Nokia 4.2-recension: en kompakt mid-ranger som hamnar bakom tÀvlingen

Nokia 4.2-recension: en kompakt mid-ranger som hamnar bakom tÀvlingen

Expertbetyg
3,5 / 5

Design ★★★★★

★★★★★

Visa ★★★★★

★★★★★

Programvara ★★★★★

★★★★★

Kamera ★★★★★

★★★★★

Prestanda ★★★★★

★★★★★

Batteri ★★★★★

★★★★★

Fördelar Attraktiv och kompakt design Lager Android AnstÀndig batteritid Nackdelar Sub-par kamera-prestanda Maskinvaran Àr inte avsedd för intensiva uppgifter Har den Àldre generationens mikro-USB-port

Visste du att siffran 4 anses vara obehaglig i Kina? Tja, det Ă€r anledningen till att vi inte har sett nĂ„gon smartphone frĂ„n sĂ„dana som OPPO och Vivo med bĂ€rande siffra i deras modellnummer. Men ett varumĂ€rke som kanske var det första som följde denna strategi Ă€r Nokia som aldrig lanserade en funktionstelefon eller smartphone med nummer 4. Fram till i Ă„r Ă€r det. Under sin nya förĂ€lder HMD Global introducerade varumĂ€rket Nokia 4.2 (hands on) tillsammans med en massa andra smartphones vid Ă„rets före MWC-evenemang. Nu har smarttelefonen lanserats i landet med en prislapp pĂ„ 10 990 Rs. Med tanke pĂ„ detta voluminösa prissegment vĂ€cker uppmĂ€rksamhet frĂ„n de flesta varumĂ€rken och ser mycket action i Indien Ă€ven frĂ„n etablerade spelare som Samsung, kan Nokia 4.2 lĂ€mna ett bestĂ„ende intryck? Ännu viktigare, kan Nokia bevisa att siffran 4 inte Ă€r egentligen otur, trots allt? Stanna hos mig för att ta reda pĂ„ det.

Specifikationer en överblick

Visa
Storlek 5,71 tum
Upplösning 720 x 1520 pixlar
Prestanda
CPU FyrkÀrna, 1,95 GHz + FyrkÀrna, 1,45 GHz, Snapdragon 439
Bagge 3 GB
Lagring
Internt minne 32 GB
Externt minne Upp till 400 GB
Batteri
Kapacitet 3000 mAH, Li-ion, ej avtagbar
Samtalstid Upp till 18 timmar (3G)
Standby-tid Upp till 600 timmar (4G)
Kamera
PrimÀr kamera 13 MP
SekundÀr kamera 8 MP
Anslutning
NÀtverksstöd Dual SIM 4G
Andra alternativ Wi-Fi, Bluetooth 4.2, GPS
Andra
Batterikapacitet 3000
Operativ system Android 9.0 Pie

Design och display

Storlek: 5,71 tum

Upplösning: 720 x 1520 pixlar

SkÀrmtyp: IPS LCD

Pixel densitet: 295 ppi

Om du anser att Nokia 4.2 bara Àr en annan budgettelefon, skulle du inte ha fel. NÀr man tittar pÄ avstÄnd har smarttelefonens glas-sandwich-design ingen sÀrskiljande funktion för att uppmÀrksamma er. Medan min granskningsenhet kom i en elegant svart fÀrg kan du ocksÄ vÀlja en sÀrprÀglad rosa sandfÀrg.

Nokia 4.2 recension - 91mobiler 11

Om du emellertid mÀrker noga kommer du att finna att strömbrytaren Àr nÄgot annorlunda Àn vanligt. Tja, det beror pÄ att strömbrytaren Àr omgiven av en lysdiod som fungerar som en aviseringslampa. Det ger inte bara karaktÀr till Nokia 4.2, men det verkar ocksÄ vara ganska anvÀndbart. Du förstÄr att de flesta smartphones idag inte har nÄgot aviseringslampa alls, eller om de har det Àr det vanligtvis en liten som lÀtt kan missas. Men sÄ Àr inte fallet med 4.2, eftersom ljuset Àr ganska starkt och syns Àven nÀr smarttelefonen hÄlls nedÄt.

Nokia 4.2 recension - 91mobiler 13

Nokia 4.2 Àr ocksÄ mÀrkets första smartphone (tillsammans med 3.2) som kommer med ett vattendroppskÀr pÄ skÀrmen. Nokia hÀnvisar till det som dot notch. TyvÀrr betyder det inte att enheten har ett imponerande förhÄllande mellan skÀrm och kropp, för det har tjocka ramar lÀngst ner med Nokia-mÀrkning. Ramen Àr mÀrkbart bred Àven pÄ toppen.

