Panasonic Lumix S1 och S1R första intryck: sÀtter ett ansprÄk i spegelfria segmentet i fullformat

Panasonic Lumix S1 och S1R första intryck: sÀtter ett ansprÄk i spegelfria segmentet i fullformat

”Lumix S1 och S1R levereras med 24MP respektive 47.3MP sensorer. We go hands on ”

Förra Äret pÄ Photokina tillkÀnnagav Panasonic, Leica och Sigma en L-mount-allians, som syftade till att göra linser mellan dessa företag kompatibla med deras APS-C och full-frame-erbjudanden. Vid samma evenemang hade Panasonic retat lanseringen av sina spegelfria skjutare i fullformat i form av S1 och S1R. Kamerorna blev officiella tidigare i Är, och nu har de tagit vÀgen till Indien. Med en startpris pÄ 2 lakh rÄder det ingen tvekan om att Panasonic Lumix S1 och S1R riktar sig till proffs. Men kan duon utmana Sonys dominans i spegelfria kameror samt motverka det ökade fokuset i den hÀr kategorin frÄn Canon och Nikon? Medan bara tiden (och vÄr recension) kommer att svara pÄ dessa frÄgor lyckades jag spendera lite tid med de nya kamerorna frÄn Panasonic och hÀr sammanfattar jag mina första intryck.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91mobiler 04

Att tippa vÄgen pÄ nÀstan ett kg vardera, bÄde Lumix S1 och S1R Àr ganska tunga, vilket Àr konstigt med tanke pÄ att spegelfria erbjudanden antas vara relativt lÀttare jÀmfört med DSLR. Kamerorna verkar ocksÄ ganska vinklade med skarpa kanter jÀmfört med de flesta skyttar i denna klass. Med detta sagt verkar enheterna vara ganska robusta tack vare anvÀndningen av magnesiumlegering. Duon Àr ocksÄ damm- och stÀnkbestÀndig.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91mobiler 05

Detaljerna hÀr Àr huvudsakligen baserade pÄ Panasonic Lumix S1R, eftersom den delar de flesta av sina funktioner med S1.

Överst hittar du en stor LCD-panel som visar bildinstĂ€llningar med en blick, tillsammans med pĂ„ / av-ratten, med avtryckaren och kontroller för vitbalans, ISO och exponering lĂ€ngre fram. Intressant Ă€r att lĂ€gesratten Ă€r placerad till vĂ€nster om skonfĂ€stet, vilket Ă€r en okonventionell placering. PĂ„ baksidan hittar du 3,2-tums skĂ€rmar med 2,1 miljoner punkter pĂ„ bĂ„de S1 och Panasonic Lumix S1R. SkĂ€rmen kan lutas sĂ„ att du kan anvĂ€nda kameran i olika vinklar. Tillsammans med det finns de vanliga knapparna som LĂ„s, förhandsgranskning, autofokus pĂ„, mĂ€tningslĂ€ge, Q-meny, baksida, visning och radering. Intressant Ă€r att fyrvĂ€gs D-pad ocksĂ„ fungerar som en vridratt med Menu / Set-tangenten i mitten. EVF erbjuder en hög upplösning pĂ„ 5,76 miljoner punkter som sĂ€kerstĂ€ller vad du ser Ă€r vad du fĂ„r.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91 bilar 12

S1 och S1R kan acceptera tvÄ kort, varav ett av dem stöder XQD-standarden. SpÄren Àr placerade pÄ höger ryggrad.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91mobiler 08 Panasonic Lumix S1R första intryck - 91mobiler 09

NÀr det gÀller skillnaderna har S1 en 24-megapixelsensor, medan Lumix S1R har en 47,3 MP-sensor. Det prisvÀrda syskonet riktar sig till videografer med funktioner som 4k @ 60fps (maximalt 30 minuter) och 4k @ 30fps inspelning (bara begrÀnsad av tillgÀngligt lagringsutrymme). S1R Ä andra sidan riktar sig till professionella fotografer med sin högre upplösning, och man kan till och med vÀlja högupplösningslÀget för att fÄ en 187MP RAW-utgÄng (96MP-bild i fallet med S1). S1 har ocksÄ högre ISO-kÀnslighet pÄ 51200 jÀmfört med 25600 ISO som stöds av S1R. Skyttarna kan ocksÄ spela in lÄngsamma videor med 180 bilder per sekund i full HD-upplösning.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91mobiler 33

De andra likheterna mellan kamerorna inkluderar 5-axlig kroppsstabilisering som kan erbjuda 6 stopp av skakreducering i kombination med en IS-lins, eller 5,5 stopp vid en icke-IS-lins. TyvĂ€rr finns det ingen fasdetekterings autofokus pĂ„ S1-duon. ÄndĂ„ hĂ€vdar varumĂ€rket att enheterna erbjuder snabb autofokus med Contrast AF och DFD (Depth from Defocus) -teknik. I burst-lĂ€ge kan enheterna ta bilder med 9 bilder per sekund, medan de vid kontinuerlig autofokus kan ta bilder med 6 bilder per sekund.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91mobiler 20

Om du tror att AI bara anvÀnds i smartphones, tÀnk igen. Panasonic anvÀnder artificiell intelligens för att erbjuda bÀttre fokusering. BÄde Lumix S1 och S1R anvÀnder djupinlÀrning för att snabbt fokusera pÄ mÀnniskor och djur.

NÀr det gÀller linser har Panasonic tillsammans med L-monterade linser lanserat 50mm f / 1.4, 24-105mm f / 4 och 70-200mm f / 4 alternativ i Indien. För kitlinsen kan köpare fÄ nya Lumix S1 och S1R med 24-105mm-objektivet. Men det Àr inte allt, tack vare L-mount-alliansen kan de spegelfria skyttarna dra nytta av sÄ mÄnga som 42 linser under de kommande tvÄ Ären, med Panasonic förvÀntas lansera 10 linser.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91mobiler 15

Juice upp Panasonic Lumix S1 och S1R Àr 3.050 mAh-batterier, som lovar upp till 400 bilder pÄ en enda laddning med hjÀlp av SD-kort. Dessutom stöder kameran USB Type-C PD som laddas via smartphone-adaptrar.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91 bilar 11

Panasonic Lumix S1 ger dig tillbaka med Rs 1,99,990 för kroppen, och du mÄste betala Rs 2,67,990 för att fÄ det med kitlinsen. Den avancerade Lumix S1R Ä andra sidan bÀr en prislapp pÄ Rs 2,99,990 för sin kropp och Rs 3,67,990 med kitlinsen.

Panasonic Lumix S1R första intryck - 91mobiler 18

För sina begÀrda priser stÄr Lumix S1 och S1R emot allvarlig konkurrens. Sonys Alpha A7R III Àr ett av de bÀsta alternativen i detta segment, medan Nikon Z7 (första intryck) och Canon EOS R (första intryck) ocksÄ erbjuder en övertygande uppsÀttning funktioner. Men tack vare en del intressant funktionalitet och det faktum att de Àr en del av L-mount-alliansen ger Panasonics erbjudanden en fördel. Vi kommer sÀkert att sÀtta duon genom deras steg, sÄ hÄll dig uppdaterad.