Raspberry Pi 4 med uppgraderad processor lanserad utan prishöjning

Raspberry Pi 4 med uppgraderad processor lanserad utan prishöjning

“Den nya Raspberry Pi 4 erbjuder fyra Cortex-A72-k√§rnor och kan konfigureras med upp till 4 GB LPDDR4-minne”

Raspberry har lanserat sin senaste minidatarserie med enstaka kort, Pi 4. Den mycket älskade datorplattformen för utvecklargemenskapen har introducerat det nya kortet med en mängd uppgraderingar, samtidigt som priset hålls konstant med sin tidigare iteration, Raspberry Pi 3B +. Den mest anmärkningsvärda av alla uppgraderingar kommer i form av sin processor, som nu använder en Broadcom BCM2711 fyrkärnig chipset bestående av fyra Cortex-A72-kärnor.

Detta flyttar kortet från den tidigare fyrkärniga processorn, som använde fyra Cortex-A53-kärnor som erbjöd mindre datorkraft och förbrukade mer energi. Detta skulle göra Pi 4 effektivare som utvecklarplattform och tillåta tillverkare att köra tyngre applikationer utan att kompromissa med maximal genomströmning. Den näst viktigaste uppgraderingen till Pi 4-kortet är den efterfrågade uppgraderingen från DDR2-minne till DDR4. Detta skulle vidare göra det möjligt för utvecklare att konfigurera sina enkortdatorer med snabbare minnesstandarder, som konfigureras med Pi 4 i 1 GB, 2 GB och 4 GB varianter.

Raspberry Pi 4

Grafikuppgifter hanteras av en VideoCore VI GPU, som ger stöd för de senaste HEVC- och H.265-codecerna för 4K 60 fps videoutmatning och uppspelning. Brädet innehåller också två microHDMI-utgångar för dubbelskärmsutgång, något som Pi-plattformen tidigare har kämpat med. Stödet med dubbla skärmar är en aspekt som kan ge Pi mycket allvarligare implementeringar i nischområden.

Andra funktioner inkluderar ett dual-band Gigabit-anslutningsmodem med 802.11ac Wi-Fi, vilket är lite besvikande eftersom implementeringen av 802.11ax (Wi-Fi 6) -anslutning skulle ha resulterat i en liten prisökning, men det kunde ha öppnade också Pi: s användningsområde i framtida framåtriktade fält som IoT, smarta apparater etc. Extra portar inkluderar två USB 3.0, två USB 2.0, en USB-C strömförsörjning och standard microSD-kortplats för laddning av lagring och drift system.

Raspberry Pi 4 börjar vid $ 35 (~ Rs 2400) för 1 GB RAM-variant, $ 45 (~ Rs 3100) för 2 GB och $ 55 (~ Rs 3 800) för 4 GB. Brädet är redan till salu i olika e-handelsportaler, inklusive Raspberrys egen e-butik.