Även med dessa ramar kommer 4.2 att Ă€lskas av dem som gillar kompakta telefoner. Med en skĂ€rmstorlek som mĂ€ter 5,71 tum, ligger smarttelefonen bra i handen och du kan anvĂ€nda den enkelt med lĂ€tthet. Med det sagt betyder telefonens glaskonstruktion att den Ă€r benĂ€gen att glida. NĂ€r det gĂ€ller skĂ€rmkvaliteten kanske HD-upplösningen inte verkar attraktiv, men IPS-panelen lyckas erbjuda skarpa bilder och bra fĂ€rgĂ„tergivning. LjusnivĂ„er och betraktningsvinklar Ă€r ocksĂ„ bra.

Nokia 4.2 recension - 91mobiler 18

De andra designelementen i Nokia 4.2 Àr ganska standard, Àven om du fÄr en extra knapp pÄ vÀnster ryggrad för att Äberopa Google Assistant. Det finns ocksÄ ett lager av 2,5D-glas pÄ fram- och baksidan som ökar utseendet och ergonomin. Den bakre har vertikalt inriktade bakre kameror i mitten med en fingeravtryckslÀsare lÀngre ned. TyvÀrr, pÄ grund av den kompakta storleken eller kanske pÄ grund av placeringen, rÀckte mina fingrar alltid efter kameramodulen istÀllet för fingeravtryckslÀsaren. Som sagt, sensorn fungerar bra och lÄser upp luren snabbt. Du kan ocksÄ anvÀnda ansiktslÄsning pÄ 4.2 som ocksÄ fungerar bra, men det Àr inte det snabbaste jag har stött pÄ. AnsiktsupplÄsningsfunktionen kÀmpar ocksÄ i svaga instÀllningar och nÀr du bÀr solglasögon.

Kameror

PrimÀr kamera: 13 MP

Blixt: LED-blixt

SekundÀr kamera: 8 MP

Nokia 4.2 recension - 91mobiler 06

PÄ baksidan har Nokia 4.2 en dubbla kamerainstÀllning som bestÄr av en 13-megapixel f / 2.2-skytt, som Àr ihopkopplad med en 2MP djupgivare. För selfies sitter en 8MP snapper inuti prickarna pÄ framsidan. NÀr det gÀller kameraappen Àr grÀnssnittet ganska rikt. I vertikalt lÀge hittar du avtryckaren i mitten lÀngst ner, mellan den frÀmre kamerans vÀxling och förhandsgranskningsgalleriet. Ovanför det hittar du olika lÀgen som video, pro och bokeh med en skjutreglage för att Àndra skönhetsnivÄerna och ett annat för att erbjuda lÀgen som fyrkant, tidsfördröjning, panorama och Google Lens. OvanpÄ finns instÀllningsmenyn, sjÀlvutlösaren och vÀxling av blixt. Intressant nog lÄter handenheten ocksÄ fÄ RAW-utdata om du vill.

SkÀrmdump av Nokia 4.2 - 91mobiler 01 SkÀrmdump av Nokia 4.2 - 91mobiler 02

Men hur vĂ€l kan allt som översĂ€tts till bildkvalitet? För att uttrycka det enkelt Ă€r bilderna tillrĂ€ckligt bra för att delas pĂ„ sociala medier, men du borde inte förvĂ€nta dig mer. Bilderna ser bra ut pĂ„ telefonens skĂ€rm, men sĂ„ snart du ser dem pĂ„ en större skĂ€rm med sin ursprungliga upplösning kommer du att mĂ€rka att mĂ„nga detaljer saknas. Även om fĂ€rgĂ„tergivningen Ă€r ganska bra pĂ„verkar bristen pĂ„ skĂ€rpa lĂ„nga bilder, nĂ€rbilder och till och med bilder som tas inomhus. NĂ€rbilder har dock en faux-bokeh-effekt, vilket gör att de ser lite tilltalande ut. FörhĂ„llanden med svagt ljus visar sig vara Ă€nnu mer utmanande med betydande exponeringsproblem och en mĂ€rkbar mĂ€ngd buller. Tack vare en dedikerad djupavkĂ€nningsenhet ser suddighetseffekten inte artificiell ut, men den Ă€r inte perfekt eftersom motivets kanter blir mjuka i vissa omrĂ„den. Selfies Ă„ andra sidan kostar lite bĂ€ttre eftersom de upprĂ€tthĂ„ller skĂ€rpan och erbjuder bra fĂ€rger ocksĂ„. Det programvaruaktiverade portrĂ€ttlĂ€get för selfies fungerar ocksĂ„ ganska bra under gott om ljusförhĂ„llanden.

Vi lÀmnar dig med Nokia 4.2s kameraprov för att vara din egen domare.

Med tanke pÄ att vi ser en sorts revolution inom fotograferingsavdelningen i mellanklassegmentet, verkar den genomsnittliga kameraprestanda som erbjuds av Nokia 4.2 som ett missat tillfÀlle.

