nubia Alpha första intryck: mer Àn en smartwatch, mindre Àn en smartphone

nubia Alpha första intryck: mer Àn en smartwatch, mindre Àn en smartphone

”Nubia Alpha Ă€r en unik syn pĂ„ vikbara formfaktorer. We go hands on ”

Förra Äret pÄ IFA fick nubia allas uppmÀrksamhet genom att visa upp en telefon som kan vikas i en klocka. Dubbade Alpha (pÄ bilder), enheten var en prototyp och vi fick inte ens röra vid den. Snabbspolning fram till MWC 2019, och det kinesiska företaget har visat att nubia Alpha inte bara var ett koncept. Jag lyckades ta hand (handleder?) Med den bÀrbara smarttelefonen, och hÀr kommer jag att dokumentera min upplevelse.

nubia Alpha första intryck - 91mobiler 02

Med sÄ mÄnga mÀrken som tittar pÄ vikbara formfaktorer Àr det uppenbart att smartphone-industrin Àntligen har kommit till en punkt dÀr komponenter som skÀrmar och batterier faktiskt kan anvÀndas i en flexibel form, och konsumenterna klagar ocksÄ efter mer. För detta ÀndamÄl Àr nubias implementering vÀldigt annorlunda Àn vad Samsung och Huawei har introducerat. IstÀllet för att en smartphone utvecklas till en surfplattformad enhet Àr nubia Alpha en telefon som kan bÀras pÄ en handled.

nubia Alpha första intryck - 91mobile 07

Innan vi pratar om specifikationer, hur kĂ€nns det att bĂ€ra nubia Alpha? För att vara Ă€rlig verkar det som en utvecklad version av en smartwatch. Det kĂ€nns inte för tungt och ser ocksĂ„ bra ut – speciellt om du vĂ€ljer det dyrare alternativet 18K guld. Den enda skillnaden Ă€r att Alpha har en lĂ„ngstrĂ€ckt skĂ€rm som sveper runt bĂ„da sidorna pĂ„ handleden. VĂ€rt att notera att hela skĂ€rmen inte Ă€r hopfĂ€llbar eftersom endast de delar som Ă€r lĂ„ngstrĂ€ckta frĂ„n vardera sidan Ă€r flexibla. Under min anvĂ€ndning kom bĂ„de enheten och skĂ€rmen över som ganska solid (tack vare rostfritt stĂ„lbyggnad) som borde kunna hantera oavsiktliga droppar.

nubia Alpha första intryck - 91 mobiler 16

Andra designelement inkluderar lÄsbaserat lÄssystem, som sÀkerstÀller att den bÀrbara enheten förblir fast pÄ din handled. Till höger hittar du tvÄ knappar, en för att komma Ät startskÀrmen och den andra för att gÄ tillbaka. Enheten Àr ocksÄ vattentÄlig

nubia Alpha första intryck - 91 bilar 45

Specifikt har nubia Alpha en 4,01-tums skÀrm. SkÀrmen ser ganska bra ut med imponerande fÀrger och skÀrpanivÄer. ljusstyrkan tycktes ocksÄ vara tillrÀcklig, Àven om jag inte Àr sÀker pÄ hur lÀsbar det skulle vara i direkt solljus. Den alltid pÄ-skÀrmen lÄter dig ocksÄ visa alla meddelanden du vill ha pÄ skÀrmen.

nubia Alpha första intryck - 91mobiler 15

Under huven drivs den bÀrbara Qualcomms senaste Snapdragon 2100-plattform. Att ge företaget Àr 1 GB RAM, vilket borde kunna erbjuda anstÀndig multitasking-förmÄga. Medan Snapdragon 3100 redan Àr ute kunde enheten hÄlla bra under min tid med den. Det var inte mer Àn en sekundfördröjning i att öppna appar eller navigera pÄ skÀrmar. För lagring fÄr nubia Alpha 8 GB minne ombord.

Alpha fĂ„r ocksĂ„ en f-2.2-skytt pĂ„ 5 megapixlar. Det Ă€r dock placerat runt skĂ€rmen, pĂ„ höger sida, vilket krĂ€ver att du Ă€ndrar handens position för att fĂ„ ett tillrĂ€ckligt skott. Ärligt talat Ă€r det inte vĂ€rt anstrĂ€ngningen eftersom sjĂ€lva bilden inte Ă€r sĂ„ bra.

nubia Alpha första intryck - 91 mobiler 33

SÄ vad har nubia gjort för att göra upplevelsen av att anvÀnda Alpha bÀttre? Till att börja med anvÀnder varumÀrket en starkt anpassad version av Android, lÀmpligt kallad Alpha OS. TyvÀrr Àr den dock baserad pÄ arkaisk Android 7.1 Nougat. Med det sagt verkar anvÀndargrÀnssnittet anvÀnda den lilla skÀrmen ganska bra. Alla ikoner Àr snyggt utformade och hemskÀrmen har ocksÄ snabbinstÀllningar (uppe), tid och meddelanden och nyligen öppnade appar (mot botten).

Det Àr inte det, enheten stöder ocksÄ palmgester, sÄ att du kan styra navigeringen genom att helt enkelt vifta med handen. Medan jag vanligtvis har betraktat som gimmicky, oavsett om det var förr pÄ Galaxy S4 eller nyligen lanserade LG G8 ThinQ (första intryck), pÄ nubia Alpha, verkar det mer naturligt, kanske pÄ grund av dess formfaktor? Och tack vare IR-sensorn svarar enheten bra pÄ gester.

Medan nubia Alpha Àr tÀnkt att vara en kompletterande enhet kan den ocksÄ fungera fristÄende eftersom den kommer med e-SIM-stöd. För att ansluta till smarttelefonen kommer den med Bluetooth, och det finns ocksÄ Wi-Fi-funktion. Den bÀrbara smuttar pÄ juice frÄn ett 500 mAh batteri, som enligt företaget kan ta upp till tvÄ dagar, men jag har allvarliga tvivel om det pÄstÄendet. Du kan ladda enheten med en magnetisk docka.

nubia Alpha första intryck - 91mobiler 22

Det finns tvĂ„ sĂ€tt att titta pĂ„ nubia Alpha. Skeptiken i mig undrar varför skulle nĂ„gon betala € 449 (~ Rs 36.000) för sin basmodell för att fĂ„ en företagsenhet som bara kan göra vad min smartphone redan kan göra. Teknikentusiasten i mig Ă€r Ă„ andra sidan upphetsad över de möjligheter en sĂ„dan formfaktor kan lĂ„sa upp i framtiden. Kanske kan det fungera som en springbricka mot en enhets heliga gral för att göra allt? Bara tiden kommer att berĂ€tta … Nubia Alpha förvĂ€ntas ocksĂ„ lanseras i Indien förr Ă€n senare, och du kan vara sĂ€ker pĂ„ att vi kommer att sĂ€tta den genom sina steg för att berĂ€tta allt om det.