Praktiskt med Huawei Mate X, den bÀsta hopfÀllbara telefonen hittills

Samsung Àr sÄ rÀdd för Mate X, det kan göra en kopiering innan Huawei ens slÀpper den

Den snyggaste hopfÀllbara smarttelefonen som nÄgonsin gjorts presenterades i Barcelona för nÄgra dagar sedan, lÄngt innan Huaweis presskonferens. Bilder av Mate X lÀckte av misstag och retade en fantastisk design som redan sÄg bÀttre ut Àn vad Samsung gjorde med Galaxy Fold. Jag hade en chans att se smartphones under en briefing före Huaweis presskonferens, men det visade sig vara en ögonupplevelse. Det verkade som om Huawei inte var redo att lÄta nÄgon röra vid prototypen som den förde till Mobile World Congress. Det förÀndrades idag nÀr jag Àntligen fick chansen att anvÀnda den nya smarttelefonen, och jag mÄste sÀga att jag nu helt sÀljs pÄ fördelarna med vikbara.

Telefoner med hopfÀllbara skÀrmar Àr Àntligen hÀr, och medan de fortfarande Àr i sin linda Àr de Àntligen redo att gÄ i butiker. Enheter som Galaxy Fold och Huawei Mate X kommer att vara otroligt dyra till en början, och mÄnga kommer att hÀvda att det inte finns nÄgot behov av sÄdana saker. Men lÄt mig sÀga dig detta: NÀr du rör vid det blir det tydligt att hopfÀllbara telefoner Àr fantastiska.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

I tablettlÀge ser den underbara skÀrmen fantastiskt ut. Det Àr en helskÀrmsenhet utan hack och inget kamerahÄl, bara 8 tum kant-till-kant-skÀrm. Det Àr en surfplatta du kan ficka som kan köras mellan tvÄ och fyra appar sida vid sida. Och Google, fick jag veta, Àr ocksÄ inblandad i att optimera multi-app-upplevelsen.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

InnehÄllet ser utmÀrkt Àven om bildförhÄllandet för 8-tums OLED-skÀrmen Àr lite ovanligt vid 8: 7.1. Spel ser ocksÄ bra ut, och video ser precis ut som vad du kan förvÀnta dig av video pÄ en Android-surfplatta. Detsamma gÀller för att surfa pÄ nÀtet; det Àr trots allt en Android-surfplatta.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Jag visste redan att gÄ in i mötet med Huawei execs att telefonen Àr oerhört tunn. Men jag hade ingen aning om hur tunn det skulle kÀnnas i verkliga livet, inklusive gÄngjÀrnsmekanism. Det Àr ocksÄ vÀldigt lÀtt och bekvÀmt att hÄlla, men det kÀnns ÀndÄ trevligt och robust.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Vad som inte direkt framgÄr av nÄgra foton eller videor som visar den hopfÀllbara telefonen Àr att handenheten stannar precis i den position du stÀller in den. Om du vill ha den i surfplattelÀge förblir den platt som en surfplatta. Inte vid nÄgot tillfÀlle nÀr jag höll i det kÀnde jag att gÄngjÀrnet skulle röra sig sjÀlv.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Om du vill ha det i tÀltlÀge hÄller gÄngjÀrnet det i tÀltlÀge. Och nÀr du behöver ficka den, finns det en mekanism som lÄser skÀrmen och förhindrar att den fÀlls ut. Du mÄste trycka pÄ en knapp för att slÀppa skÀrmen innan du kan fÀlla den.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Vi fick inte vika skÀrmen under vÄr upplevelse med enheten, och en Huawei-exekverare gjorde faktiskt hela vikningen för oss. Det var lite konstigt, men enheten var uppenbarligen en pre-release-modell.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Beroende pÄ hur du hÄller den kan du se en rad av sorter som gÄr lÀngs mitten av skÀrmen dÀr vikningen Àr. Det Àr nog nÄgot vi mÄste förvÀnta oss av alla telefoner som viks just nu, oavsett om det Àr glas eller plast. Det Àr dock inte ett veck, som du kan se pÄ bilden ovan. Och nej, dina fingrar kÀnner inte nÄgra linjer eller stötar nÀr du rör vid skÀrmen.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Jag kĂ€nde mig orolig att arbeta pĂ„ surfplattan av tvĂ„ skĂ€l. Först och frĂ€mst fick jag inte vika eller vika ut det sĂ„ att jag hindrade mig frĂ„n att testa dess primĂ€ra funktion. Du vill definitivt lĂ€gga den sĂ„ snart du rör vid den. Sedan, medan jag anvĂ€nde kameran, försökte jag vĂ€xla frĂ„n huvudkameran till selfie-kameran och ingenting hĂ€nde. Det beror pĂ„ att du mĂ„ste lĂ€gga telefonen stĂ€ngd för att ta en selfie – kamerans vippknapp mĂ„ste förresten vara nixad frĂ„n Mate Xs kameraapp.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Fördelen hÀr Àr att du anvÀnder samma kamerateknik bÄde för selfies och vanliga foton. Huawei skulle inte berÀtta för oss om kamerans prestandateknik kommer att matcha Mate 20 Pro, eller om vi Àr ute efter en P30 Pro-liknande upplevelse. P30 Pro Àr nÀsta generations smartphone som kommer att slÀppas av Huawei om en mÄnad i Paris, och det förvÀntas innehÄlla nya kameratrick och förbÀttrad kvalitet.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Vikbara skÀrmar kommer definitivt att Àndra hur du tar bilder. Du kommer att kunna se dig sjÀlv pÄ en mindre skÀrm nÀr du tar selfies, precis som pÄ vilken annan telefon som helst. Men nu, tack vare dubbelskÀrmslÀget, fÄr motivet en liveförhandsgranskning av fotot nÀr du tar det.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

