Ska vi lita pÄ Amazon Key med vÄra hem?

Ska vi lita pÄ Amazon Key med vÄra hem?

FörestÀll dig detta: Du har slut pÄ hundmat. Du ber Alexa att bestÀlla lite mer. Det kommer att vara dÀr om en timme. DÄ kommer du ihÄg att du mÄste gÄ ut. SÄ du gÄr, men du avbryter inte din bestÀllning. Och nÀr du kommer hem Àr din pÄse hundmat precis dÀr inne i ditt hus, redo att serveras upp till din peckish pooch.

Hur frÄgar du? Amazon-nyckel. Med den hÀr nya tjÀnsten testar Amazon kundernas förtroende mer Àn nÄgonsin genom att be dem slÀppa leveransförare in i sina hem nÀr ingen Àr i huset. Denna lanseringsvideo har mer information.

Videon visar Amazon Key som en modern förlĂ€ngning av online-detaljjĂ€ttens löfte om att vara “det enklaste sĂ€ttet att fĂ„ det du behöver.” Men du behöver inte vara en sĂ€kerhetsexpert för att se antalet problem som detta presenterar.

Hur fungerar Amazon Key?

Med hjÀlp av en Amazon Cloud Cam, ett kompatibelt smartlÄs och motsvarande mobilapp tillÄter Amazon Key anvÀndare att se leveransprocessen live pÄ sina telefoner för att sÀkerstÀlla att inga inbrott Àger rum. Och kurirer kommer inte att kunna gÄ vidare till sina nÀsta leveranser förrÀn den förra Àr klar och dörren stÀngs sÀkert bakom dem. Amazon Key Àr Ànnu inte nödvÀndigt för Amazon-anvÀndare, men företaget förvÀntar sig verkligen att det kommer att fÄnga. Som Amazons vice president för leveranssteknik Peter Larsen sa:

“Detta Ă€r en viktig del av Amazon-shoppingupplevelsen frĂ„n och med den hĂ€r tiden.”

De som inte gillar ljudet av detta kan uppmuntras att vÀnja sig mycket snart. Amazon frÄgar mÄnga av sina kunder med den senaste utvecklingen. Att bjuda in en artificiellt intelligent assistent (Alexa) i ditt hem Àr en sak, men att lÄta frÀmlingar komma in och göra leveranser gÄr utöver nÀstan alla befintliga relationer mellan varumÀrke och kund.

Ska vi kÀnna oss bekvÀma med att ge Amazon tillgÄng till vÄra hem?

Amazon Key har inte blivit sĂ„ vĂ€l mottagen som Amazon kanske har hoppats pĂ„. MĂ„nga mediepublikationer nĂ€rmade sig tjĂ€nsten ur en skeptisk synvinkel. Larsen försvarade projektet och berĂ€ttade för Reuters att stöld “inte Ă€r nĂ„got som hĂ€nder i praktiken”, baserat pĂ„ Amazon Key-försök. I tal med CNBC sa investeraren Jason Calacanis:

“Du skulle vĂ€lja ett annat mĂ„l om du faktiskt skulle skapa ett brott, tror jag.”

Hans logik Ă€r sannolikt att sanna inbrott inte troligtvis begĂ„r brott i full syn pĂ„ Amazon Cloud Cams. Systemets största sĂ€kerhetsrisk Ă€r dock inte bara att lĂ„ta kurirer komma in i hemmet, det Ă€r faktiskt sĂ„rbarheten hos lĂ„s. Amazon Key fungerar med smarta lĂ„s frĂ„n Yale och Kwikset, och nĂ€rvaron av dessa stora varumĂ€rken hjĂ€lper systemet att verka mer pĂ„litligt. Problemet uppstĂ„r nĂ€r smarta lĂ„s Ă€r anslutna till nĂ€tverk av osĂ€kra enheter. Om du har ett smart kylskĂ„p eller en smart TV kan hackare fĂ„ tillgĂ„ng till detta och sedan störa hela ditt nĂ€tverk av enheter, inklusive ditt Amazon Key-system. Även kamerorna Ă€r sĂ„rbara, som detta cybersĂ€kerhetsföretag visade i en genomgĂ„ngsvideo förra veckan.

Finns det nÄgra alternativ?

Det Àr de smarta lÄs som utgör de största riskerna med Amazon Key, sÄ det finns utrymme för en alternativ metod för att lÄta kurirer komma in i hemmet. Denna praxis existerar faktiskt redan som en förlÀngning av en sÀkerhetstjÀnst som kallas keyholding.

Som förklaras i den hÀr guiden till nyckelhÄllare, nÀr ett hem eller en företagsÀgare anvÀnder en nyckelhÄllartjÀnst, kommer nyckelvakter att ha kopior av sina nycklar för att kunna besöka fastigheten i en nödsituation eller för att ordna tilltrÀde för entreprenörer och nÀringsidkare. Naturligtvis kan nyckelvakter ocksÄ tillÄta Ätkomst för leveransfolk.

Nyckelinnehav Àr mer pÄlitligt Àn Amazon Key pÄ grund av det förhÄllande som kunderna har med sin nyckelhÄllstjÀnst. Nyckelinnehavare Àr anstÀllda för att förbÀttra sÀkerheten i en klients hem och i mÄnga fall Àr de SIA-utbildade, sÄ det Àr naturligt att lita pÄ dem med leveranser. Amazon Key-drivrutiner Àr dÀremot helt enkelt för leveransen. TyvÀrr Àr nyckelinnehÄll mer av en investering och sÄ osannolikt att den kommer att finnas tillgÀnglig i massskala pÄ det sÀtt som Amazon Key planerar att vara.

Konstigt nog finns det ett billigare sÀtt att acceptera leveranser medan du Àr ute redan, och det har gjorts av ingen ringare Àn Amazon. Amazon Lockers tillÄter kunder att bestÀlla leveranser som kommer nÀr de inte Àr hemma och hÀmta dem nÀr de kan. Det finns redan minst 13 000 Amazon-skÄp i Storbritannien. Att utvidga detta program skulle sannolikt vara billigare Àn Amazon Key utan nÄgon av nackdelarna.

Om detta Àr för lÄgteknologiskt för Amazons blÄ-sky-tÀnkande, har de ocksÄ sitt betatestade drone-leveranssystem som kan slÀppa paket till trÀdgÄrdar. Att kanske lÄta dessa drönare komma in i kundernas hem, snarare Àn mÀnniskor, skulle göra Amazon Key-konceptet mer acceptabelt för vissa.

Detta skulle dock inte lösa den centrala frÄgan, vilket Àr osÀkerheten hos smarta lÄs. I slutÀndan gÄr det tillbaka till lanseringsvideon:

”Du kanske inte vill att dina paket ska visas. Kanske finns regn i prognosen. ”

Det hÀr Àr de enda skÀlen som Amazon ger för att anvÀnda Key i sin egen annons. Och bÄda dessa saker kan lösas med hjÀlp av skÄpen eller genom att gÄ till postkontoret. Innan mjukvaran Àr sÀkrare behöver du inte samarbeta med Amazon Key Ànnu.

LÀs mer om vad Amazon gör pÄ TechCo