i staten. ”

Ett nytt patentprogram

Ett mÄl med det nya lagförslaget som Grohman anser Àr extremt viktigt Àr att fylla ett hÄl i det ekosystem som skapades nÀr Maine Patent Program stÀngdes 2014.

En entreprenör sjÀlv, Grohman, gynnades av Maine Patent Program nÀr hans företag, CorrectDeck, stod inför en patentrelaterad rÀttegÄng. Han tyckte att det var ett misstag nÀr Maine Patent Program stÀngdes av och vill att MTI ska stÄ i spetsen för skapandet av en eftertrÀdare.

“Vi var ett ungt företag och ganska rĂ€dda”, sa Grohman. ”Maine Patent Program, Ă€ven om de inte kunde ge juridisk rĂ„dgivning, rĂ€ddade oss verkligen genom att göra en sökning efter tidigare teknik som sparar enorma juridiska avgifter. SĂ„ propositionen initierar den diskussionen pĂ„ nytt. ”

Specifikt skulle LD 1324 ge MTI befogenhet att:

”UpprĂ€tta ett program i samarbete med University of Maine School of Law för att stödja kommersialisering och tillverkning av innovationer i staten genom att tillhandahĂ„lla utbildning och hjĂ€lp med patentprocessen för USA: s patent- och varumĂ€rkeskontor till företag, uppfinnare och entreprenörer i Stat.”

Är det nödvĂ€ndigt?

Brian Whitney, MTI: s president, motsÀtter sig inte lagförslaget, men sade att det troligtvis Àr onödigt eftersom han tror att nuvarande lag redan ger organisationen de förmÄgor som den nya propositionen uttryckligen försöker erbjuda.

”Representanten Grohmans förslag Ă€r tankevĂ€ckande och representerar uppriktigt sagt programdiskussioner som MTI-styrelsen har haft under det senaste förflutna”, sa Whitney i ett uttalande. “Jag Ă€r övertygad om att MTI redan har förmĂ„gan att skapa de typer av program som hans lagförslag övervĂ€ger, men jag Ă€r inte nödvĂ€ndigtvis motstĂ„ndare av hans anstrĂ€ngningar att kodifiera dem enligt lag som för nĂ€rvarande utarbetas.”

MTI: s aktiveringslag ger organisationen ett brett mandat som sannolikt kan tolkas för att tillÄta de befogenheter som lagförslaget försöker systematisera. Till exempel sÀger nuvarande lag:

“MTI: s skatteuppgifter inkluderar utbetalning av medel genom bidrag till privata företag, riktade teknikinkubatorer och ideella forskningslaboratorier. Institutet kan finansiera nödvĂ€ndiga föregĂ„ngare till kommersialisering av produkter och tjĂ€nster, inklusive utveckling av ny teknik och processer, utveckling av produktkoncept och tillverkning av prototyper. ”

GÀllande lag sÀger ocksÄ att MTI ska samarbeta med avdelningen för ekonomisk och samhÀllsutveckling, University of Maine System och andra organisationer:

”För att sĂ€kerstĂ€lla att ett kompletterande system med supporttjĂ€nster, inklusive, vid behov och lĂ€mpligt, inkubatorer, affĂ€rsstöd, tekniköverföring, marknadsundersökningar, patentforskning och liknande tjĂ€nster finns pĂ„ plats och tillgĂ€ngligt för företag och forskningslaboratorier som fĂ„r medel frĂ„n institutet . ”

Grohman medger att lagen ger ett brett mandat, men han sa att det inte alltid Àr en bra sak för statliga myndigheter, som ofta Àr försiktiga med att försöka tolka lagstiftningens avsikter. I det hÀr fallet skulle det vara mer tydligt i MTI: s mandat att ta bort den potentiella tvekan och lÄta MTIs styrelse gÄ vidare med nÄgra av dessa initiativ utan att behöva oroa sig för om det ligger utanför dess rÀttsliga rÀckvidd.

“Om vi ​​kan vara tydligare och erbjuda mer riktning Ă€r det alltid bra,” sa Grohman.

InlÀgget Ny proposition syftar till att utvidga Maine Technology Institutes rÀckvidd upptrÀdde först pÄ Maine Startups Insider.

LÀs mer om Maine start-ekosystem hÀr pÄ Tech.Co