Priset som Àndrar berÀttelsen om kvinnor i teknik

Priset som Àndrar berÀttelsen om kvinnor i teknik

“Jag vet hur lĂ€skigt det Ă€r att ge sig ut ensam, men du kommer snart att inse hur mĂ„nga fler kvinnor som finns dĂ€r, precis som du, som försöker nĂ„got nytt.”

Visnja Drinjovski Àr en ballerina-förvandlad webbutvecklare som gör vÄgor i en arena som traditionellt domineras av mÀn. Faktum Àr att Drinjovskis prestationer som senioringenjör vid MVF har sett henne vara pÄ listan Women in Software Power List 2020.

Vi pratade med Visnja om hennes karriÀr, hur det Àr att vara en kvinna inom teknik och vad det innebÀr att vara listad.

Kvinnor i teknik

“Techs könsproblem fĂ„r mycket sĂ€ndningstid: klagomĂ„len, trakasserierna, hindren”, sĂ€ger Adele Barlow, innehĂ„llsansvarig och kommission för Makers, företaget bakom Power List. “Vad fĂ„r mindre erkĂ€nnande: lösningarna och de otroliga mĂ€nniskorna (som rĂ„kar vara kvinnor) gör redan fantastiskt arbete.”

Problemen som kvinnor möter nÀr de arbetar inom teknikindustrin Àr vÀldokumenterade. Historier om trakasserier Àr tyvÀrr alltför vanliga. Enligt Barlow Àr dock Power List utformad för att fira och visa upp de kvinnliga uppvÀxande stjÀrnorna i Storbritanniens kodningssamhÀlle.

Kvinnor saknar verkligen synlighet i Storbritanniens tekniska industri – enligt PWC kan mindre Ă€n en fjĂ€rdedel av A-nivĂ„- och universitetsstudenter nĂ€mna en berömd kvinna som arbetar inom teknik. Mer oroande Ă€r kanske att medan en tredjedel av de manliga brittiska studenterna har haft en karriĂ€r inom teknik som föreslagits för dem, har bara 16% av de kvinnliga studenterna fĂ„tt samma förslag.

”Jag mĂ„ste sĂ€ga, det [working as a web developer] var inte nĂ„got jag trodde att jag nĂ„gonsin skulle kunna göra, sĂ€ger Drinjovski. ”De sĂ€ger att teknikindustrin Ă€r mansdominerad och jag Ă€r ofta den enda kvinnan i mötet. Det skulle inte vara sant om jag sa att jag inte kĂ€nde pressen, sĂ€rskilt som en introvert kvinna. ”

FrÄn dansare till utvecklare

“NĂ€r vi var barn hade vi inte lyxen att resa och vĂ„r rörelsefrihet var begrĂ€nsad, sĂ„ vi var ganska mycket i Serbien hela tiden.” sĂ€ger Drinjovski. Det var hĂ€r Drinjovski trĂ€nade som ballerina och gick med i den berömda serbiska nationalteatern.

“Som en ballerina jobbar du hĂ„rt varje dag, sex dagar i veckan för att göra dina rörelser perfekta, och kanske, efter tvĂ„ till tre mĂ„nader Ă€r du lite nĂ€rmare perfektion”, sĂ€ger hon. “Jag lĂ€rde mig hĂ„rd disciplin frĂ„n 10 Ă„rs Ă„lder – jag gick i balettskola och dansade i 15 Ă„r av mitt liv.” Denna intensitet skulle dock visa sig för mycket och Drinjovski lĂ€mnade den nationella baletten pĂ„ jakt efter en annan karriĂ€r.

