√Ėver 48 000 anv√§ndare i Indien installerade enligt uppgift Facebook Research-appen, tj√§nade lakhs via remisser

√Ėver 48 000 anv√§ndare i Indien installerade enligt uppgift Facebook Research-appen, tj√§nade lakhs via remisser

“Trots att de √§r medvetna om hotet med datas√∂kande Facebook Research-appen h√§nvisade m√•nga i Indien till och med andra f√∂r att maximera int√§kterna”

Med dammet som fortfarande virvlar runt kontroversen över datakontrollen på Facebook Research, en färsk rapport av LiveMint har kastat foder för fler diskussioner i luften. Enligt rapporten var användare i Indien väl medvetna om närvaron och arten av Facebook Research-appen länge. Faktum är att de flesta användare i Indien var baserade på enheter som körs på Android-operativsystem och trots att de kände till vilken typ av datainsamling som appen innebar, var de öppna för att hålla den igång och till och med hänvisade andra användare till den för att maximera sina intäkter via hänvisningar.

FB Research-användare - i text

Enligt rapporten hade över 48 000 personer i Indien, alla inom Facebooks riktade krets av unga användare, laddat ner den omtvistade Facebook Research-appen. I själva verket hade många användare till och med skrivit om appen i flera forum i ett försök att locka mer uppmärksamhet och samla fler hänvisningar, vilket i sin tur gav dem en rejäl bit pengar. En speciell användare som citeras i rapporten är Harshit Ahuja, en 19-åring som gick med i Facebook-forskningsprogrammet i april 2018. Han har enligt uppgift samlat upp till 700 remisser och tjänat nästan 50000 Rs hittills Рen häpnadsväckande siffra, med tanke på att allt han behövde göra var att hålla den igång på en enhet och få andra att registrera sig på plattformen.

Han har vidare avsl√∂jat att han anv√§nde en sekund√§r telefon utan n√•gon betydande anv√§ndning p√• den i ett f√∂rs√∂k att kringg√• allvarligt dataintr√•ng. En annan anv√§ndare, Vishal Darsheel, har uppgett att han till och med lagt upp Google-formul√§r p√• Quora f√∂r att f√• folk att anv√§nda sin remiss och registrera sig f√∂r det. Andra steg som anv√§ndare i landet har tillgripit i ett f√∂rs√∂k att s√§tta appen till intet ont anande anv√§ndare och tj√§na pengar p√• den inkluderar YouTube-handledning, som talar om “forskning” -programmet, och hur det √§r ett till synes “s√§kert” s√§tt att g√∂ra n√•gra snabba pengar. √Ąnda sedan det √∂ppnades √∂ppet har Facebook stoppat nya registreringar p√• det, minskat utbetalningarna drastiskt, och vad som ursprungligen skulle avslutas den 31 december 2019 verkar ha n√•tt ett f√∂r tidigt slut.

De LiveMint rapporterar följaktligen att handlingarna från sådana användare effektivt försvarar Facebooks officiella ståndpunkt om dess datainsamlingsmetoder. Efter att Onavo Protect VPN förbjöds satte Facebook helt enkelt ett skal runt det och ompackade samma övervakningsverktyg för att fortsätta snooping på användare, eftersom dess grundare Mark Zuckerberg växer sig alltmer paranoid om konkurrenter till sin monarki. Efter att Facebook Research-verktyget fördes ut i det fria av TechCrunch, sa företaget helt enkelt att det drar appen eftersom den inte följer Apples normer och inte på grund av dess oetiska datainsamlingsmetoder.

Med användarna som är medvetna om appens övervakningskaraktär och fortfarande följer den på grund av ekonomiska vinster är det som kommer i perspektiv det verkliga värdet av integritet i den digitala sfären. Att se hur mycket av vår information som redan finns ute i det fria, tror folk ens att de har en rättvis chans att behålla sin integritet, hur som helst?