Salk Institute upptÀckte ett RNA-redigeringsverktyg

Avatar for Amnah Fawad

CRISPR-Cas9-tekniken har hÄllit genetiska forskare vid kanten av sina platser under ganska lÄng tid. Men dess begrÀnsning att bara kunna redigera DNA var nÄgot, inte alla forskarna skulle gÀrna acceptera.
StÄ upp er eftersom vi har en fantastisk nyhet direkt frÄn Salk Institute. Efter att ha studerat den molekylÀra strukturen i CRISPR-Cas13b har forskarna vid Salk Institute sagt i sin tidskrift om dess anvÀndbarhet i RNA-redigeringsteknik. De visualiserade den komplexa strukturen av enzymet CRISPR-Cas13b med anvÀndning av kryo-elektronmikroskopi.

Med tillstÄnd: Salk Institute

Som framgÄr av Salk-nyheterna sa Dmitry Lyumkis, bitrÀdande professor vid Salk, om tidskriften:
“Det ökar bredden av verktyg som behövs för att genomföra denna typ av avgörande biomedicinsk forskning.”
CRISPR-Cas9 fungerar som molekylÀra saxar som hjÀlper forskare att klippa bort DNA frÄn varhelst det behövs. FörstÄ hur konsekvent vÄra gener verkar, vi Àr vÀl medvetna om det faktum att meddelandet pÄ vÄrt DNA Àr konstant som vi har försökt manipulera med CRISPR-Cas9, eller hur?
Vi vet ocksÄ att det i sig Àr budbÀrar-RNA som ytterligare översÀtts till proteiner som utför alla de grundlÀggande funktionerna i vÄr kropp. Nu betyder det att budbÀrar-RNA kopierar information frÄn DNA och dessa meddelanden bestÀmmer sedan vilket protein som ska bildas. Olika meddelanden kodar för olika proteiner (minns du en gen / en proteinteori?). Efter att ha konstaterat att vi nu kommer till en slutsats att dessa meddelanden pÄ RNA förÀndras.
Om det sÀger Hanna Gray, en av tidningens författare:
“Att kunna modulera dessa meddelanden genom att direkt kontrollera RNA har viktiga konsekvenser för att pĂ„verka en cells öde.”
Detta Àr anledningen till att verktyg som redigerar RNA kan göra stor skillnad för att fullt ut utnyttja den genetiska manipulationen.
Författarna förklarade vidare:
”I vĂ„r tidigare artikel upptĂ€ckte vi en ny CRISPR-familj som kan anvĂ€ndas för att konstruera RNA direkt inuti mĂ€nskliga celler. Nu nĂ€r vi har kunnat visualisera strukturen för Cas13d kan vi se mer detaljerat hur enzymet styrs till RNA och hur det kan skĂ€ra RNA. Dessa insikter gör det möjligt för oss att förbĂ€ttra systemet och göra processen mer effektiv, vilket banar vĂ€g för nya strategier för att behandla RNA-baserade sjukdomar. ”
-Hsu (en av motsvarande författare)
Detta nya spÀnnande enzym har öppnat vÀgar inom genteknik och en mer noggrann forskning om det Àr redan pÄ gÄng.
För mer insikt, lÀs hela tidskriften pÄ cellen.
LÄt oss veta vad du tycker i kommentarfÀltet nedan!