Nokia 9 PureView: SÄ hÀr fungerar penta-kamerainstÀllningen

Nokia 9.1 PureView-specifikationer inkluderar Snapdragon 855 SoC och 5G-support: rapport

“Nokia 9 PureView anvĂ€nder alla sina fem kameror för att fokusera pĂ„ ren bildkvalitet”

Nokia 9 PureView Àr Àntligen officiell, och dess rubriker med fem kameror Àr nu en del av multikameratrenden som Àr ganska mycket överallt. UppsÀttningen av penta-kameran spionerades under vÀldigt lÄng tid, och mÄnga förvÀntade sig att Nokia 9 PureView (första intryck) skulle vara en ny nivÄ av mÄngsidighet nÀr det gÀller smartphonefotografering. Nokia tog dock en annan vÀg för att genomföra sin femkamerainstallation, och bildmekanismen innehÄller inga ultravidvinkellinser, pixelbaserade högupplösta sensorer eller telearrangemang.

IstÀllet fokuserar Nokia 9 PureView enbart pÄ ren bildkvalitet och bakgrundsdefokus. Det syftar till att fÄnga massor av mycket information för att producera sublima detaljer, mycket brett dynamiskt omfÄng och utmÀrkt prestanda i svagt ljus. Detta kan verka magert i jÀmförelse med Sonys nya 48MP IMX586-sensor eller Samsungs sammanfattning av fyra bakÄtvÀnda kameror, men genom installationen och Nokias historia med PureView, kan företaget vara pÄ nÄgot hÀr. SÄ hÀr fungerar Nokia 9 PureViews fem kameror och skiljer sig frÄn andra.

Maskinvaran

Till att börja med anvĂ€nder hĂ„rdvaran – Nokia anvĂ€nder samma 12MP Sony-bildsensor för var och en av de fem kamerorna, varav tre av dem Ă€r dedikerade monokroma sensorer, medan de Ă„terstĂ„ende tvĂ„ fĂ„ngar RGB-data. Dessa sensorer anvĂ€nder 1,25 ”m pixlar, Ă€ven om det hittills inte finns nĂ„got ord om sensorn exakt och modell.

Nokia 9 PureView första intryck06

Dessa sensorer Àr ytterligare ihopkopplade med f / 1,8, 28 mm (35 mm-ekvivalenter) linser, vilket Àr standard vidvinkel brÀnnvidd för dagens genomsnittliga mobilkameraobjektiv. Det finns inga variationer i linserna nÀr det gÀller blÀndarstorlek och brÀnnvidd, och nÀrvaron av Zeiss-mÀrket intygar att all optik har levererats av Carl Zeiss.

Nokia 9 PureView första intryck01

En del av den bakre bilduppsĂ€ttningen Ă€r tvĂ„ mindre berömda element – en LED-blixt och en 3D Time of Flight-sensor, som ytterligare lĂ€gger till djupkartan som fĂ„ngas av Nokia 9 PureView för varje bild. Hela denna installation behöver mycket anpassad kontroll, som erbjuds av Qualcomm Snapdragon 845-processorn. Hexagon 685 DSP som följer med processorn tar upp mycket av den totala belastningen och ger den perfekta maskininlĂ€rningsprocessorn som hjĂ€lper Nokia att tillĂ€mpa berĂ€kningsfotograferingsprinciper i handling med Nokia 9 PureView.

Penta-kamera-arrayen utvecklades tillsammans av Light, ett företag som har experimenterat med instÀllningar för flera kameror ett tag. Intressant nog har Light ocksÄ ett partnerskap med Sony för att fÄ dessa multikamerauppsÀttningar till smartphones, vilket gör Nokia 9 PureView till den verkliga första i sitt slag, men inte helt innovativ.

Hur installationen fungerar

NÀr du bestÀmmer dig för att ta ett foto avfyras de fem kamerorna i Nokia 9 PureView samtidigt för att ta minst fem olika exponeringar och skapa det som vanligt fotograferingssprÄk kallas parentes. Information för ett fotografi kommer frÄn alla de fem sensorerna, och Nokia har bekrÀftat att för varje fotografi tas minst 60MP data. Denna mÀngd data kan öka hela vÀgen till 240MP, varifrÄn Nokias berÀknings AI-algoritmer extraherar ett 12MP-fotografi. Medan de monokroma sensorerna fÄngar information om detaljer, kontrast och skÀrpa, fÄngas elementen i fÀrger och vitbalans av 12MP RGB-sensorer.