“Innan jag gick in i kodning har jag ocksĂ„ provat andra yrken men kunde inte se mig sjĂ€lv göra det lĂ€ngre Ă€n nĂ„gra mĂ„nader”, sĂ€ger hon. ”SĂ„ jag fortsatte att söka och av en slump blev jag intresserad av webbprogrammering. Jag sĂ„g aldrig tillbaka. ”

Utan medel för att betala för en universitetskurs i programmering sĂ„g Drinjovski YouTube-handledning som anpassades till kursens lĂ€roplan frĂ„n hennes sovrum. “Ja, det var svĂ„rt”, sĂ€ger hon. ”Men det som höll mig motiverad var det slutliga mĂ„let. Jag hade en vision om vad nĂ„gra mĂ„nader av riktigt hĂ„rt arbete och studier skulle ge mig till slut – ett bĂ€ttre liv med fler val att göra. ”

Det hĂ„rda arbetet gav resultat, med Drinjovski som fick ett jobb hos MVF i september 2014. ”Som barn drömde vi alltid om hur det Ă€r att bo i Paris, London eller New York. Jag var en sĂ„dan drömmare att jag, Ă€ven efter att jag bott i Storbritannien i sex Ă„r, fortfarande mĂ„ste klĂ€mma mig dĂ„ och dĂ„. ”

Tre kampanjer senare och Drinjovski Ă€r en av de mest ledande ingenjörerna pĂ„ vad som Ă€r, enligt Sunday Times, det bĂ€sta företaget att arbeta för i Storbritannien. “Hon har haft en enorm inverkan pĂ„ vĂ„ra publiceringsvarumĂ€rken”, sĂ€ger Michael Johnson, MVF: s teknikchef. “Som det framgĂ„r av Visnjas otroliga historia Ă€r hon inte frĂ€mmande för hĂ„rt arbete eller lĂ€rande av nya fĂ€rdigheter och detta … gör henne till en riktigt formidabel medlem i vĂ„rt team.”

Firar kvinnor i teknik

“Jag köper inte riktigt in den” empowering women “schtick, sĂ€ger Barlow. “Vi Ă€r inte smĂ„ tjejer som behöver guldstjĂ€rnor och stirrar för att ‘wow vi Ă€r kvinnor OCH vi kan göra fantastiskt arbete (?!) ‘ – istĂ€llet tror jag pĂ„ upphöjande kvinnor. I det hĂ€r fallet lyser en strĂ„lkastare pĂ„ de stigande stjĂ€rnorna inom teknik. ”

Vid sidan av Drinjovski i utmÀrkelsen Àr 39 andra kvinnor som arbetar för företag sÄ varierande som Ekonomiska tider, Vodafone, Ford, Facebook och Monzo.

“NĂ€r du sĂ€tter höga mĂ„l för dig sjĂ€lv tar det tid att förverkliga allt du tĂ€nker dig”, sĂ€ger Drinjovski. “PĂ„ baksidan av sĂ„dana prestationer finns det mĂ„nga upp- och nedgĂ„ngar man mĂ„ste gĂ„ igenom, sĂ„ det kĂ€nns riktigt bra och givande att se att mitt hĂ„rda arbete kĂ€nns igen av andra.”

“Det Ă€r frustrerande att höra om alla problem som icke-vita icke-mĂ€n har inom tekniken”, sĂ€ger Barlow. ”Att uppleva och bevittna osynlig sexism, kvinnohatning, löneskillnader mellan könen, brist pĂ„ förebilder osv … det Ă€r tröttsamt. Det Ă€r dĂ€rför det kan vara upplyftande att fira motberĂ€ttelsen: medan förĂ€ndring kan vara lĂ„ngsammare och mer gradvis Ă€n vad vi skulle vilja, sĂ„ hĂ€nder det Ă„tminstone. ”

SÄ vilka rÄd skulle Drinjovski ge till en kvinna som övervÀger en karriÀr inom teknik?

“Gör det. Och frĂ„ga dig sjĂ€lv vad som Ă€r det vĂ€rsta möjliga som kan hĂ€nda. Att misslyckas? Det Ă€r inte sĂ„ illa alls. Misslyckande Ă€r möjligheten att lĂ€ra sig. Som en ballerina föll jag ner pĂ„ scenen framför en full teater. Vad folk kommenterade var dock hur snabbt jag hĂ€mtade mig och fortsatte att dansa – mycket snabbare Ă€n pĂ„ vĂ€g ner. Jag Ă€r ganska stolt över det. ”