Samsung Galaxy M30 recension: trippel-kamera godhet i sub-Rs 15k-segmentet

Samsung Galaxy M30 recension: trippel-kamera godhet i sub-Rs 15k-segmentet

Expertbetyg
3,5 / 5

Design ★★★★★

★★★★★

Visa ★★★★★

★★★★★

Programvara ★★★★★

★★★★★

Kamera ★★★★★

★★★★★

Prestanda ★★★★★

★★★★★

Batteri ★★★★★

★★★★★

Fördelar Crisp Super AMOLED-skÀrm MÄngsidig trippel bakre kameror Bra selfie-shooter Bra batterilivslÀngd med 15 W snabb laddning Nackdelar Prestanda Àr inte bÀst i klassen Inte lika attraktiv som glas-back-telefoner Fartyg med Àldre iteration av Android

För nĂ„gra Ă„r tillbaka följde Samsung till synes mantrat ”kasta allt pĂ„ vĂ€ggen och se vad som sitter fast“. Men 2019 tror jag att detta kan Ă€ndras till “kasta dessa saker pĂ„ vĂ€ggen, som definitivt kommer att hĂ„lla fast“. Att sĂ€ga att den koreanska behemoten har varit under enormt tryck – inte bara frĂ„n Xiaomi, den nuvarande smarttelefontillverkaren i Indien utan ocksĂ„ andra spelare som OPPO, Vivo och den nya aktören Realme – skulle vara en underdrift. År 2019 verkar dock Chaebol ta kampen till tĂ€vlingen pĂ„ ett samordnat sĂ€tt. Faktum Ă€r att Samsung redan har lanserat mer Ă€n ett halvt dussin smartphones i Ă„r och första kvartalet 2019 Ă€r inte ens över Ă€nnu. Angreppet började med Galaxy M10 (recension) och M20 (recension) som var en del av varumĂ€rkets strategi för att tillgodose tusenĂ„riga, med det senaste erbjudandet i serien Galaxy M30 (första intryck). Efter att ha granskat Galaxy M20 var jag ganska glad att kolla in dess dyrare syskon och jag mĂ„ste sĂ€ga att Samsung har lyckats imponera Ă€nnu en gĂ„ng. Undrar varför jag sĂ€ger det? LĂ€s vidare för att ta reda pĂ„ det i denna recension av Samsung Galaxy M30.

Specifikationer en överblick

Visa
Storlek 6,4 tum
Upplösning 1080 x 2280 pixlar
Prestanda
CPU Dubbel kÀrna, 1,8 GHz + Hexa Core, 1,6 GHz, Samsung Exynos 7 Octa
Bagge 4 GB
Lagring
Internt minne 64 GB
Externt minne Upp till 512 GB
Batteri
Kapacitet 5000 mAH, Li-polymer, ej avtagbar
Samtalstid Upp till 31 timmar (3G)
Kamera
PrimÀr kamera 13 MP
SekundÀr kamera 16 MP
Anslutning
NÀtverksstöd Dual SIM 4G
Andra alternativ Wi-Fi, Bluetooth 5.0, GPS
Andra
Batterikapacitet 5000
Operativ system Android 8.1 Oreo

Kameror

PrimÀr kamera: 13 MP

Blixt: LED-blixt

SekundÀr kamera: 16 MP

Med tanke pĂ„ att Samsung Galaxy M30 för nĂ€rvarande Ă€r den mest prisvĂ€rda smarttelefonen med tredubbla bakre kameror, lĂ„t oss börja granska genom att ta en titt pĂ„ telefonens bildförmĂ„ga. Men innan det, hĂ€r Ă€r en titt pĂ„ vad installationen inkluderar – en 13-megapixel-shooter, en 8MP vidvinkelobjektiv och en 5MP-sensor för djupavkĂ€nningsĂ€ndamĂ„l. Naturligtvis fĂ„r du ocksĂ„ en LED-blixt för fotografering i svaga instĂ€llningar. PĂ„ framsidan levereras enheten med en 16 megapixel snapper.

