Ny WhatsApp-spionprogram installeras med ett enda missat samtal

WhatsApp QR-kod genvÀg upptÀckt i senaste Android beta-versionen

“NĂ€r den har installerats kommer spionprogrammet att kunna slĂ„ pĂ„ den berörda telefonens kamera och mikrofon samt skanna e-postmeddelanden och meddelanden”

WhatsApp har upptÀckt en sÄrbarhet som gjorde det möjligt att installera spionprogram pÄ anvÀndarens smartphones via appens ljudanropsfunktion i början av maj. Spionprogrammet utvecklades pÄstÄs av det israeliska cyberunderredningsföretaget NSO Groups Pegasus, som rapporterats av The Financial Times. Spionprogrammet har utnyttjat en bugg i appens ljudanropsfunktion och tillÄtit installationen av spionprogram pÄ den enhet som anropas, oavsett vilket samtal som besvaras eller inte. WhatsApp har dock fixat sÄrbarheten och uppmanat anvÀndare att uppdatera appen.

Den Facebook-Ă€gda appen i ett uttalande sa, ”WhatsApp uppmuntrar mĂ€nniskor att uppgradera till den senaste versionen av vĂ„r app samt hĂ„lla sina mobila operativsystem uppdaterade för att skydda mot potentiellt riktade exploateringar som Ă€r utformade för att Ă€ventyra information som lagras pĂ„ mobila enheter.. ”

WhatsApp-logotyp - presenterad

NÀr den har installerats kommer spionprogrammet att kunna slÄ pÄ den berörda telefonens kamera och mikrofon samt skanna e-postmeddelanden och meddelanden. Det kan ocksÄ samla in anvÀndarnas platsinformation utan deras samtycke. WhatsApp sÀger dock att ett relativt litet antal anvÀndare var inriktade, och nÀr det vars om problemet hÀvdar företaget att det tog mindre Àn tio dagar att Äterspegla förÀndringar i sitt system. LÀgg upp detta, en uppdatering skickades ut till anvÀndarna, vilket ytterligare sÀkerstÀllde den mot spionprogramets sÄrbarhet.

NĂ€r det gĂ€ller den israeliska NSO-gruppen, som arbetar för regeringen, enligt uppgift böjda mĂ„l och fick tillgĂ„ng till olika aspekter av enheter. WhatsApp, angĂ„ende NSO, pĂ„pekade, “Denna attack har alla kĂ€nnetecken för ett privat företag som Ă€r kĂ€nt för att samarbeta med regeringar för att leverera spionprogram som enligt uppgift tar över funktionerna i mobiltelefonoperativsystem.” Å andra sidan hĂ€vdar NSO att den begrĂ€nsar sin Pegasus-spionprogram till statliga underrĂ€ttelsetjĂ€nster och inte skulle anvĂ€nda sin teknik för att rikta sig mot nĂ„gon person eller organisation. WhatsApp sa ocksĂ„ att det informerade justitieministeriet och “flera mĂ€nniskorĂ€ttsorganisationer” om frĂ„gan.