PopulÀra Android-appar skickar dina data till Facebook utan tillstÄnd

Kongressledamot: VÀrlden skulle vara bÀttre om Facebook inte köpte Instagram

Facebook kan förmodligen inte vÀnta pÄ att 2018 ska sluta, ett Är som förde en mÀngd olika anvÀndarnas integritet som krÀnker frÄgor för vÀrldens största sociala nÀtverk, samt fler frÄgor om de ÄtgÀrder Facebook Àr villiga att vidta för att begrÀnsa spridningen av falska nyheter och begrÀnsa utlÀndskt inflytande pÄ nÀtverket.

Men Facebooks problem försvinner inte bara för att Äret nÀrmar sig sitt slut. I sjÀlva verket har vi ytterligare en rapport som avslöjar ett allvarligt fall av Facebook-relaterad integritetsintrÄng.

En rapport frÄn Ekonomiska tider (via 9to5Google) sÀger att en studie av 34 av de mest populÀra Android-apparna visade att minst 20 av dem skickar kÀnslig anvÀndardata till Facebook utan att fÄ anvÀndarens samtycke i förvÀg. SÄdan information kan innehÄlla information som anvÀndarna inte vill avslöja, till exempel om de har nÄgra barn, och detta kan vara olagligt i Europa enligt den nya GDPR-sekretesslagen.

Listan över appar som hittas för att dela data med Facebook utan samtycke inkluderar Kayak, MyFitnessPal, Skyscanner och TripAdvisor, förklarar rapporten. AnvÀndardata skickas till Facebook sÄ snart appen öppnas:

Informationen som skickades innehöll omedelbart namnet pÄ applikationen, den unika identifieringen av anvÀndaren med Google och antalet gÄnger applikationen öppnades och stÀngdes sedan den laddades ner. En del, som Kayak, resesidan, skickade sedan detaljerad information om mÀnniskors flygsökningar till Facebook, inklusive resdatum, om anvÀndaren hade barn och vilka flyg och destinationer de hade sökt efter.

Datainsamlingsmetoden har allvarliga konsekvenser, eftersom det gör det möjligt för Facebook att lÀra sig mer information om anvÀndare:

Till exempel en person som har installerat följande applikationer som vi har testat, Qibla Connect (en muslimsk bönansökan), Period Tracker Clue (en period tracker), Indeed (en jobbsökningsapplikation), My Talking Tom (en applikation för barn ), skulle kunna beskrivas som en sann kvinna, troligen muslim, trolig arbetssökande, trolig mamma.

En annan oro Àr relaterad till potentiella cyberattacker, eftersom hackare kan hitta sÀtt att stjÀla informationen. Rapporten konstaterar att Àven om Facebook sÀger att utvecklarna Àr ansvariga för att följa reglerna tillÄter inte Facebook SDK utvecklare att inkludera uppmaningar som ber om anvÀndarens samtycke.

NÀr apputvecklare klagade över problemet till Facebook sa företaget att en SDK-uppdatering skulle lösa problemet, men mÄnga populÀra appar anvÀnder inte det. NÄgra av utvecklarna som gjorde Àndringarna sÀger att problemet fortsÀtter att dröja kvar Àven med den nya Facebook SDK pÄ plats.