Ska Apple ta en sida frÄn Googles spelbok och prova fler mÄnskott?

Apples chefer pratar Siri-begrÀnsningar, iOS Messages-appen och mycket mer i en ny intervju

Med tanke pÄ alla de bisarra rÄd som analytiker och experter tycks kasta pÄ Apple i dessa dagar, kan du bli förlÄtad för att du trodde att företaget var i en svÄr situation. FrÄn samtal för att skaffa Netflix till grunder för att fÄnga Tesla och ta med Elon Musk ombord, kan paniknivÄn kring Apples framtid fÄ dig att tro att företaget tappar pengar och, under bara en fjÀrdedel, har förlorat sin förmÄga att förnya.

Den kÀnslan kunde dock inte vara lÀngre ifrÄn sanningen. Apples senaste kvartal kunde visserligen inte överensstÀmma med förra Ärets resultatrapport, men företaget lyckades ÀndÄ lÀgga upp 50 miljarder dollar i intÀkter och 10 miljarder dollar i vinst, mer Àn Google, Facebook och Microsoft tillsammans. Med iPhone 7-utgÄvan hotande skulle vi alla rekommenderas att vara tÄlmodiga, Ätminstone i nÄgra mÄnader, och se vilken typ av innovationer Apple har i beredskap för oss nÀr den slÀpper sin nÀsta generations iPhone.

MISS INTE: Titta pÄ George Clooney och Julia Roberts krascha Gwen Stefanis Carpool Karaoke

Men eftersom den snabba teknologivÀrlden aldrig har varit en vÀrld som man associerar med tÄlamod, fortsÀtter branschanalytikernas kör att Apple behöver skaka upp saker och ting bara fortsÀtter att vÀxa högre för varje dag som gÄr.

Senast Farhad Manjoo frÄn The New York Times publicerade en bit som argumenterade för att Apple borde prova fler mÄnskott. Moonshots, om du inte kÀnner till, Àr en term som populariserats av Google som hÀnvisar till djÀrva och frÀcka initiativ som nÀstan verkar för galen, outlandish och för riskabelt att faktiskt löna sig. Google Àr naturligtvis stolt över sin förkÀrlek för mÄnskott, oavsett om det Àr det arbete som görs pÄ avancerad robotik, sjÀlvkörande bilar eller den sjukvÄrds- och sjukdomsförebyggande forskning som det bedriver via sitt Verily-dotterbolag.

Med det som bakgrund argumenterar Manjoo effektivt för att Apple borde ta en sida ur Googles spelbok och kanske drömma lite större Àn den har varit de senaste Ären.

För att trivas i nĂ€sta tech-era mĂ„ste Apple ta en serie större, djĂ€rvare risker. Apples sista och ett halvt Ă„rtionde, mestadels under Mr. Jobs, har definierats av perfektionistiskt fokus … Den attityden passade perfekt för en viss era inom teknik …

Men nĂ€sta ögonblick inom teknik kommer sannolikt att domineras av datadrivna onlinetjĂ€nster – fler produkter som Siri och Apple Pay, fĂ€rre fristĂ„ende hĂ„rdvaruinnovationer som iPhone.

I den miljön kanske den lÄngsamma sökningen efter precision och perfektion inte lÀngre Àr i Apples bÀsta intresse. Mr Cooks mÄl, nu, borde vara att Àndra Apples styrande etos för att framkalla ett litet mÄtt av kaos i hans företag.

Det Àr troligt att Apple redan arbetar med nÄgra djÀrva planer i hemlighet (en bil och en betal-TV-tjÀnst Àr bland flera som lÀnge har rapporterats). Skiftet jag efterlyser skulle inte vara radikalt, bara evolutionÀrt. Det borde vara mer smidigt och lite mer offentligt med sina experiment och driva ut fler av dem tidigare. NÀr det slÀpper saker bör det gÄ snabbare för att fixa och förbÀttra vad som Àr fel. Framför allt bör det ta fler risker; det borde sÀga ja oftare.

Manjoos stÀllning Àr intressant och rÀttvis, men det finns nÄgra punkter som Àr vÀrda att notera.

En av de första sakerna som Steve Jobs gjorde nÀr han ÄtervÀnde till Apple 1997 var att helt decimera en produktlinje som hade blivit obekvÀm. Med Jobb vid rodret fokuserade Apple pÄ att slÀppa mycket fÀrre produkter och samtidigt se till att de produkter de slÀppte var otroligt polerade. I sÄ fall kan man med rimlig skepsis uppmana Apple att helt vÀnda en affÀrsstruktur som hjÀlpte dem att bli ett av de mest vÀrdefulla företagen pÄ planeten.

För det andra Àr jag allt för galna och djÀrva idéer (eller mÄnskott om du vill) men om vi till exempel tittar pÄ Google Àr det tydligt att ingen av deras mÄnskott har gett resultat frÄn ett vinstperspektiv. Företaget tjÀnar inte bara de allra flesta av sina pengar pÄ reklam, men de har nyligen börjat minska nÄgra av sina mer ambitiösa projekt pÄ grund av oro för intÀktsgenerering.

