SĂ€kerhetsriskerna med sakernas internet har personliga konsekvenser

Datorhackare trÀffas för Ärskongress

Det var rubrikerna. En ”smart” jeep bryr sig pĂ„ vĂ€gen och plötsligt har föraren inte lĂ€ngre kontroll. NĂ€r analytiker tittar tar hackare, mil bort, kontroll över jeepen och fĂ„r den att göra sitt bud. Plötsligt bryter masshysteri ut nĂ€r konsumenterna förestĂ€ller sig att de kör ut ur kontrollfordon i en stil som matchar filmen Speed.

Denna demonstration gjorde vad den var tĂ€nkt att göra – den uppmĂ€rksammade de stora sĂ€kerhetsrisker som uppstod nĂ€r vi ansluter allt, inklusive vĂ„ra bilar, till sakernas internet. Men Ă€r den verkliga risken risken för att en hackare tar över din bil? Jag sĂ€ger att det inte Ă€r det. Ja, vi mĂ„ste se till att flera ton metall inte skickas pĂ„ vĂ€g under nĂ„gon annans kontroll, men den verkliga risken Ă€r mycket mer personlig.

Om en hackare kan ta kontroll över en jeep, vad hindrar dem frÄn att ta kontroll över din ugn? Vi har redan exempel pÄ hackare som spionerar pÄ barn frÄn anslutna babymonitorer. Vad hÀnder nÀr hackaren gÄr ett steg lÀngre och tar barnet frÄn sin spjÀlsÀng i en tekniskt kunnig kidnappning?

NĂ„gra exempel Ă€r lite mer humoristiska, men fortfarande störande. NĂ€r vi gör vardagliga föremĂ„l, som toaletter och ugnar, “smarta”, öppnar vi dörren för personliga intrĂ„ng i privatlivet. FörestĂ€ll dig att du sitter i kommoden, bara för att fĂ„ “flush” -funktionen fjĂ€rrĂ„tkomst via en hackare. Eller förestĂ€ll dig att ditt smarta kylskĂ„p ger en hackare tillgĂ„ng till dina privata dokument pĂ„ din dator.

Det hÀr Àr de typer av sÄrbarheter som mÄste ÄtgÀrdas i sakernas internet. Jeep-demonstrationen gjorde oss en tjÀnst genom att pÄpeka faran, men faktum Àr att den verkliga risken Àr mycket mer personlig. NÀr du tar med anslutna enheter till ditt hem ger du blivande tjuvar möjligheten att hacka dessa föremÄl och komma Ät ditt hem.

SÄ vad Àr lösningen? Sakernas internet tar med sig ett antal tekniska prylar i vÄra liv, men vi mÄste fortsÀtta med försiktighet. Innan vi öppnar vÄra hem för sakernas internet mÄste vi se till att sÀkerhetsÄtgÀrder Àr pÄ plats. Vi mÄste krÀva standardisering av sÀkerhet över sakernas internet. Utan det Àr för mycket i fara. SÄ innan du öppnar ditt hem för en smart spis eller köper en annan fitnessspÄrare, ta en titt pÄ sÀkerheten. Se till att ditt hem Àr sÀkert och njut sedan av den teknik som Internet of Things tillhandahÄller.

Bildkredit: Pexels.com