Nikon Coolpix P1000 recension: superzoom-mÀstaren

Nikon Coolpix P1000 recension: superzoom-mÀstaren

”Med zoomnivĂ„er pĂ„ 125 gĂ„nger Ă€r P1000 en enastĂ„ende kamera. Men ska du köpa den? LĂ€s vidare för att ta reda pĂ„ det ”

Intresset runt kameran att kunna zooma in nÀrmare motivet har accelererat med lanseringen av Huaweis P30 Pro (recension). Med förmÄgan att digitalt zooma upp till 50 gÄnger har telefonen verkligen fÄtt mÄnga intressen. Men tÀnk om jag berÀttar att kameramÀrken har lanserat produkter som kan erbjuda sÄdana zoomfunktioner Àven utan att tillgripa stora linser? Tja, dubbade superzoomkameror, dessa enheter faller mellan en pek-och-skjutkamera och en fullfjÀdrad DSLR (eftersom du inte kan byta lins) och erbjuder höga zoomnivÄer. Jag fick nyligen chansen att kolla in en sÄdan kamera i form av Nikon Coolpix P1000, som erbjuder en galen zoom pÄ upp till 125x. Men rÀcker det för att spendera 61.995 Rs pÄ Coolpix P1000? Tja, lÄt oss ta reda pÄ det tillsammans, eller hur?

Specifikationer en överblick

MĂ„tt 146,3 x 118,8 x 181,3 mm VĂ€ger 1415 g (inklusive batteri) 16 MP-sensor Upp till 125x optisk zoom, en brĂ€nnvidd motsvarande 24 till 3000 mm BlĂ€ndare frĂ„n f / 2,8 till f / 8 ISO – 100 till 6400 KontrastavkĂ€nning autofokus 3,2 tum skĂ€rm med upplösning pĂ„ 921 punkter 0,39 tum EVF med upplösning pĂ„ 2 359 000 punkter Sparar upp till 4 000 videor @ 30 fps Stöder ISO 100 – 40000 Bluetooth 4.1, Wi-Fi 802.11 b / g / n

Design och byggkvalitet

Nikon Coolpix P1000 fungerar verkligen som en bra konversationsstartare. Du förstÄr, Àven om det kan verka som en vanlig DSLR, har den ett stort fotavtryck och med en bredare Àn vanlig lins som skjuter ut kroppen, mÄste du bli frÄgad om det av frÀmlingar. PÄ min senaste resa frÄgade en hel del mÀnniskor mig om kameran och vad som gör den annorlunda.

Nikon Coolpix P1000 recension - 91mobiler 04

Medan P1000 kan dra uppmĂ€rksamhet med sitt utseende, gör den verkligen inte bra pĂ„ byggkvalitetsaspekten. Kameran verkar ganska tung eftersom den tippar skalorna pĂ„ 1,4 kg – vilket Ă€r nĂ€stan dubbelt sĂ„ stort som DSLR med konventionella linser. Även om du tĂ€nker pĂ„ zoomobjektivet, sĂ„ verkar inte vikten pĂ„ P1000 vara sĂ„ dĂ„lig. Med detta sagt har varumĂ€rket anvĂ€nt plast för att hĂ„lla vikten i schack, vilket inte vĂ€cker mycket förtroende för dess hĂ„llbarhet. Dessutom lutar enheten framĂ„t nĂ€r du börjar zooma in, sĂ„ du mĂ„ste sĂ€kerstĂ€lla bra grepp för att sĂ€kerstĂ€lla oskarpa resultat, och det betyder att du mĂ„ste anvĂ€nda den med bĂ„da hĂ€nderna.

