Samsung X5 SSD-recension: en snabb NVMe-baserad Thunderbolt 3 bÀrbar enhet

Samsung X5 SSD-recension: en snabb NVMe-baserad Thunderbolt 3 bÀrbar enhet

“En detaljerad titt pĂ„ Samsungs blixtsnabba X5 SSD”

Under Ären har bÀrbara datorer blivit tunnare i storlek och följaktligen har tillverkarna svÄrare att utrusta en maskin med traditionella analoga portar. Med detta sagt, tack vare tekniska innovationer, har de flesta maskiner idag en USB Type-C-port, vilket inte bara bidrar till deras smala profil utan ocksÄ förbÀttrar dataöverföringshastigheterna drastiskt. Faktum Àr att Type-C-porten Àr sÄ relevant nuförtiden att teknikjÀtten Intel beslutade att lansera sitt senaste Thunderbolt 3-grÀnssnitt i enlighet med Type-C-standarden.

För oinvigda erbjuder en enhet med en Thunderbolt 3-port 40 GBps genomströmningsdata, vilket Àr fyra gÄnger sÄ snabbt som dataöverföringshastigheterna som erbjuds av USB 3.1 Type-C. TyvÀrr finns det inte mÄnga enheter som kan dra nytta av grÀnssnittets otroligt snabba hastigheter.

Ange Samsung X5, vÀrldens första NVMe-baserade externa SSD som ansluts till kompatibla enheter via en Thunderbolt 3-kontroller för att erbjuda blixtsnabba lÀs- och skrivhastigheter. Jag lyckades fÄ tag pÄ en enhet och hÀr Àr en snabb titt pÄ enhetens funktioner.

Design

StÀng ögonen och förestÀll dig nÄgot som Àr vÀldigt snabbt. Jag Àr villig att satsa pÄ att de flesta av er tÀnkte pÄ en sportbil, amirite? Jag antar att folk pÄ Samsung trodde det ocksÄ, varför de har modellerat X5 SSD för att likna en. Och det visar. Enheten har fördjupningar pÄ toppanelen, som liknar motorhuven pÄ de flesta superbilar. Dessutom, till skillnad frÄn företagets T-serie SSD-enheter, har X5 en tvÄfÀrgad finish, som pÄminde mig om racingrÀnder pÄ en avancerad bil. Jag skulle ocksÄ vilja pÄpeka att till skillnad frÄn det boxiga utseendet hos de flesta konkurrerande externa lagringslösningar, har X5 SSD ocksÄ ett överflöd av kurvor. Kort sagt, X5 ser ut som en Lamborghini i ett hav av Mustang GT.

Samsung X5 SSD-recension - 91mobiler 02

Dessutom levereras X5 med Dynamic Thermal Guard-teknik som tillsammans med enhetens interna kylflÀns sÀkerstÀller att temperaturen inte stiger över 45 grader. Företaget hÀvdar ocksÄ att SSD: s förstÀrkta magnesiumchassi skyddar det frÄn droppar pÄ upp till tvÄ meter. Jag hade inte hjÀrtat att testa företagets pÄstÄenden, men om du har 50 000 Rs liggande, lÄt mig veta om din enhet överlevde droppen eller inte.

Samsung X5 SSD recension - 91 mobiler 04

Prestanda

Innan jag dyker in i enhetens prestanda bör du veta att X5 endast Àr kompatibel med bÀrbara datorer som levereras med en Thunderbolt 3-port. DÀrför, sÄ lÀnge du har den senaste MacBook (2017-modellerna rÀcker ocksÄ), eller en Windows-maskin som Lenovo Yoga C930 (recension), Àr du redo att gÄ. Om du undrar om din bÀrbara dator levereras med en Thunderbolt 3-port, titta bara pÄ USB Type-C-porten pÄ din bÀrbara dator. Om den har en blixt bredvid den, stöder din bÀrbara dator Samsung X5 SSD.

Samsung X5 SSD-recension - 91mobiler 06

Jag vill ocksĂ„ pĂ„peka att du mĂ„ste starta Samsung X5 SSD manuellt, eftersom den inte kommer att visas nĂ€r du ansluter den till din dator. PĂ„ Windows mĂ„ste du hĂ„lla musen över “uppĂ„tpilen” som lĂ€ser “visa dolda ikoner”. DĂ€r hittar du Thunderbolt-ikonen och klickar pĂ„ vilket ger alternativet att öppna Samsungs X5 SSD. TĂ€nk pĂ„ att detta Ă€r en engĂ„ngsinstĂ€llning och att du inte behöver upprepa dessa steg varje gĂ„ng du ansluter enheten till ditt system.

Nu nÀr du Àr pÄ farten (ordspel avsedd) med enhetens instÀllningar, lÄt oss titta pÄ nÄgra riktmÀrken. Samsung hÀvdar att dess X5 SSD erbjuder sekventiella lÀs- och skrivhastigheter pÄ upp till 2800 MB / s. Under min testning utförde enheten precis som annonserad. I CrystalDiskMark, X5 SSD uppnÄdde bekvÀmt lÀshastigheter pÄ 2,819,6 MB / s och lyckades churn ut en imponerande 2 150,3 MB / s skrivhastighet.

I ATTO Disk Benchmark fungerade enheten precis lika beundransvÀrt och toppade med 2.28GB / s lÀshastigheter och 1.76GB / s skrivhastigheter. NÀr det gÀller den verkliga anvÀndningen kunde jag överföra en mapp med ett innehÄll pÄ 38 gig frÄn SSD till min bÀrbara dator med en hastighet pÄ över 800 MB / s. För att ge dig en bÀttre bild överförde en Àldre Western Digital extern hÄrddisk samma fil till min bÀrbara dator med nÀstan en Ättondel av SSD: s hastighet (~ 133 MB / s).

Dom

Samsung X5 SSD-recension - 91mobiler 01

1TB-varianten av Samsung X5 SSD kostar 48999 Rs, vilket gör den till en av (om inte de mest) dyraste externa enheterna pÄ marknaden. Det sÀger sig sjÀlvt att för de flesta potentiella SSD-köpare skulle X5 vara överdriven. Det Àr uppenbarligen inte tÀnkt att sitta i en lÄda och hÄlla din Marvel-filmkatalog. Men om du Àr en skapare som letar efter en snabb enhet för att sÀkerhetskopiera ginorma videoklipp eller att anvÀnda som skrapskiva, kan X5 vara vÀrt att skrika.

Foton av Raj Rout