HĂ„rdvara och mjukvara

CPU: Quad core, 1,95 GHz + Quad co …

GPU: Adreno 505

RAM: 3 GB

Minne: 32 GB + Upp till 400 GB

SIM-kortplatser: Dual SIM, GSM + GSM

Batteri: 3000 mAH

Kanske Àr detta den mest nedslÄende aspekten av Nokia 4.2. Med en sub-Rs 12k-prislapp levereras telefonen med Qualcomms Snapdragon 439-chipset, vilket Àr ganska konstigt med tanke pÄ att nu Àven sub-Rs 8k-smartphones har börjat anvÀnda SD6xxx-seriechips. Med detta sagt fungerar kombinationen av 2,0 GHz-kÀrnkluster och 1,45 GHz hexakÀrnkluster pÄ Snapdragon 439 SoC bra för dagliga uppgifter. Appar öppnas relativt snabbt och multitasking Àr ocksÄ bra tack vare 3 GB RAM.

Nokia 4.2 recension - 91mobiler 17

Men det Ă€r medan du spelar som du inser att Nokia 4.2 Ă€r undermĂ„lig. Telefonen körs i lĂ€gsta möjliga grafiska instĂ€llningar pĂ„ PUBG, och Ă€ven dĂ„ Ă€r upplevelsen ungefĂ€r genomsnittlig. Även nĂ€r du spelar avslappnade spel som Smash Hit och Subway SurfersJag kunde mĂ€rka vissa ryck och ramdroppar. Det som Ă€r bra Ă€r dock det faktum att handenheten inte vĂ€rms upp Ă€ven efter spel för utökade sessioner.

PÄ lagringssidan av saker kommer 4.2 med 16 GB, varav cirka 10 GB Àr tillgÀngligt för dig vid start. Du kan ocksÄ utöka det ytterligare med hjÀlp av ett microSD-kort pÄ upp till 300 GB, och du skulle inte behöva kompromissa med dubbla SIM-funktionerna heller för samma sak.

SkÀrmdump av Nokia 4.2 - 91mobiler 03 SkÀrmdump av Nokia 4.2 - 91mobile 04

KÀnslan av att Nokia 4.2 Àr felaktig i detta segment fortsÀtter ocksÄ i batteriavdelningen. Med en 3000mAh-cell kan enheten inte erbjuda liknande körtid som smartphones med samma pris som kan skryta med 4000mAh eller till och med 5000mAh-batterier. Med detta sagt sÀkerstÀller HD-skÀrmen att telefonen kan hÄlla en hel arbetsdag. Detta Äterspeglades av PCMark-batteri riktmÀrke eftersom handenheten lyckades leverera ett imponerande resultat pÄ 14 timmar och 30 minuter. Screen-on-tiden Àr dock ganska genomsnittlig pÄ lite mer Àn 4 timmar. Telefonen saknar ocksÄ snabb laddningsfunktionalitet och tar lÄng tid att ladda med den medföljande adaptern.

Dom

Om Indiens smarttelefonvÀrld var som ett klassrum i skolan, skulle Nokia 4.2 vara som den genomsnittliga studenten som inte sticker ut i studier, sport eller aktiviteter utanför skolan.

Om du utökar den analogin kan du gissa att en genomsnittlig student inte kommer att fÄ mycket rampljuset framför dem som utmÀrker sig i studier eller sport. Det gör det svÄrt för Nokia 4.2, eftersom det möter konkurrens inte bara frÄn aggressiva spelare som Xiaomi och Realme, utan till och med etablerade varumÀrken som Samsung. I Rs 12k-prisfÀltet kan du fÄ solida alternativ, som inkluderar Xiaomi Redmi Note 7, Samsung Galaxy M20 (recension), Realme U1 (recension) och ASUS ZenFone Max Pro M2 (recension). Bortsett frÄn möjligen nÀrvaron av Android-aktien finns det inte ens en enda aspekt dÀr Nokia-smarttelefonen har en fördel jÀmfört med sina konkurrenter.

Nokia 4.2 recension - 91mobiler 01

MissförstÄ oss inte, Nokia 4.2 kommer inte att göra dig besviken med sin design, skÀrm eller dagliga prestanda. Det Àr först nÀr du tÀnker pÄ tÀvlingen, du inser att 4.2 inte Àr det bÀsta alternativet dÀr ute, med tanke pÄ dess pris.

Redaktörens betyg: 3.5 / 5

Fördelar

Attraktiv och kompakt design Lager Android AnstÀndigt batteritid

Nackdelar

Sub-par kamera prestanda Maskinvaran Àr inte avsedd för intensiva uppgifter eller spel Har den Àldre generationens mikro-USB-port

Foton av Raj Rout