Ska par bygga företag tillsammans?

Ska par bygga företag tillsammans?

Begreppet att arbeta med en make Ă€r splittrande. Vissa individer har haft stor framgĂ„ng genom att samarbeta personligen och professionellt, medan andra frossar över tanken pĂ„ att blanda hem och affĂ€rsliv. SĂ€llan sĂ€ger par “Jag gör”, med drömmar om att bygga bĂ„de ett familje- och affĂ€rsföretag sida vid sida. Traditionellt har makar levt separata arbetsliv, men idag Ă€r allt fler företagare beroende av sina partners för professionellt stöd.

Grundare av Nomiku om hur det Àr att ha sin man som grundare

Dagens arbetskultur har förÀndrats drastiskt jÀmfört med vad den var för 25 Är sedan. MÀnniskor klockar inte bara klockan 9 och klockan 18 och de Àr ocksÄ mindre benÀgna att stanna kvar vid samma företag under hela karriÀren. De senaste decennierna har fött en förnyad entreprenörsanda. Individer startar inte bara sina egna företag frÄn grunden, utan de tar ocksÄ pÄ sig professionella sidoprojekt för att uppfylla sina kreativa idéer och mÄl.

Som alla företagare kan intyga Àr livscykeln för att starta och driva ett nytt företag inte klippt och torrt. Timmarna Àr sporadiska och kÀnslorna Àr höga och kan dÀrför inte prydas in i sitt yrkesliv utan att nÄgonsin blöda in i den personliga sidan av sakerna. PÄ grund av de höga insatserna och, ganska ofta, hjÀrtesorg, mÄste entreprenörer bygga stödjande baser runt dem med mÀnniskor som tror pÄ sina mÄl och förstÄr de utmaningar och möjligheter som Àr förknippade med att ge sig ut. Ofta Àn inte kommer de att förlita sig pÄ personliga relationer för att hÄlla dem fokuserade och jordade mitt i kaoset i start- och affÀrsvÀrlden.

Parbaserade företag leder i allmÀnhet till gynnsamma investeringar för bÄda inblandade parter. Faktum Àr att mÄnga kvinnodrivna företag som ocksÄ stöds av mÀn kan leda till betydande inkomstvinster, men det Ätföljs ofta av vissa svÄrigheter ocksÄ. De ekonomiska kraven och marknadstrycket kan sÀtta belastning pÄ ett förhÄllande.

Att arbeta tillsammans skapar en helt ny dynamik och resulterar ofta i en vÀxande smÀrtsperiod dÀr par mÄste lÀra sig att kommunicera inte som par utan som affÀrspartners. MÄnga framgÄngsrika makalag har lyckats genom att ta fram specifika roller för varje individ. NÀr tydliga grÀnser inte dras kring roller och ansvar tenderar problem att uppstÄ.

Precis som varje personlig relation Àr fylld med perioder av tillvÀxt, sÄ Àr varje affÀrsrelation. Par som har etablerat framgÄngsrika satsningar tillsammans erkÀnner tillfÀllig turbulens, men sÀger ocksÄ att de med tiden lÀrde sig att kÀnna igen och förlita sig pÄ sin partners styrkor. Par som klarar stormen av denna övergÄng kan utgöra skillnaden mellan framgÄng och misslyckande.

Tips om hur man kan lindra ledarstressen

NĂ€r entreprenörer Ă€r i dimma för att utveckla en ny idĂ© eller ett produktutbud blir det ofta allt. Men att lĂ„ta ett företag helt gĂ„ förbi ett förhĂ„llande Ă€r en nĂ€stan sĂ€ker vĂ€g till misslyckande – bĂ„de personligen och professionellt. NĂ€r par som arbetar tillsammans kĂ€nner den stĂ€ndiga stressen i verksamheten och kanske kĂ€nner att de inte kan dra sig hem och lĂ€mna sina problem pĂ„ kontoret. Par med erfarenhetsbyggande varumĂ€rken tror att en avgörande komponent för deras framgĂ„ng Ă€r ett konsekvent Ă„tagande att skĂ€ra ut, icke-affĂ€rsrelaterad tid tillsammans.

Precis som fallet med Àktenskapet kommer det att bli svÄra tider nÀr det gÀller att genomföra ett nytt affÀrsföretag. Men de par som kan kÀnna igen varandras styrkor, förstÄ utmaningarna med att utveckla ett företag och kan förplikta sig att avgÄ frÄn verksamheten regelbundet Àr de som har störst chans att lyckas i Àktenskap och affÀrer.