Nokia 9 PureView första intryck16

Med den detaljerade hÄrdvaran som anvÀnds för att skjuta ett enda fotografi fÄngas en enorm mÀngd information och bearbetas dÀrefter till ett enda fotografi. Som ett resultat har Nokia sagt att permanent HDR-fotografering med sömlöst smidig bearbetning Àr den övergripande avsikten med penta-kamerainstÀllningen. Nokia har gjort ansprÄk pÄ 12,4 stopp dynamiskt omfÄng med Nokia 9 PureView, som Àr mycket brett för en smarttelefonkamera.

Nokia 9 PureView första intryck21

Sedan finns det 3D ToF-sensorn. Den hÀr sensorn syftar till att ge Nokia 9 PureView bra fokusredigering efter fotografering och skapar en detaljerad djupkarta för motivet. Till exempel skapar Nokias senaste flaggskepp en 12MP djupkarta med 1200 djupskikt att vÀlja mellan. I vilken annan smartphone som helst finns det totalt 10 djupskikt som vÀljer bakgrundsgradienten för fokusering.

Med sÄ mycket information till hands Àr det bara naturligt att Nokia 9 PureView naturligt kan exportera till RAW (.DNG) -filer för bÀttre efterbehandling. Dessa filer kan gÄ upp till 30 MB i storlek och erbjuda bakgrundsfokusering nÀr som helst.

Programvaruoptimeringarna

BerÀkningsfotografering Àr namnet pÄ spelet för Nokia 9 PureView. Dess fem kameror Àr utformade för att alltid fungera ihop och fÄnga en hÀpnadsvÀckande mÀngd information (upp till 240MP), som sÄ smÄningom skalas ner till en mer smaklig 12MP-storlek. Bildprocessorn i Nokia 9 PureView Àr anpassad av Light och den tar hÀnsyn till element som ljusskillnader, kontrastnivÄer och fÀrgdata, skÀrpa och texturer för att ta minst fem exponeringar för samma bild.

Nokia 9 PureView första intryck01

MaskininlÀrningsalgoritmerna Àr utformade för att bearbeta data mycket snabbt, vilket möjliggör högt dynamiskt omfÄng i Nokia 9 PureView. Teoretiskt kan detta göra smarttelefonen mycket skicklig för att fotografera i svagt ljus, och Àven nÀr man hanterar ljusa fÀrger. Den anpassade DSP möjliggör ocksÄ justering av bakgrundsdefokus nÀr som helst tack vare den stora djupkartan som skapats av 3D ToF-sensorn.

Nokia 9 PureView Àr enligt uppgift ocksÄ skicklig pÄ att skjuta RAW-bilder och kommer enligt uppgift att skjuta RAW-filer pÄ 30MP. Dessa filer kan lÀsas av Adobe Lightroom, som ocksÄ kommer att innehÄlla anpassade fÀrg- och ljusprofiler som Àr inneboende för de övergripande hÄrdvarugenskaperna för Nokia 9 PureView.

Viktiga konkurrenter

Nokias tvÄ huvudkonkurrenter Àr Samsungs multikameratillvÀgagÄngssÀtt pÄ Galaxy S10 + (första intryck) och Sonys högupplösta 48MP-sensor. Samsung har anvÀnt en standardvinkel, en ultravidvinkel och en teleobjektiv, med 5G-varianten ytterligare en ToF-sensor. Sonys 48MP bildsensor erbjuder under tiden utmÀrkt dynamiskt omfÄng och möjligheten att ta bilder med ultrahög upplösning frÄn din smartphone genom att anvÀnda mindre pixelstorlek men större total pixelstorlek.

Samsung-Galaxy-S10-Plus-03

Med tanke pÄ att de alla har lanserats nyligen, ÄterstÄr det att se vilken strategi som vinner över de krÀsna kunderna och stÄr tidstestet för att bli populÀr. FrÄn och med nu har Nokia kommit med en HDR-fotografering, extremt skarp och lÄngsam för nÀrvarande mobil fotografering, som kanske bara kan tilltala anvÀndare mer Àn begrÀnsade zoomningar och sÀllan anvÀnda vidvinkelobjektiv.