Samsung Galaxy M30 recension - 91mobile 04

NÀr det gÀller kameragrÀnssnittet Àr det ingen skillnad frÄn den pÄ M20. Det betyder att alla alternativ Àr snyggt utformade, och att vÀxla mellan normalt och vidvinkellÀge krÀver ocksÄ bara ett enda tryck.

Men naturligtvis skulle du vara intresserad av att veta om bildkvaliteten. Jag Ă€r glad att berĂ€tta att Samsung Galaxy M30 inte kommer att göra dig besviken med sin bildkvalitet. Bilder tagna i dagsljus har hög detaljnivĂ„ och fĂ€rgerna Ă„terges ocksĂ„ ganska exakt. NĂ€rbilderna Ă€r ocksĂ„ glĂ€djande, Ă€ven om telefonen kĂ€mpar för att fokusera pĂ„ nĂ€ra hĂ„ll och autofokus Ă€r inte heller flammande snabbt. TyvĂ€rr Ă€r svagt ljus inte telefonens starkaste fĂ€rg eftersom sensorn överexponerar ljuskĂ€llor, vilket tar bort de annars anstĂ€ndiga bilderna (sĂ„vida du inte förstĂ„s zoomar in och ser kornen). Vidvinkelsensorn Ă€r dock verkligen det som gör att M30 skiljer sig frĂ„n sina kamrater, eftersom inte mĂ„nga enheter kan skryta med den hĂ€r funktionen. Det kan ge dig ett mycket bredare perspektiv pĂ„ scenen framför dig, men du mĂ„ste kompromissa med skĂ€rpa och autofokuseringsförmĂ„ga i det hĂ€r lĂ€get. Fish-eye-effekten kan fixas med hjĂ€lp av alternativet ‘Shape Correction’ i galleriet. Sedan finns det djupgivaren som sĂ€kerstĂ€ller att du fĂ„r en bĂ€ttre skĂ€rpedjupeffekt med motivet som Ă€r snyggt Ă„tskilt frĂ„n en suddig bakgrund. Du fĂ„r ocksĂ„ möjlighet att kontrollera mĂ€ngden suddighet sĂ„ att du inte fĂ„r en konstgjord bild. Nu ska jag lĂ„ta bilderna prata, sĂ„ utan vidare, hĂ€r Ă€r en titt pĂ„ kameraproverna pĂ„ Galaxy M30.

Samsung Galaxy M30 kameraprover

Det rÄder ingen tvekan om att Samsungs erbjudande kommer att dra de flesta jÀmförelser med Xiaomis 48-megapixel bakre kamera med totala Redmi Note 7 Pro, sÄ om du undrar hur dessa tvÄ telefoner staplar mot varandra, sÄ har jag ett svar Ät dig. I dagsljus, medan M30 inte Àr lÄngt efter, Àr bilderna som tagits av Note 7 Pro helt enkelt skarpare och mer levande, och nej, du behöver inte klicka pÄ 48MP-upplösningen för att fÄ en sÄ hög detaljnivÄ. I svaga instÀllningar gör Sony IMX586-sensorn i Redmi Note 7 Pro ett fantastiskt jobb genom att kombinera fyra pixlar till en för att erbjuda mycket bÀttre skÀrpa och fÀrgÄtergivning.


M30 tappar ocksÄ pÄ videoinspelningsfronten jÀmfört med Note 7 Pro, eftersom den förstnÀmnda bara kan fÄnga upp till full HD-videor, medan den senare stöder upp till 4k. Men filmen Àr sÀkert ganska bra och smidig tack vare införandet av EIS. Galaxy M30 kommer ocksÄ framÄt med selfie-funktioner tack vare en bÀttre sensor som sÀkerstÀller detaljerade, naturliga bilder. Live Focus-lÀget för att fÄ djupeffekten för selfies fungerar ocksÄ förvÄnansvÀrt bra.

