Ska Maine Startups verkligen vara oroliga för tillgÄng till kapital?

Ska Maine Startups verkligen vara oroliga för tillgÄng till kapital?

Under de senaste mÄnaderna har jag vid flera tillfÀllen hört att det finns brist pÄ kapital tillgÀngligt för nystartade företag i Portland, Maine-omrÄdet.

Detta “tillgĂ„ng till kapital” -prat Ă€r vanligtvis omgivet av samtal om vad omrĂ„det saknas. Även om jag tror att dessa samtal Ă€r vĂ€lmenande, tror jag att de saknar mĂ€rket. Jag tror faktiskt att ju tidigare vi slutar prata om detta, desto bĂ€ttre. LĂ„t mig förklara.

VÀrlden Àr platt

Jag har inga problem med att tro att entreprenörer i tech-hubbar kan ha en lÀttare tid att skaffa kapital i tidigt skede. Jag bodde i Boston i nÄgra Är, och det Àr objektivt lÀttare att stöta pÄ investerare som aktivt letar efter deras nÀsta sak. Dessutom Àr kontrollstorleken större, eftersom det Àr dyrt att anstÀlla ingenjörer vilket Àr en biprodukt av levnadskostnaderna.

Med detta sagt har det skett en enorm spridning av nya verktyg och teknik för att göra upptĂ€ckt / finansiering i tidigt skede mycket enklare. Exempel – AngelList. PĂ„ Crystal (dĂ€r jag arbetar) tog vi upp vĂ„r serie A frĂ„n Salesforce Ventures, allt medan vi var belĂ€gna i Nashville, TN. Vi anvĂ€nde ocksĂ„ AngelList för vĂ„r utsĂ€de.

Distributionskostnader nÀra noll

Jag skulle hÀvda att anledningen till att investeringsvÀrlden Àr platt Àr att det nÀstan inte finns nÄgon distributionskostnad. Om du spelar dina kort rÀtt kan din start vara pÄ hemsidan för Product Hunt imorgon och ses av tiotusentals mÀnniskor, inklusive investerare.

HÀr Àr ett personligt exempel för att illustrera: Jag startade ett sidoprojekt för nÄgra Är sedan (det kostade mig $ 1 000 att bygga), lanserade det pÄ Product Hunt och en SV-investerare i toppklass registrerade sig och testade det.

Jag berÀttar inte den hÀr historien för att skryta, men istÀllet för att illustrera den platsen spelar ingen roll sÄ mycket lÀngre. Om du vÀxer ett företag, sÀrskilt online, utnyttjar du en global publik / investerarpool. Taket Àr mycket högre.

Klimatet finns redan

För tillfÀllet Àr rÀntorna lÄga, aktiemarknaden Àr helt hög, bostadsmarknaden Àr galen och folk sitter pÄ kontanter som tjÀnar 0,00002 procent i banken.

Jag Àr inte ekonom, men det verkar som att det Àr en ganska bra tid att investera i ett företag i ett tidigt skede. Dina pengar gör ingenting i banken. Det finns mÄnga mÀnniskor i Portland som investerar i det nyaste restaurangkonceptet eller fastighetsprojekt, varför investerar de inte i en start istÀllet?

Åh ja, lĂ„t oss inte glömma att om du investerar i ett tidigt stadium startar, kan du fĂ„ gynnsam skattebehandling via Maine Seed Capital Tax Program. Är det verkligen en kapitalfrĂ„ga?

Under tiden


Ironiskt nog, medan det diskuteras om brist pÄ tillgÄng till kapital, har det varit nÄgra stora utgÄngar de senaste par Ären av företag som verkar knappt ha samlat in nÄgra pengar.

LÄt oss till exempel titta pÄ Kepware och Certify. BÄda förvÀrvades för cirka 100 miljoner dollar och verkar ha skaffat mycket lite institutionellt kapital. Det har ocksÄ funnits företag som har samlat in kapital, som Putney och Cashstar, som har lÀmnat de senaste Ären för nÀstan 400 miljoner dollar.

SÄ vad Àr problemet igen? Huvudstad?

Grundorsak

Jag tror att vi mĂ„ste vara Ă€rliga mot oss sjĂ€lva och sluta sockerbelĂ€gga verkligheten genom att skapa vaga abstraktioner som “tillgĂ„ng till kapital”. Är detta en kapitalfrĂ„ga? Eller en affĂ€rsfrĂ„ga? Ett viktigt grundelement i entreprenörskap Ă€r motstĂ„ndskraft. Under tiden fĂ„r jag intrycket att vi ger företagare en ursĂ€kt att klaga.

Om jag var investerare och hörde en entreprenör klaga pÄ brist pÄ tillgÄng till kapital skulle jag omedelbart inte vilja investera. IstÀllet för att springa ivÀg frÄn utmaningar ska entreprenörer springa mot utmaningar och rÀkna ut det. Om du vill samla in mycket pengar frÄn investerare, bygg ett företag som Àr intressant nog att investera i. Jag Àr inte sÀker pÄ vad jag ska sÀga mer.

Sammanfattningsvis tror jag att samhĂ€llet skulle betjĂ€nas bĂ€ttre genom att svara pĂ„ frĂ„gan “hur bygger jag ett intressant företag” kontra “hur hittar jag kapital.” Om du gör det förra kommer det senare att bli mycket lĂ€ttare.

LÀs mer om Maine start-ekosystem pÄ TechCo

Redaktörens anmĂ€rkning: Detta Ă€r en gĂ€stkolumn av Luke Thomas. Han Ă€r chef för tillvĂ€xt hos Crystal & grundare av Friday Feedback. Han bor i South Portland och det hĂ€r inlĂ€gget var ursprungligen pĂ„ hans blogg. InlĂ€gget TillgĂ„ng till kapital: Är det verkligen problemet Maine startups borde oroa sig för? dök upp först pĂ„ Maine Startups Insider.