Nokia True Wireless Earbuds recension: ett gediget försök att göra ett mÀrke i det verkligt trÄdlösa ljudsegmentet

Nokia True Wireless Earbuds recension: ett gediget försök att göra ett mÀrke i det verkligt trÄdlösa ljudsegmentet

“De sanna trĂ„dlösa öronsnĂ€ckorna frĂ„n Nokia klarar sig frĂ„n konkurrenterna”

Under ledning av HMD Global har Nokia gjort stora framsteg pÄ smarttelefonmarknaden. Inom bara tvÄ Är Àr varumÀrket bland de fem bÀsta telefonmÀrkena (inte överraskande) och var bland de snabbast vÀxande smarttelefonmÀrkena 2018, enligt Counterpoint. Men varumÀrket syftar till att vÄga sig in i de andra omrÄdena ocksÄ, och det Àr ocksÄ strategiskt om det. I oktober förra Äret, vid lanseringen av Nokia 7.1 i London, tog företaget omslaget frÄn sitt första par riktigt trÄdlösa hörlurar, helt enkelt kallat Nokia True Wireless Earbuds. Paret har tyst lanserats i Indien för 9999 Rs, och med tanke pÄ den enorma konkurrensen i detta segment som inkluderar Samsung Galaxy Buds (recension), de uppdaterade Apple AirPods och andra, var jag ganska upphetsad över att kolla in Nokias erbjudande. Nu nÀr jag har anvÀnt dem i ett par veckor, hÀr Àr vad jag gör av dem.

Laddningsfodralet

Ända sedan Apple lanserade Airpods och kickstartade det verkligt trĂ„dlösa öronsnĂ€cksegmentet anvĂ€nde de flesta rivaler som verkade liknande laddningsfodral. Att döma av min erfarenhet av nĂ„gra av dessa passar inte alla laddningsfodral lĂ€tt i jeansfickor. Nokia Ă„ andra sidan har tankevĂ€ckande utformat sitt laddningsfodral. Med en lĂ„ngstrĂ€ckt cylindrisk form Ă€r fodralet inte sĂ„ brett och kan rymmas i en jeansficka utan att skapa en stor utbuktning eller oro. Finns i svart, fodralet har ocksĂ„ minimal branding.

Nokia True Wireless Earbuds recension - 91mobiler 02

Bortsett frÄn dess form fungerar vÀskan pÄ vanligt sÀtt och har ett laddningsuttag av typ C. Jag gillar de enskilda laddningsindikatorerna pÄ utsidan, som lÄter dig veta nÀr vÀskan laddas och nÀr de vÀnstra eller högra öronsnÀckorna juicerar.

VÀskan anvÀnder en fjÀderbelastad mekanism och du mÄste trycka i ena Ànden för att avslöja öronsnÀckorna inuti. Att ta ut dem Àr ganska enkelt, men att sÀtta tillbaka dem i fodralet krÀver lite övning. Du mÄste spÀrra dem ordentligt i de angivna utrymmena, eftersom fallet inte stÀnger annars.

Nokia True Wireless Earbuds recension - 91mobile 03

Design och komfort

Nog med laddningsfodralet, vad sÀgs om hörlurarna? Nokia har hÄllit öronsnÀckornas design extremt enkel.

Nokia True Wireless Earbuds recension - 91mobiles 05

Och ÀndÄ behöver du inte oroa dig för passformen för Nokia Earbuds. Du hittar olika örontips i detaljhandelspaketet för att matcha dina örons storlek. Och det som Àr mer intressant Àr att öronsnÀckorna stannar fast i örat Àven utan nÄgon pinne eller fin design. Dessutom Àr de ganska lÀtta pÄ bara 5 g. Paret klarade vÄrt skakprov för att sÀkerstÀlla att de inte faller av medan du joggar, men jag skulle fortfarande vara försiktig med att bÀra dem i ett gym. Tack vare IPX4-klassificering kommer de med svett- och stÀnkmotstÄndsfunktion som följer dig under trÀningspasset.

Nokia True Wireless Earbuds recension - 91mobiles 10

NÀr det gÀller deras design har Nokia valt att avstÄ frÄn beröringskÀnsliga kontroller, vilket enligt min mening skulle ha gjort det lÀttare att anvÀnda öronsnÀckorna. Med detta sagt Àr beröringskÀnsliga kontroller pÄ riktigt trÄdlösa hörlurar vanligtvis en hit-and-miss-affÀr, sÄ Nokia har eftertÀnksamt erbjudit knappar pÄ var och en av hörlurarna. Jag föreslÄr att du orienterar öronsnÀckorna pÄ ett sÄdant sÀtt att knapparna alltid Àr överst och förblir tillgÀngliga. Du kan trycka lÀnge pÄ knapparna för att slÄ pÄ eller stÀnga av knopparna, eller spela upp / pausa en lÄt med ett enkelt tryck. I min anvÀndning var dock att spela eller pausa spÄr en hit-and-miss-affÀr beroende pÄ om jag anvÀnde Spotify för att lyssna pÄ musik eller streama podcasts frÄn Googles PoddsÀndningar app.

Ljudkvalitet och mer

Om du Ă€r som jag som lyssnar pĂ„ mĂ„nga EDM-spĂ„r, kommer du att Ă€lska Nokia True Wireless Earbuds. Det beror pĂ„ att hörlurarna har stĂ€llts in mot bas, och det betyder att du kommer att Ă€lska oomphen i Alan Walkers senaste PĂ„ vĂ€g, eller slĂ„r i Drake’s Guds plan.

