Skillnaden mellan sociala medier pÄverkare och brand ambassadörer

Skillnaden mellan sociala medier pÄverkare och brand ambassadörer

NĂ€r pĂ„verkan frĂ„n sociala mediepersoner vĂ€xer, mĂ„ste hur företag vĂ€ljer att marknadsföra sina produkter ocksĂ„ innovera och vĂ€xa. Under denna period av tillvĂ€xt och utveckling har tvĂ„ karriĂ€rspĂ„r utvecklats: varumĂ€rkesambassadörer och sociala medier. Även om de ofta verkar vara likartade positioner – och faktiskt mĂ€nniskor kan vĂ€xla mellan att vara den ena och den andra ganska snabbt – de Ă€r tvĂ„ distinkta positioner med tvĂ„ olika roller.

Om du försöker följa reklamvÀrlden för sociala medier Àr det viktigt att förstÄ de viktigaste skillnaderna mellan de tvÄ.

VarumÀrkesambassadörer Àr anstÀllda

En ambassadör har kontrakt med ett företag. De Àr skyldiga att stödja företaget under en avtalad tidsperiod och anses under denna tid vara experter pÄ produkterna och mÄste delta i evenemang och mÀssor relaterade till produkten. Hur framgÄngsrikt de kan annonsera eller sÀlja en produkt Àr intÀktsgenererande; de betalas pÄ en provision baserat pÄ hur framgÄngsrikt de kan sÀlja produkten.

VarumĂ€rkesambassadörer kommer inte nödvĂ€ndigtvis att vara fans av den produkt de sĂ€ljer, men de Ă€r under kontrakt och skyldighet att sĂ€lja den, vilket innebĂ€r att de ofta kommer att göra allt – inklusive att införliva produkten i deras sociala medier, dela lĂ€nkar för att köpa, och tjĂ€nar ofta som en direkt kĂ€lla man kan köpa en produkt frĂ„n. VarumĂ€rkesambassadörer Ă€r ocksĂ„ lĂ„sta i kontrakt som specificerar vad de kan och inte kan stödja under kontraktet, men Ă€r fria att stödja och arbeta som ambassadör för olika produkter, till och med konkurrenternas produkter, efter att kontraktet avslutats.

Sociala medier pÄverkare Àr föresprÄkare

Sociala medier som pÄverkar, Ä andra sidan, kommer vanligtvis att ha en mycket annorlunda relation med varumÀrken och företag. I stÀllet för att vara avtalsenligt skyldiga att marknadsföra nÄgot kommer de att fÄ gratisvaror, vilket företagen hoppas kommer att resultera i en positiv granskning av sina produkter och förmÄgan att pÄverka deras fans att ocksÄ utveckla ett intresse för produkten.

De garanteras vanligtvis inga ekonomiska fördelar för sitt beslut att föresprĂ„ka ett företag och har mer frihet och flexibilitet i vad och hur de frĂ€mjar nĂ„got. De kommer i allmĂ€nhet att kĂ€nna sig friare att ge en Ă€rlig recension – och kommer att vara villiga att göra det. PĂ„verkare av sociala medier Ă€r i huvudsak den sociala medieversionen av Amazons verifierade köp för granskningsprogram.

Sociala medier pÄverkar sitt eget varumÀrke och image online Àven nÀr de bloggar om produkter och företag de gillar, vilket innebÀr att bedrÀgeri och falsk reklam ses mycket mer kritiskt av sociala medier som pÄverkar, som vill undvika att vilseleda sin publik.

Företag anvÀnder ambassadörer och Woo-pÄverkare

Ambassadörer Àr enligt avtal skyldiga att följa företagslinjen och ges ett uttryckligt ekonomiskt incitament för företaget i utbyte mot arbetskraft. Sociala medier som pÄverkar Ä andra sidan uppmanas och uppvaktas av företag som vill ha positiv tillgÄng till personlighetens anhÀngare och anhÀngare. Företagen har en preferens för den kostnadsfria reklamstyrkan hos sociala medier som pÄverkar, men har mer kontroll över innehÄllet och reklam frÄn en varumÀrkesambassadör.

PÄverkare av sociala medier kan ge företaget ett vÀl valt demografiskt reklammÄl och hÄlla stor svÀng tack vare deras upplevda Àrlighet och öppenhet. Det rykte som sociala medier pÄverkar har inte att köpas, ironiskt nog, vÀdjar till varumÀrkesföretag som vill dra nytta av den lojaliteten.

PÄ grund av kontrakten, tillgÄngen till insiderinformation och den garanterade lönen som följer med varumÀrkesambassadörer söker influenser stÀndigt sÀtt att förvandla sina relationer med företag till ambassadörer av varumÀrken. De gillar de konsekventa inkomst- och monetÀra fördelarna med ambassadörsprogram, medan företag kan ha en preferens för det mindre reglerade influensförhÄllandet, dÀr gratisprodukter kan ses som rÀttvis betalning i utbyte mot arbetskraft.

Vilken av de tvÄ du vill bedriva, oavsett om du tÀnker pÄ det ur ett affÀrsperspektiv eller en social media-personlighet, beror pÄ att du Àr intresserad av att bli lÄst i ett kontrakt med nÄgon.