Qualcomm har enligt uppgift utvecklat Snapdragon 865 med LPDDR5 RAM-stöd under Project Kona-kodnamn

Qualcomm har enligt uppgift utvecklat Snapdragon 865 med LPDDR5 RAM-stöd under Project Kona-kodnamn

“Snapdragon 865-chipset utvecklas enligt uppgift under kodnamnet Project Kona”

Enligt en ny rapport har Qualcomm börjat arbeta med eftertrÀdaren till sitt flaggskepp Snapdragon 855 SoC. Den nya kretsuppsÀttningen Àr för nÀrvarande pÄ vÀg men Àr i ett tidigt utvecklingsstadium. Chipset kan presenteras mot slutet av detta Är, som Qualcomm vanligtvis gör. Smartphones med denna chipset bör börja visas i början av 2020.

Enligt WinFuture.de, bĂ€r det nya chipet modellnummer SM8250, vilket Ă€r en tydlig indikation pĂ„ att det verkligen Ă€r efterföljaren till Snapdragon 855, eftersom det hade modellnumret SM8150. Chipset kallas enligt uppgift internt som ‘Project Kona’. Kona Ă€r namnet pĂ„ en region pĂ„ Hawaiiöarna. Även den nuvarande Snapdragon 855 var kĂ€nd som Hana, som ocksĂ„ Ă€r namnet pĂ„ en plats pĂ„ Hawaii. Qualcomm har nĂ„gon form av anslutning till Hawaii och har vanligtvis varit vĂ€rd för sitt Tech Summit pĂ„ denna plats.

Qualcomm-Snapdragon-8cx-11

Rapporten avslöjar inga detaljer om klockhastigheter eller arkitekturen för den nya chipset. En ny funktion i Snapdragon 865 skulle dock vara stödet för snabbare RAM. Enligt kÀllor stöder den nya chipset LPDDR5-minne. Den nuvarande Snapdragon 800-serien av processorer Àr ihopkopplade med LPDDR4-minne, vilket innebÀr att de nyare chipsets skulle vara mycket snabbare och kanske dyrare ocksÄ. Företaget har redan nÄgra exempel pÄ den nya chipset som testas internt.

Bortsett frĂ„n detta anger rapporten ocksĂ„ att Qualcomm ocksĂ„ utvecklar ett nytt chip med kodnamnet “Huracan”. Denna chipset har modellnumret SDM55 och anvĂ€nder samma utvecklingstestplattform som anvĂ€nds för Snapdragon 865. Detta kan vara 5G-modemet för den nya chipsetet. Det fanns rykten om att Qualcomm skulle bĂ€dda in 5G-modemet i chipsetet, men kanske inte Ă€r fallet. IstĂ€llet kan den leverera en icke-5G-version av chipsetet genom att inte inkludera 5G-modemet.

Snapdragon 865 kommer sÀkert att vara en 64-bitars processor, men vi Àr inte sÀkra pÄ dess arkitektur. Den nuvarande SD 855 Àr byggd med en 7 nm-process, sÄ det Àr möjligt att Qualcomm skulle fortsÀtta anvÀnda samma tillverkningsmetod. Företaget kan dock ocksÄ utveckla en 5nm-process för Snapdragon 865-processorn, som TSMC.