NĂ€r det gĂ€ller designelement bör Coolpix P1000 inte ta för lĂ„ng tid att anpassa sig till om du har anvĂ€nt en DSLR tidigare. Det fina Ă€r att ratten runt linsen kan konfigureras för att justera ISO, slutartid eller exponering. För att zooma in ocksĂ„ fĂ„r du tvĂ„ alternativ – ett till höger och det andra Ă„t vĂ€nster pĂ„ linsomrĂ„det. Beroende pĂ„ vad du föredrar kan du vĂ€lja att anvĂ€nda nĂ„gon av dem, Ă€ven om du skulle uppskatta snap-back-zoomknappen till vĂ€nster, som lĂ„ter dig snabbt gĂ„ tillbaka till föregĂ„ende zoomnivĂ„ och komma tillbaka till den valda. Nu Ă€r detta ganska tankevĂ€ckande eftersom du kanske inte kan upptĂ€cka objektet nĂ€r du har zoomat in för mycket, sĂ„ det gör att du kan hitta det igen och dĂ€rmed stĂ€lla in ramen ordentligt.

Nikon Coolpix P1000 designgalleri

Andra kontroller till höger inkluderar ratten för att vÀxla mellan lÀgen, pÄ / av-knapp, en annan ratt för att styra slutartiden och en funktionsknapp. Bredvid skÀrmen fÄr du knappar för autofokusering, vÀxling mellan bildskÀrm och sökare, videoinspelning, förhandsvisning, Àndring av visningsalternativ pÄ skÀrmen, meny och radering tillsammans med en D-pad med en ratt som kan byta blÀndare. OvanpÄ, tillsammans med hetskonfÀstet, fÄr du en vÀxling för blixtmodulen, med den senare som en av de kraftfullaste jag har sett pÄ en kamera. Den nedre delen innehÄller batterifacket och en SD-kortplats.

För portar kommer du att upptÀcka att alla Àr snyggt placerade pÄ vÀnster sida och sÀkrade med gummiklaffar. Det finns ett 3,5 mm mikrofongrÀnssnitt, HDMI Type-D-uttag, mikro-USB-port och en tillbehörsport.

Nikon Coolpix P1000 recension - 91mobiler 09

Precis som en mellanklass DSLR, erbjuder Coolpix P1000 en utskjutbar skÀrm sÄ att du kan fÄ nÄgra kreativa bilder. Den 3,2-tums skÀrmen har en upplösning pÄ 921 000 punkter. TyvÀrr Àr skÀrmen inte beröringsfunktionell och du mÄste anvÀnda knappar för att initiera olika ÄtgÀrder. Du kan naturligtvis ocksÄ anvÀnda EVF för att rama in ditt skott, vilket har en upplösning pÄ 2 359 000 punkter. Det finns diopterjusteringsratten till vÀnster för att kalibrera sökaren.

Nikon Coolpix P1000 recension - 91 mobiler 08

Kameraprestanda

Efterföljaren till Coolpix P900, P1000 tar begreppet superzoom flera hack ovanför. För avbildning levereras Nikon Coolpix P1000 med en 16-megapixel CMOS-sensor med 17 element. NIKKOR-objektivet gör att du kan komma upp till 125 gÄnger nÀrmare motivet med den optiska zoomen, vilket motsvarar 3000 mm för en 35 mm-ekvivalent kamera. Och om det inte rÀcker kan du zooma digitalt ytterligare upp till 6000 mm, med funktionen dubbad som Dynamic Fine Zoom. För autofokus har Nikon valt autofokusmekanism för kontrastdetektering.

Nikon Coolpix P1000 recension - 91mobiler 02

Vad sÀgs om bildkvaliteten? Tja, Coolpix P1000 kan fÄ nÄgra bra bilder i dagsljusförhÄllanden. Bilderna ger bra fÀrgÄtergivning och har anstÀndiga skÀrpanivÄer. Men sÄ snart du ser bilden i full upplösning mÀrker du att bullret kryper in. Eftersom Nikon har valt exakta fÀrger, saknar vissa bilder den slagkraft som du kan hitta pÄ andra kameror. Med detta sagt Àr nÀrbilderna ganska imponerande med faux-bokeh-effekten som gör dem Ànnu mer tilltalande. Naturligtvis kan du anvÀnda Lightroom eller Photoshop för efterbehandling eftersom du kan fÄnga dem i Nikons egna NRW-format för RAW-bilder.

