ProtonMail VD kallar Apples tvingade köp i appen “Mafia-utpressning”

Apples kritiker Spotify, Epic och andra bildar koalition för att kÀmpa för App Store-förÀndringar
Varför det betyder nÄgot: Krypterad e-postleverantör ProtonMail sÀger att Apple tvingade det att tjÀna pengar pÄ sin app, som fanns i App Store i mer Àn tvÄ Är utan köp i appar. Det hÀvdar ocksÄ att nÀr Apple försökte informera sina kunder om den plötsliga förÀndringen blockerade Apple det frÄn att publicera appuppdateringar och hotade att ta bort det frÄn butiken.

Apple har utsatts för mycket vĂ€rme den senaste tiden om sina muromgĂ€rdade trĂ€dgĂ„rdspolicyer. Den hĂ€r veckan blev kaminen Ă€nnu ett steg. Inte bara anklagade en före detta App Store företaget för att anvĂ€nda sina regler som “vapen” mot konkurrenter, men en utvecklare hĂ€vdar ocksĂ„ att den tvingades lĂ€gga till köp i appen till sin app nĂ€r den hade varit gratis i flera Ă„r.

ProtonMails VD Andy Yen sĂ€ger att hans företag inte Ă€r den enda som lider av Apples “starkt bevĂ€pnade” taktik, men andra har varit rĂ€dda för att tala om det.

“Det finns mycket rĂ€dsla i rymden just nu; mĂ€nniskor Ă€r helt förstenade för att sĂ€ga nĂ„gonting”, sa Yen till The Verge pĂ„ torsdag. “Under de första tvĂ„ Ă„ren var vi i App Store, det var bra, inga problem dĂ€r. Men en vanlig praxis ser vi … nĂ€r du börjar fĂ„ betydande upptag i uppladdningar och nedladdningar … dĂ„ som all bra Mafia-utpressning gĂ„r , de kommer för att skaka ner dig för lite pengar. “

Den hÀr skakningen kom 2018, enligt Yen. Fram till den tiden var appen helt gratis. Det var inte en situation som vad som hÀnder mellan Apple och Epic just nu, insisterar han. Till skillnad frÄn Fortnite hade appen aldrig nÄgot köp i appen alls.

“Ut ur det blĂ„ sa de en dag att du mĂ„ste lĂ€gga till köp i appen för att stanna i App Store. De snubblade pĂ„ nĂ„got i appen som nĂ€mnde att det fanns betalda planer, de gick till webbplatsen och sĂ„g att det fanns ett abonnemang du kunde köpa, och vĂ€nde dig sedan om och krĂ€vde att vi skulle lĂ€gga till IAP. Det finns inget du kan sĂ€ga till det. De Ă€r domare, jury och bödel pĂ„ deras plattform, och du kan ta det eller lĂ€mna det. Du kan inte fĂ„ nĂ„gon form av rĂ€ttvis utfrĂ„gning för att avgöra om det Ă€r motiverat eller inte berĂ€ttigat, allt de sĂ€ger gĂ„r. Vi följde helt enkelt för att rĂ€dda vĂ„r verksamhet. “

Yen sÀger att företaget tvingades höja sina priser sedan 30-procentsprovisionen som Apple tar helt bort ProtonMails vinstmarginaler.

Apple svarade och sa att gratis kompletterande appar till betalda onlinetjÀnster inte lÀngre krÀvs för att ha köp i appen frÄn och med den 11 september 2020. SÄ lÀnge betalda uppgraderingar inte erbjuds via appen och det har inga meddelanden till kunder om en extern prenumerationstjÀnst, allt Àr bra.

NÀr Yen fick höra om detta sa han att han definitivt skulle försöka ta inköp i appen frÄn ProtonMail, men inte innan han först testade policyn med företagets kommande ProtonDrive-app. Han sÀger att han inte litar tillrÀckligt pÄ Apples regler, och hur det verkstÀller dem, för att riskera den redan etablerade e-postappen, som Apple tidigare utnyttjade med blockering av uppdateringar och hot om borttagning för att tvinga inköp i appen i första hand.

Det Àr vÀrt att nÀmna att ProtonMail Àr en av grundarna av Koalitionen för App Fairness. Det, tillsammans med olika partners, inklusive Microsoft, Epic Games, Spotify och andra, vill jÀmföra konkurrenskraftiga spelvillkor nÀr det gÀller köp i appar, avgifter och konkurrensbegrÀnsande policyer. Apple har varit koalitionens frÀmsta mÄl, men det har ocksÄ kritiserat Google.