Samsung banar vÀg för 3nm-chips med banbrytande GAA-teknik

Samsung banar vÀg för 3nm-chips med banbrytande GAA-teknik

“Genombrottet kommer att leda till 35 procent förbĂ€ttring av hastighetsprestanda samtidigt som energiförbrukningen minskas med 50 procent”

Chipsen och transistorerna, som utgör hjÀrnan hos vÄra smartphones och enheter, har krympt varje Är och nÀrmar sig snabbt en punkt dÀr det kommer att bli mycket svÄrt att krympa dem ytterligare. Nuvarande flaggskepps SoC Àr sÄ smÄ som 7 nanometer. Om du inte förstÄr begreppets sanna mening, Àr det 7 miljarder meter. SÄ liten har chipsetets totala ram blivit. I sjÀlva verket kommer det att finnas Ànnu mindre 5 nm marker nÀsta Är. Men det Àr dÄ saker och ting börjar bli svÄra. Samsung har dock meddelat ett genombrott idag inom chiptillverkning som kommer att hjÀlpa gjuterier att fortsÀtta miniatyrisera till 3 nm. Och den koreanska jÀtten har ett försprÄng eftersom det ligger tvÄ till tre Är före Intel och cirka 12 mÄnader av TSMC, sÀger Handel Jones, vd för konsultföretaget International Business Strategies.

samsung-logo

Genombrottet kallas gate all around, eller kort sagt GAA, vilket kommer att hjÀlpa Samsung att krympa marker till 3 nm och dÀrefter. Med GAA lovar Samsung en förbÀttring av hastighetsprestanda med 35 procent, medan energiförbrukningen minskas till 50 procent. NÀr det gÀller hur Samsung har uppnÄtt detta rapporteras att Samsung har omformat grindarna som styr strömflödet till och frÄn kanalerna och anvÀnt en mer komplex 3D-arkitektur som Àr mycket effektivare men dyrare. Det Àr ett av de uppoffringar som industrin mÄste göra för den innovationen. Eftersom de Àr mer komplexa att bygga kommer GAA 3nm-chipsen sannolikt att kosta mycket mer Àn den föregÄende generationen och kan dÀrför leda till fÀrre kunder. Emellertid sa Ryan Lee, vice verkstÀllande direktör för marknadsföring, att kostnaden kommer att minska med tiden.

Samsungs processorer baserade pÄ 3nm GAA-processen förvÀntas anlÀnda 2021 och vi förvÀntar oss ocksÄ ytterligare förfining av högpresterande grafikprocessorer kommer att anlÀnda 2022.