Reuters: Apple övergav fullstÀndig iCloud-kryptering efter FBI-klagomÄl

SÄ hÀr vÀljer du bort meddelanden om exponering för coronavirus i iOS 13.5

Medan Apple inte kan lÄsa upp en krypterad iPhone frÄn slut till slut för polisen, kan företaget komma Ät iCloud-data och dela den med brottsbekÀmpning. Det beror pÄ att Apple ocksÄ har nycklarna till iCloud-sÀkerhetskopior. Men Apple planerade för nÄgra Är sedan att lÄta anvÀndare helt kryptera iCloud-sÀkerhetskopior, men funktionen slÀpptes aldrig. En ny rapport sÀger att Apple slÀppte planerna för att möjliggöra fullstÀndig kryptering för iCloud efter att FBI klagade.

Apple och FBI kĂ€mpar igen om end-to-end-kryptering över de tvĂ„ iPhonerna som tillhör en saudisk flygvapenofficer som dödade tre personer pĂ„ en flottbas i Pensacola, Florida. USA: s justitieminister William Barr och president Donald Trump uppmanade bĂ„da Apple att lĂ„sa upp dessa enheter, nĂ„got som företaget inte kan göra. Apple har sagt att de överlĂ€mnat innehĂ„llet i iPhones iCloud-sĂ€kerhetskopior till myndigheterna, och förkastar idĂ©n att det ”inte har gett materiell hjĂ€lp.”

Ett liknande fall intrÀffade för nÄgra Är sedan efter skjutningen i San Bernardino. FBI backade tillbaka vid den tiden efter att ha hittat ett alternativ för att hacka iPhones. FBI ville att Apple skulle bygga en bakdörr till iOS som skulle göra det möjligt för Apple att hÀmta data frÄn enheter som ingick i brottsutredningar. En sÄdan ÄtgÀrd skulle försÀmra sÀkerheten för alla iOS-anvÀndare, eftersom en bakdörr kunde anvÀndas av hackare som letade efter sÄrbarheter.

I sjÀlva verket verkar det som om Pensacola-telefonerna Àr mycket Àldre iPhones, vars sÀkerhet kan kringgÄs av olika kriminaltekniska verktyg som Àr tillgÀngliga för FBI och andra myndigheter.

Sex personer som Àr bekanta med Apples planer, inklusive en nuvarande och tidigare Apple-anstÀlld, och en nuvarande och tre tidigare FBI-agenter, berÀttade Reuters att Apple försökte distribuera fullstÀndig sÀkerhetskopiering för ett par Är sedan.

Ett sÄdant sÀkerhetskopieringsskydd skulle göra det omöjligt för Apple att komma Ät iCloud-sÀkerhetskopior, och företaget kunde inte överlÀmna nÄgra bevis till brottsbekÀmpning. KÀnsliga data, inklusive sparade lösenord och hÀlsodata, Àr inte tillgÀngliga i sÀkerhetskopior. Data frÄn iMessage, WhatsApp och andra krypterade appar Àr dock tillgÀngliga för Apple nÀr de sÀkerhetskopieras till iCloud och sÄdan information som kan hjÀlpa till med utredningar.

Men Apple tappade planen efter privata samtal med FBI. ByrÄn klagade pÄ att brist pÄ iCloud-data kunde neka dem tillgÄng till bevis mot misstÀnkta. RÀttsvÄrdande kan utföra iCloud-sökningar i hemlighet med Apples hjÀlp, utan att krÀva fysisk Ätkomst till en enhet, utan att tippa bort den misstÀnkte.

Apple förklarade aldrig varför det dödade projekten, konstaterar rapporten, men FBI: s instÀllning i frÄgan kan ha spelat en viktig roll. En person som Àr bekant med saken sa att Apple inte ville riskera att attackeras av offentliga tjÀnstemÀn för att skydda brottslingar eller stÀmmas för att hÄlla tillbaka uppgifter. Det ville inte heller erbjuda myndigheterna en ursÀkt för ny antikrypteringslagstiftning.

En annan anledning till att tappa iCloud-kryptering har att göra med anvÀndare. Kunder kan befinna sig utanför deras data efter att ha glömt iCloud-referenser, och Apple skulle inte kunna hjÀlpa om dessa sÀkerhetskopior var helt krypterade.