För det tredje, och Manjoo tar upp denna frÄga ocksÄ, Àr det faktum att Apple till synes hÄlls pÄ en dubbel standard vad gÀller deras produkter, det vill sÀga att de inte riktigt har fÄtt nÄgot utrymme för misslyckande. Till och med Apple Watch, en produkt som sÀljs ut iPhone under sitt första Är, har till stor del hÄnats som en flopp. Apple sÄlde precis 50,1 miljoner iPhones förra kvartalet och folk har redan kallat iPhone 6s en dud.

I sÄ fall riskerar stora och djÀrva spel frÄn Apple ocksÄ att skada företagets orörda varumÀrke. Manjoo spekulerar dock att risken kan vara vÀrt det.

Vi har en udda tid inom teknik. Det finns mĂ„nga nya tekniker som Ă€r knutna till potentiella nĂ€sta stora saker – artificiell intelligens, virtuell verklighet, drönare, bĂ€rbara saker, sakernas internet – men att rĂ€kna ut hur alla dessa bitar ska passa ihop för att skapa upplevelser som mĂ€nniskor Ă€lskar nödvĂ€ndigtvis innebĂ€r experiment.

I denna miljö Àr det troligt att de bÀsta nya produkterna inte Àr uppenbara. De kommer troligen att bli löjligt först och de kan faktiskt vara vÀrdelösa i tidiga versioner. Men med tiden, med brainstorming och uppdateringar baserat pÄ feedback frÄn konsumenter, kan du upptÀcka nÄgot vÀrdefullt.

Återigen Ă€r detta rĂ€ttvisa och vĂ€l motiverade punkter. Men Apple verkar nĂ€stan programmerat för att undvika denna typ av strategi till varje pris. Företaget arbetar rutinmĂ€ssigt med projekt och produkter som aldrig ser dagens ljus. Och Ă€ven produkter som fungerar bra skrotas om de inte Ă€r tillrĂ€ckligt unika. För att göra det, har Apple i flera Ă„r undersökt en HDTV men slutligen övergett planerna pĂ„ att slĂ€ppa en sĂ„dan produkt eftersom de inte kunde rĂ€kna ut hur man kunde differentiera den pĂ„ en redan trĂ„ngt marknad. PĂ„ samma sĂ€tt, om Apple nĂ„gonsin slĂ€pper en bil – nĂ„got jag Ă€r skeptisk till – Ă€r det sjĂ€lvklart att det kommer att vara helt unikt och kommer att skilja sig frĂ„n allt annat pĂ„ marknaden, inklusive Tesla.

Allt sagt, det tekniska landskapet Àr aldrig stillastÄende, och de affÀrsprinciper som styrde teknikvÀrlden 2003 skiljer sig markant frÄn de som spelades 2016. Följaktligen Àr det kanske inte helt outlandligt att förvÀnta sig att Apple anpassar sig till de förÀndrade tiderna. och kanske lyssna pÄ nÄgra av Manjoos rÄd.

Manjoo klargör ocksÄ att Apples nya strategi inte nödvÀndigtvis behöver involvera radikala nya produkter som en bil; Àven evolutionÀra idéer skulle vara en vÀlkommen förÀndring av takten.

Vad det Ànnu inte har Àr tillrÀckligt med aptit för den hastighet och de risker som följer med att skapa och underhÄlla nya tjÀnster. NÄgra av dess synder hÀr har varit oförlÄtliga. Siri var en av de tidigaste röstigenkÀnningsteknikerna som slÀpptes för allmÀnheten. Det var inte perfekt nÀr det kom ut och Apple har gjort lÄngsamma förbÀttringar över tiden. Dagens Siri Àr mycket kraftfullare Àn gÄrdagens.

Men det kĂ€nns fortfarande som ett missat tillfĂ€lle. Det finns sĂ„ mycket Siri borde kunna göra att det inte kan. Varför kan Siri inte ansluta till fler delar av min telefon? Varför kan det inte gĂ„ in i Uber-appen för att ringa en bil Ă„t mig, eller starta HBO nu nĂ€r jag sĂ€ger “Hej, visa mig förra veckans” Game of Thrones “?”

Jag Àr verkligen benÀgen att hÄlla med. Siri Àr mycket bÀttre Àn för 2 Är sedan, men det verkar fortfarande som om det finns en bÄtmÀngd av outnyttjad potential som lurar under ytan.

Och kanske ligger den kÀnslan i vid mening i hjÀrtat av Manjoos bit; Apple, med ett enormt ekosystem förstÀrkt av otaliga miljoner lojala anvÀndare och miljarder i kontanter, verkar gÄ lÄngsammare Àn konkurrerande företag med mycket fÀrre resurser till sitt förfogande.

Se till att trycka pÄ kÀllkodslÀnken nedan för Manjoos fullstÀndiga syn pÄ Apples innovation. I en tid dÀr löjliga idéer hÀrskar, Àr det uppfriskande att se en vÀl genomtÀnkt ta pÄ vad Apple kan göra för att ta sin verksamhet och sin teknik till nÀsta nivÄ.