Basen stör emellertid andra frekvenser vilket Ă€r uppenbart nĂ€r man lyssnar pĂ„ Coke Studios Madari dĂ€r du skulle vara hĂ„rt pressad för att ta fram andra instrument pĂ„ grund av öronsnĂ€ckornas fĂ€rgade ljudsignatur. Inte överraskande betyder det att toppar inte Ă€r sĂ„ imponerande, vilket mĂ€rks i nĂ€stan alla rocklĂ„tar – huvudgitarren saknar en viss gnista och energi. Vokal Ă€r dock bra, och sĂ„ Ă€r medelklassen i allmĂ€nhet. Ljudbildningen Ă€r tillrĂ€ckligt bra med tanke pĂ„ öronsnĂ€ckornas storlek. Men det kan inte sĂ€gas om avbildningen, eftersom slagverk av Kan inte sluta av Red Hot Chili Peppers, allt lĂ„ter förvrĂ€ngt och lerigt. Även om det inte finns nĂ„gon brusreducering, tyckte jag att ljudutgĂ„ngen var tillrĂ€ckligt bra Ă€ven pĂ„ trĂ„nga platser som inne i ett tunnelbanetĂ„g.

Nokia True Wireless Earbuds recension - 91mobile 08

TyvÀrr kommer Nokia True Wireless Earbuds bara med standardstöd för SBC-codec, och inte med bÀttre AptX eller LDAC. Detta betyder att paret inte kommer att kunna göra rÀttvisa mot lÄtar med hög trohet.

AnslutningsmÀssigt Àr öronsnÀckorna kanske en av de bÀsta implementationerna för trÄdlösa hörlurar jag har stött pÄ, förstÄs Apple Airpods, förstÄs. Att para ihop dem med en smartphone Àr omedelbart och ganska enkelt. NÀr de vÀl har parats ihop kommer de omedelbart att anslutas till respektive enhet varje gÄng du tar ut öronsnÀckorna frÄn deras fodral. Intressant kan du ocksÄ para ihop bara den högra öronsnÀckan (den hÀr funktionen finns inte med den vÀnstra) om du bara vill anvÀnda den för att hantera samtal.

För att ringa fungerar mikrofonen ganska bra, och den andra parten kunde lyssna tydligt pÄ min röst. Tack vare stöd för Bluetooth 5.0 Àr utbudet ocksÄ ganska bra.

NÀr det gÀller batterilivslÀngden hÀvdar Nokia att öronsnÀckorna kan hÄlla i upp till tre och en halv timme pÄ en enda laddning, och min anvÀndning visade att de sanna trÄdlösa öronsnÀckorna lever upp till löftet. VÀskan kan para ihop paret nÀstan tre och en halv gÄnger, vilket innebÀr att du enkelt kan anvÀnda öronsnÀckorna för en dag och sedan lite mer. Med intermittent anvÀndning, det vill sÀga att anvÀnda knopparna under pendlingen och dÄ och dÄ pÄ kontoret, kan de enkelt hÄlla i upp till tvÄ dagar pÄ en enda laddning. SjÀlva fallet laddas ganska snabbt tack vare införandet av Type-C-standarden.

Dom

Det rĂ„der liten tvivel om att kategorin av riktigt trĂ„dlösa hörlurar fortfarande Ă€r i början, men det har blivit ganska konkurrenskraftigt ganska snabbt. Som nĂ€mnts i början av översynen hittar du alternativ frĂ„n en mĂ€ngd olika företag, med priser frĂ„n sĂ„ lĂ„gt som Rs 2000 till och med över priset pĂ„ Airpods (den senaste iterationen med trĂ„dlöst laddningsfodral kommer att sĂ€tta dig tillbaka av Rs 18,990). ÄndĂ„ tror jag att Nokia har gjort ett gediget försök med sin debut True Wireless Earbuds. Med en prislapp pĂ„ 9999 Rs, Ă€r paret prissatta ganska bra och tillsammans med att erbjuda bra ljudkvalitet har det ocksĂ„ spikat den sömlösa anslutningsupplevelsen. I sjĂ€lva verket, som en del av olika erbjudanden, var öronsnĂ€ckorna tillgĂ€ngliga för sĂ„ lĂ„gt som 7999 Rs. För att inte tala om att det cylindriska laddningsfodralet hjĂ€lper det att sticka ut mitt i tĂ€vlingen.

Nokia True Wireless Earbuds recension - 91mobiles 06

Men medan vi pratar om rivaler Àr det vÀrt att nÀmna att du kan fÄ nÄgra riktigt vÀrdiga alternativ som Anker SoundCore Liberty Air (recension) och Samsung Galaxy Buds (recension), som erbjuder mycket bÀttre ljudkvalitet. Med det sagt, om din spellista mestadels bestÄr av EDM-spÄr, kan Nokias True Earbuds passa din rÀkning.

Redaktörens betyg: 3.5 / 5

Fördelar


Kompakta öronsnÀckor och laddningsfodral som Àr lÀtt att bÀra. Sömlös anslutning Balanserad ljudsignatur Bra batteritid

Nackdelar

Basen övermÀktar andra frekvenser Stöder inte högupplösta ljudkoder

Foton av Raj Rout