En annan sak som jag kunde kolla in under min korta praktiska tid med Mate X var batteriladdning. Efter att ha visats en hel dag, var telefonen kort inkopplad nÀr jag kom och sÄ smÄningom slut pÄ batteriet. Men det slogs pÄ direkt efter att ha anslutits, vilket gav det tillrÀckligt med juice sÄ att vi kunde fortsÀtta ta bilder av det i flera poser. Mate X har ett 4500 mAh batteri och levereras med en 55W USB-C-laddare. Huaweis SuperCharge laddar telefonen upp till 85% pÄ bara 30 minuter.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Mate X Àr en 5G-enhet och medan vi inte testade den, kommer 5G att förbruka mer kraft Àn 4G. Men den ultrasnabba laddningshastigheten bör vara till nytta nÀr pÄlitlig tÀckning Àr tillgÀnglig.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Förhandsgranskningar kan aldrig berÀtta hela historien med Huawei Mate X. Vi mÄste vÀnta pÄ att den slutliga versionen ska komma ut för att se hur det Àr med verklig anvÀndning. Huawei sÀger att gÄngjÀrnsmekanismen och skÀrmen Àr hÄllbara och att ett speciellt skÀrmskydd skyddar det frÄn repor. Det förÀndrar inte det faktum att Mate X kommer att bli en dyr enhet som bÀr en enorm skÀrm pÄ utsidan. Samsung sa pÄ utstÀllningen att det finns en bra anledning till att dess Galaxy Fold viks inÄt, och det beror pÄ att huvudskÀrmen Àr bÀttre skyddad.

BildkÀlla: Chris Smith, BGR

Det finns ocksÄ en frÄga om programvara. Telefonen packar den senaste Kirin 980 7nm-processorn, samma som finns i Mate 20 Pro, och det verkar köra allt ganska smidigt. Programvaran var snabb att justera frÄn surfplattelÀge till telefonlÀge, men jag behöver mer tid med det, liksom möjligheten att fÀlla och vika ut Mate X sjÀlv. För att inte tala om att vi kommer att behöva faktiska mobilprogramvaruupplevelser för att göra vikbara enheter verkligen övertygande. Och det betyder att vi behöver Googles Android OS och tredjepartsappar för att vara optimerade för hopfÀllbara telefoner, oavsett vad Huawei gör med EMUI som Àr ovanpÄ.