Nikon Coolpix P1000 kameraprover

Det rĂ„der ingen tvekan om att 125x zoom lĂ„ter dig fĂ„ riktigt fantastiska bilder Ă€ven pĂ„ avstĂ„nd. Och kameran – Ă€ven i handhĂ„llet lĂ€ge – gör ett bra jobb med att föra motivet riktigt nĂ€rmare dig. Men som nĂ€mnts ovan mĂ„ste du hĂ„lla den med stabila hĂ€nder nĂ€r du börjar zooma in. Dessutom innebĂ€r till och med en liten förĂ€ndring i sĂ„dana scenarier att du har tappat bort motivet som du försökte fĂ„nga. Jag skulle ocksĂ„ rekommendera dig att inte gĂ„ lĂ€ngre Ă€n 1000 mm nivĂ„er, om det inte Ă€r absolut nödvĂ€ndigt, eftersom skĂ€rpan tar en massiv trĂ€ff. Vad kan du nu göra med sĂ„dana galna zoomnivĂ„er? FĂ„nga mĂ„nen, förstĂ„s. Kanske Ă€r det dĂ€rför som Nikon har erbjudit det hĂ€r lĂ€get i sjĂ€lva lĂ€gesratten, och jag mĂ„ste sĂ€ga att det fungerar ganska bra. Även om det inte finns nĂ„got alternativ att fĂ„ RAW-bilden i det hĂ€r lĂ€get kan du fĂ„ nĂ„gra bra Instagram-vĂ€rda bilder efter att ha gjort mindre redigering. Det finns ocksĂ„ ett fĂ„gellĂ€ge pĂ„ P1000.

Nikon Coolpix P1000 zoomnivÄer

NÀr det gÀller ISO-nivÄer kan Nikon Coolpix P1000 gÄ frÄn 100 till 6400. Du ser dock en betydande mÀngd brus frÄn ISO 3200 och högre.

Nikon Coolpix P1000 ISO-nivÄer

Kameran kan spela in videor i 4k-upplösning, vilket Àr ett plus. Det kÀmpar dock med att fokusera, vilket innebÀr att de resulterande filmerna verkar ganska suddiga om det finns mycket rörelse.

Som nÀmnts ovan kommer Nikon Coolpix P1000 med en mikro-USB-port, vilket Àr bra eftersom du kan fylla pÄ enheten med vanliga laddare. Och det Àr ganska viktigt eftersom EN-EL20-batteriet bara rÀcker cirka 250 stillbilder och ungefÀr en timmes videoinspelning, vilket inte Àr mycket. TyvÀrr betyder det ocksÄ att skytten inte levereras med en extern laddare för batteriet, utan kommer i stÀllet med en vÀggadapter tillsammans med en mikro-USB-kabel.

Nikon Coolpix P1000 recension - 91mobiler 16

Dom

Som recensionen antyder Àr Nikon Coolpix P1000 inte en vanlig kamera. Och det betyder att det skulle vara fel att titta pÄ den frÄn samma lins (ordspel avsedd) som en DSLR eller spegelfri skytt. Enheten löser ett sÀrskilt behov och gör det riktigt bra. Coolpix P1000 Àr en lÀttanvÀnd kamera som erbjuder bra bildkvalitet tillsammans med funktioner som 4K-videoinspelning, vilket Àr timens behov. För att inte tala om, du kan bli galen nÀra dina motiv utan att behöva gÄ igenom besvÀret med att byta linser eller bÀra ett stativ för att sÀkerstÀlla att du fÄr ett stabilt skott.

Nikon Coolpix P1000 recension - 91mobiler 03

Medan du enkelt kan fÄ bÀttre bildkvalitet med Nikon D5600 och Sony Alpha 6300, handlar allt om vad du behöver en kamera för. Om du Àr en djurskytte eller Àlskar att fÄnga mÄnen, kan Nikon Coolpix P1000 bara vara ett perfekt val för dig som övervÀger att konkurrera alternativ som Panasonic LUMIX FZ80 inte erbjuder sÄdana zoomfunktioner.

Redaktörens betyg: 3.5 / 5

Fördelar

LÀttanvÀnda kontroller Kraftfulla zoomfunktioner Bra stabilisering 4K-videoinspelningsfunktioner

Nackdelar

Ganska tung och inte riktigt ergonomisk Genomsnittlig batteritid

Produktfoton frÄn Raj Rout