Ska startups söka riskkapital eller lÄna frÄn banker?

BedrÀgerier, smarta pÄsar och festmÄnader

De tidiga stadierna av en start Ă€r kĂ€nsliga, och den enskilt största destabiliserande faktorn tenderar att vara pengar. Även med en lysande idĂ© och ett hĂ„rt arbetande team kan brist pĂ„ finansiering snabbt kantra smĂ„ företag. Snygga företagsĂ€gare som vill hĂ„lla fart pĂ„ rullningen har mĂ„nga alternativ framför dem. De kan söka Ă€ngelinvesterare som vĂ€nner och familj, tömma sina personliga sparkonton eller nĂ€rma sig riskkapitalföretag för sĂ„ddpengar. Den sistnĂ€mnda banan var traditionellt den mest populĂ€ra, men en mer etablerad metod för finansiering gör nu ett comeback.

FöretagslÄn blir mer eftertraktade av nystartade företag som vill fortsÀtta sin tillvÀxtbana. Medan VC-finansiering fortfarande Àr en vÀg som mÄnga grundare gÄr, vÀljer andra företagslÄn och inser samma framgÄng. För dem som funderar pÄ att samla in pengar Àr det nödvÀndigt att övervÀga bÄda alternativen.

LÄn Àr tillbaka och startups Àlskar dem

LÄn Àr en integrerad del av den ekonomiska infrastrukturen och hjÀlper miljoner att fÄ de medel de behöver, Àven om smÄföretagslÄn har minskat med 50 procent under de senaste 20 Ären. De senaste Ärens teknologibom har dock lett till att riskkapital ersÀtter lÄn som startups huvudkÀlla till kapital. Nu har en teknikrevolution fÄtt trenden till fullo. Prestationer inom fintech har gjort företagslÄn pÄ gamla skolor smartare och snabbare tack vare kraftfull innovativ teknik och stöd frÄn finansiella tillsynsmyndigheter.

Misstro mot traditionella finansiella tjÀnster under finanskrisen 2008 sÄg uppkomsten av flera nya branscher, sÄsom Lending-as-a-Service (LaaS). IstÀllet för att gÄ till banker för lÄn vÀnder sig företag till online-lÄngivare och LaaS-leverantörer. End-to-end-leverantören av automatiska finanslösningar ezbob, till exempel, lÄter företag hitta finansiering skrÀddarsydd efter deras behov. De besparingar som dessa lÄngivare fÄr genom strömlinjeformad process överförs till lÄntagarna, och mÄnga utnyttjar.

Enligt Tomer Guriel, företagets VD, var beslutet att gÄ över till utlÄning en del av att utveckla en förstÄelse för hur bankerna fungerar.

”IdĂ©n att vara en teknikleverantör föddes 2012. Vid den tiden samarbetade vi med Accenture för att sĂ€lja vĂ„r plattform till banker. TyvĂ€rr, vid den tiden var bankerna inte redo att arbeta med en start-up / Fintech. Det enda sĂ€ttet vi kunde fĂ„ igĂ„ng verksamheten var att börja lĂ„na ut oss sjĂ€lva. Efter att vi tecknat vĂ„r affĂ€r med RBS beslutade vi att dra tillbaka frĂ„n utlĂ„ningen sĂ„ att vi kunde koncentrera oss pĂ„ FoU. Vi planerar att lansera nya produkter som en konsumentutlĂ„ningsplattform, en inteckningsplattform med liknande egenskaper hos vĂ„r utlĂ„ningsplattform för smĂ„ och medelstora företag, ”sa han i en nyligen intervju med Forbes.

Men hur Àr det med VC?

Riskkapitalföretag Ă€r utan tvekan ett utmĂ€rkt sĂ€tt för nystartade företag att vĂ€xa. I utbyte mot eget kapital fĂ„r grundarna en mentor och föresprĂ„kar pĂ„ företaget – en branschledare som ofta kan bidra med expertis och inflytande i förhandlingar. Denna typ av samarbete kan vara anvĂ€ndbart nĂ€r ett företag vĂ€xer, men det Ă€r aldrig en garanterad vinst.

VC-kontrakt innefattar komplicerade juridiska riktlinjer. Vissa lĂ€gger till och med prestationsmĂ„l pĂ„ laget och andra strikta Ă„tgĂ€rder. VC: er har sĂ„ mycket kontroll tack vare det kapital de kontrollerar. Det kan verka som ett gratis sĂ€tt att fĂ„ finansiering först, men eget kapital kan motsvara “obligatorisk rĂ„dgivning.” Mer Ă€n bara aktier och vinster, mĂ„nga nystartade företag slutar ocksĂ„ med kreativ kontroll. Inte alla VC: er beter sig pĂ„ det hĂ€r sĂ€ttet, men de Ă€r alla vinstsökande.

En ny generation startups

Smarta startÀgare har möjlighet att gÄ runt i staden och knacka pÄ dörrarna till varje VC i verksamheten, eller sÄ kan de ta ett steg tillbaka och titta pÄ andra alternativ för att utveckla ett hÀlsosamt företag. LÄn kan vara ett förnuftigt alternativ, men kan verka skrÀmmande pÄ grund av det ekonomiska och pappersarbete som krÀvs.

Ett lÄn Àr fortfarande ett lÄn och kommer fortfarande att lÀgga skulder i balansrÀkningen och pÄverka kassaflödet. Detta kan vara svÄrt för ett företag utan konkret försÀljning, kredit eller intÀkt. De enorma framstegen som gjorts av fintech har dock gjort det till ett mycket mer lockande alternativ. Detta Àr dubbelt sant för grundare som har lÀst berÀttelser om sina kamrater som tappat greppet om sin bebis till VC.

Tack vare den senaste tekniken Àr lÄn nu billigare Àn tidigare. MÄnga krÀver inte sÀkerhet och har enkla kreditkrav. Dessutom, medan 1 procent av kapitalet kan komma att representera miljoner, kommer ett lÄn alltid att vara en fast dollarkurs. Dessa enkla avtal, dÀr den lÄngivande parten inte Àr intresserad av kontroll, Àr perfekta för vissa mÀnniskor. Individualistiska typer föredrar starkt detta arrangemang framför kompromisser med VC: er, men i slutÀndan (eller i början) kommer valet alltid ner till grundaren.

LÀs mer om kapitalanskaffning pÄ TechCo