Ny EU-lagstiftning kommer att tvinga Apple att dela tillgÄng till NFC-teknik

Ny EU-lagstiftning kommer att tvinga Apple att dela tillgÄng till NFC-teknik
I korthet: Apple har lÀnge kritiserats för att lÄsa NFC-funktionaliteten och begrÀnsa den till Apple Pay, vilket ses som ett konkurrensbegrÀnsande drag som hÄller konkurrenterna i schack. EU vill införa ny lagstiftning som tvingar företaget att lÄta alternativa betaltjÀnster samexistera med Apple Pay pÄ sina enheter.

I Äratal har vi hört att Apple sÄ smÄningom kan utöka NFC-funktionerna pÄ iPhone och Apple Watch utöver Apple Pay. Den tanken har Ànnu inte realiserats, liksom drömmen för mÄnga betalningsbehandlare att fÄ möjlighet att konkurrera med Apple Pay.

Förra Äret skapade Tyskland ett prejudikat genom att anta en lag som i huvudsak tvingar Apple att exponera NFC-grÀnssnittet i sina enheter för konkurrerande betaltjÀnster till en rimlig avgift. PÄ senare tid har EU-kommissionen utarbetat liknande regler som skulle gÀlla i 27 medlemslÀnder och göra lika villkor.

Enligt en Bloomberg-rapport förvÀntas de nya reglerna presenteras tillsammans med flera andra förslag nÀsta vecka och Àr en del av en bredare digital politisk strategi som kommer att utvecklas under de kommande Ären. Europeiska kommissionen nÀmner inte specifikt Apple i de preliminÀra dokumenten, men företaget undersöks för sin potentiellt konkurrensbegrÀnsande App Store- och Apple Pay-policy.

Cupertino-jÀtten sÀger att den begrÀnsar Ätkomsten till NFC av sÀkerhetsskÀl, liksom för att bevara anvÀndarvÀnligheten som mÄnga av sina kunder Àlskar. EU köper emellertid inte det argumentet och har i mer Àn ett Är frÄgat onlinehandlare om de Àr avtalsenligt skyldiga att anvÀnda Apple Pay.

Den goda nyheten för Apple Àr att EU kommer att vÀnta till 2022 innan det gör nÄgra lagÀndringar i sin nuvarande digitala politik. Markus Ferber, som Àr ledamot av Europaparlamentet, anser att de nya reglerna Àr försenade och att teknikföretag som erbjuder finansiella tjÀnster bör granskas ytterligare.