Design och display

Storlek: 6,4 tum

Upplösning: 1080 x 2280 pixlar

SkÀrmtyp: Super AMOLED

Pixel densitet: 394 ppi

NÀr det gÀller byggkvalitet och utseende skiljer sig Samsung Galaxy M30 inte mycket frÄn sina syskon. Du fÄr samma höga förhÄllande mellan skÀrm och kropp tack vare en Infinity-V-skÀrmpanel och plasty yta pÄ baksidan. Som sagt, det finns nÄgra subtila skillnader som gör M30 mer attraktiv.

Samsung Galaxy M30 recension - 91mobile 07

Först och frĂ€mst har den sydkoreanska jĂ€tten valt en tvĂ„fĂ€rgad lutning pĂ„ baksidan av M30 som ger den en tydlig egenskap. Medan du hittar den blĂ„ fĂ€rgen pĂ„ den övre delen – liknande M10 och M20 – finns det en mörkare nyans mot botten. Det som Ă€r bra Ă€r att lutningen ocksĂ„ finns pĂ„ sidorna. En annan intressant sak du kommer att mĂ€rka Ă€r ringen runt M30s sekundĂ€ra kamera, vilket Ă€r en ganska fin touch om du frĂ„gar mig.

Samsung Galaxy M30 recension - 91mobiler 01

Bortsett frĂ„n det har M30 exakt samma designelement som de yngre bröderna (förutom att de har en trippelkamerauppsĂ€ttning pĂ„ baksidan). Vad detta ocksĂ„ betyder Ă€r att telefonen erbjuder god ergonomi tack vare de lĂ€tt böjda kanterna och de rundade hörnen. Tillsammans med den snabba och exakta fingeravtryckslĂ€saren kan enheten ocksĂ„ lĂ„sas upp med ditt ansikte. Även om jag inte kommer att sĂ€ga att telefonen inte Ă€r hal, erbjuder den verkligen ett bĂ€ttre grepp Ă€n glastelefoner. För att inte tala om att Galaxy M30 ocksĂ„ kan hĂ„lla fingeravtryck borta, Ă„tminstone jĂ€mfört med telefoner med glassmörgĂ„sdesign.

Samsung Galaxy M30 designgalleri

Samsung Galaxy M30s fönster mot vÀrlden Àr en 6,4-tums skÀrm som anvÀnder en Super AMOLED-panel till skillnad frÄn sina syskon. Nu behöver jag inte berÀtta fördelarna med tekniken. Enkelt uttryckt fÄr du mörkare svarta och ljusare vita, tillsammans med bÀttre kontrast samtidigt som du Àr batterieffektiv. Den lilla vattendroppformade skÄran pÄ toppen hjÀlper ocksÄ till att ge en uppslukande multimediaupplevelse. Dessutom fÄr du till och med funktionen Always-on display som förnekar behovet av att ta upp telefonen varje gÄng för att kontrollera dina aviseringar.

Samsung Galaxy M30 recension - 91mobiler 15

HĂ„rdvara och mjukvara

CPU: Dual core, 1,8 GHz + Hexa Cor …

GPU: Mali-G71 MP2

RAM: 4 GB

Minne: 64 GB + Upp till 512 GB

SIM-kortplatser: Dual SIM, GSM + GSM

Batteri: 5000 mAH

Detta Àr Ànnu ett omrÄde dÀr M30 inte skiljer sig mycket frÄn M20. Telefonen hÀmtar ström frÄn Exynos 7904-chipset, som fungerar tillsammans med 4 GB / 6 GB RAM. Som jag sa i min recension av M20 Àr octa-core-processorn mer Àn kapabel att hantera dagliga uppgifter och multitasking Àr ocksÄ bra pÄ 4 GB RAM-modellen jag granskade. Och medan spel som PUBG köra bra, luren kommer i ramdroppar dÄ och dÄ, och det ocksÄ med medelstora grafikinstÀllningar. Tack och lov hÄlls termisk kontroll och telefonen kÀnns bara lite varm efter spel i 30 till 40 minuter.

