San Francisco Exec bygger ett stadsövervakningsnätverk

San Francisco Exec bygger ett stadsövervakningsnätverk

En Silicon Valley-chef har byggt ett privat övervakningsnätverk med mer än 1000 HD-kameror runt San Francisco under de senaste åtta åren.

Uppgiften, som har lagt ut Chris Larsen på nästan 4 miljoner dollar, syftar till att bekämpa icke-våldsamma brott, som inbrott.

Under 2020 Black Lives Matter medborgerliga rättigheter rör det sig dock att högupplösta övervakningsnätverket lyfter ögonbrynen. Den sitter precis vid skärningspunkten mellan två system som vi för närvarande omvärderar som en nation Рlandsomfattande rasfördomar inom polisen och integritetsfrågor inom teknikindustrin.

När allt kommer omkring är inte denna typ av samma system som Batman gjorde en stor sak om att förstöra i slutet av The Dark Knight?

Hur det fungerar

Chris Larsen, grundare av det blockchain-drivna betalningsföretaget Ripple, kom inte bara med sin plan för ökad säkerhet nyligen, han har arbetat med den sedan 2012. Idag täcker nätverket 135 kvarter i de tätaste stadsdelarna i San Francisco, rapporterar New York Times.

Det är ett privat nätverk, vilket innebär att kameror alla är installerade på privat egendom, med hem- och fastighetsägare.

Larsen arbetar med en “grannskapskoalition” som √∂vervakar kamerorna, som hela tiden spelar in, √§ven om bilder raderas efter 30 dagar.

Hur SFPD fördelar

Kameranätverket, även om det är privatfinansierat, finns som ett verktyg för polisen, förutsatt att fastighetsägaren i fråga samtycker till att erbjuda filmen.

Inte bara hj√§lper Larsen att finansiera SF SAFE, en ideell organisation som polisavdelningen i San Francisco s√§ger att den har ett “l√•ngvarigt partnerskap” med, utan han ramar in kameran√§tverket som en uppgradering √∂ver polisens egen utrustning.

“Tror du att de har alla dessa videobanker i sina polisstationer? Nej. De har f√∂r det mesta inte anst√§ndiga internetanslutningar, s√§ger Larsen till New York Times. “S√• vi hj√§lpte till att betala f√∂r vissa internetanslutningar.”

Liksom m√•nga avdelningar √∂ver hela USA har San Francisco-polisens √•rliga budget varit h√§lsosam ett tag. √Ąven justerat f√∂r inflation har det stigit med 170 miljoner dollar under det senaste decenniet, och avdelningen har lagt till √∂ver 500 nya bef√§l och personal, rapporterade San Francisco Chronicle f√∂rra m√•naden.

Systemet har kritiker

I en tid då majoriteten av amerikanska vuxna godkänner Black Lives Matter-rörelsen får Larsens ansträngningar att öka övervakningen som är tillgänglig för SFPD en viss återgång.

“En okritisk ber√§ttelse om hur en teknologmogul kan k√∂pa b√§ttre √∂vervakningsteknik √§n polisen har och inte citerar n√•gra avvikande √•sikter √§r inte” balanserad “,” sa Sarah Milstein, Senior Director of Engineering p√• Mailchimp, p√• Twitter.

Det privata kameranätverket verkar drivas under antagandet att polisavdelningar behöver mer kraft snarare än mindre, och det finns inget som tyder på att Larsen eller andra har övervägt de rasförspända systemen som redan är i spel. Grannskapssammanslutningarna själva är inte immuna mot de fördomar som finns i USA: s rättssystem, som den hyperlokala sociala nätverksappen NextDoor har visat sig många gånger.

Andra tekniska ledare har uttalat sig om potentialen för nätverket att kyla yttrandefrihet eller utvecklas till biometrisk datainsamling, med hänvisning till ett liknande program, Detroits kontroversiella projekt Green Light.

√Ąr privat √∂vervakning mer etiskt?

Å ena sidan har Larsen varit på förhand med sina metoder och mål. Men å andra sidan ramar han in det privata övervakningsnätverket som ett alternativ till en polisavdelning, trots hur det kan användas för att erbjuda mer makt till polisen snarare än mindre.

Dessa metoder verkar inte lika lämpliga för många amerikaner nu som de gjorde när Larsen satte igång sitt system. USA 2020 är inte beredd att acceptera ökad övervakning som syftar till att sätta fler människor i fängelse.