Samsung Galaxy M30 recension - 91 mobiler 14

Att ta hand om dina lagringsbehov Àr 64 GB minne ombord, vilket sparar cirka 50,5 GB för slutanvÀndaren. Med en dedikerad microSD-kortplats kan du utöka lagringsutrymmet ytterligare med upp till 512 GB.

Vid tidpunkten för lanseringen av M10 och M20 hade telefonmakaren inte lanserat smartphones med sitt nya och uppdaterade One UI. Men sedan dess har Samsung introducerat S10-serien och A-serien, som bÄda startar One UI ur lÄdan. DÀrför Àr det förvirrande att se M30 fortsÀtta med Experience UI 9.5, som Àr baserad pÄ den senaste generationens Android 8.1 Oreo. NÀr det gÀller förinstallerade appar gÄr det Min Galaxy, Samsung Maxoch Galaxy Apps, bland andra. Du fÄr ocksÄ en uppmaning att installera fler appar nÀr du stÀller in enheten, men tack och lov kan du vÀlja att inte göra det.

Samsung Galaxy M30 skÀrmdumpar (1) Samsung Galaxy M30 skÀrmdumpar (8) Samsung Galaxy M30 skÀrmdumpar (9)

Naturligtvis fortsÀtter batteriet att vara trumfkortet för M30. I likhet med M20 levereras den med en 5 000 mAh-cell, vilket sÀkerstÀller att telefonen kan hÄlla mer Àn en dags anvÀndning och sedan lite mer. Detta Äterspeglas ocksÄ i vÄrt batterislingtest, eftersom smarttelefonen kunde spela upp en HD-video pÄ en loop utan avbrott i cirka 17 timmar. Och nÀr du behöver sappa upp det kommer du att kunna göra det pÄ lite mer Àn tvÄ timmar tack vare den medföljande 15W-adaptern.

Dom

Att sÀga att Samsung har gjort en gedigen comeback i loppet skulle underpeka den sydkoreanska titans anstrÀngningar. Inom mindre Àn tre mÄnader in i 2019 har företaget vÀnt den indiska smarttelefonmarknaden pÄ sitt huvud. Det Àr tydligt att varumÀrket inte kommer att slÀppa numero uno-positionen ur sikte, och att kinesiska varumÀrken kommer att behöva arbeta hÄrdare för att ta sin marknadsandel. Galaxy M30 fortsÀtter den stÄndpunkten genom att ta med aldrig sett tidigare funktioner i sub-Rs 15k-segmentet. Med ett begÀrt pris pÄ 14999 Rs för sin basmodell Àr det ett solidt allround-erbjudande.

Samsung Galaxy M30 recension - 91 mobiler 20

Med detta sagt sÀtter prislappen enheten helt mot Redmi Note 7 Pro (recension). Och Xiaomi vet en sak eller tvÄ för att locka spec-besatta köpare. PÄ grund av Redmi Note 7 Pro: s mer kraftfulla Snapdragon 675 SoC, högupplöst 48MP bakre kamera och ett klistermÀrke som Àr Rs 1000 lÀgre blir det svÄrt att rekommendera Galaxy M30. Sedan finns det alternativ som ASUS ZenFone Max Pro M2 (recension), som ocksÄ Àr ganska kraftfulla. Den kommande Realme 3 Pro bör ocksÄ vara ett laddat erbjudande i den hÀr prisklassen, om dess föregÄngare Àr nÄgot att gÄ med.

Allt sagt och gjort, Galaxy M30 har definitivt höjt vÀrmen i kategorin Rs 15.000 och Àr bland de bÀsta köpen i kategorin.

Redaktörens betyg: 3.5 / 5

Fördelar

Skarp Super AMOLED-skÀrm MÄngsidiga bakre trekameror Kapabel selfie-shooter Bra batterilivslÀngd med 15 W snabb laddning

Nackdelar

Prestanda Ă€r inte bĂ€st i klassen Inte lika attraktiv som telefoner med glas-sandwich design Äldre iteration av Android

Foton av Raj Rout