Skulle digitala ID-kort stoppa spridningen av Coronavirus?

Skulle digitala ID-kort stoppa spridningen av Coronavirus?

Ger coronavirus regeringar den perfekta anledningen att ta in digitala identitetskort?

Medan mÄnga har fokuserat pÄ telefonsamtal med telefoner, har den tidigare brittiska premiÀrministern Tony Blair sagt att digitala identitetskort inte bara Àr en naturlig förlÀngning av den nuvarande teknologin utan ocksÄ den perfekta lösningen för att Äteruppta lÀnder i lÄsning.

Men Àr ID-kort ett hot mot medborgerliga friheter? Och i sÄ fall, till vilket pris ska vi vara villiga att öppna vÀrlden igen i kölvattnet av coronavirus?

Är ID-kort oundvikliga?

“Det finns alltid ett bra fall för att införa nĂ„gon form av digitalt ID”, sĂ€ger Tony Blair pĂ„ CogX virtuella konferens, “men jag tror att det Ă€r Ă€nnu kraftfullare idag.”

Idéer kring att spÄra mÀnniskor för att stoppa spridningen av coronavirus har spionerats i Storbritannien och USA sedan fall började dyka upp. En icke-obligatorisk kontaktspÄrningsapp finns faktiskt redan i Storbritannien.

Idén att skapa en ny form av digitalt ID, med viss inbyggd koronaviruskontakt, kan dock kÀnnas exploaterande och opportunistisk.

“Du kan skapa ett digitalt ID idag som Ă€r mycket lĂ€ttare skyddat”, sa Blair vid konferensen. ”Du kan hantera en hel del av integritets- och övervakningsfrĂ„gorna som oroar mĂ€nniskor. Men det Ă€r en naturlig utveckling av hur vi kommer att anvĂ€nda teknik för att transakera vardagen och denna COVID-kris ger oss ytterligare en anledning att göra det. ”

Naturligtvis, medan vi redan bÀr enorma mÀngder personlig information om oss sjÀlva pÄ vÄra telefoner, kommer tanken pÄ att ha ett regeringsuppdraget digitalt ID att vara en svÄr idé för mÄnga att tappa.

Skulle ett digitalt ID-kort fungera i praktiken?

För nÀrvarande finns det tvÄ stora problem nÀr det gÀller kontaktspÄrningsappar, vilket ocksÄ skulle gÀlla digitala ID: tillgÀnglighet och integritet.

“Dessa appar Ă€r partiska mot den rika delen av befolkningen sĂ„ att mĂ€nniskor som inte har den senaste smarttelefonen inte kan delta … barn Ă€r inte i mix, de Ă€ldsta mĂ€nniskorna Ă€r inte i mixen … sĂ„ detta riktar sig helt klart inte till alla,” sa Detlef Nauck, chef för AI och datavetenskaplig forskning vid British Telecom, som ocksĂ„ talade vid konferensen.

Om det digitala ID: n lagrades i en smartphone, till exempel, skulle vissa personer utan smartphones naturligtvis uteslutas frÄn att ha ett ID. Detta skulle inkludera de i Àldre Äldersgrupper som Àr mer benÀgna att anses ha risk för coronavirus.

Dessutom har vissa kanske inte de digitala fÀrdigheterna för att anvÀnda eller förstÄ sitt nya regeringsmandat-ID. Detta skulle emellertid inte vara ett problem enligt Blair:

”Ge dem chansen att bli utbildade, att vara skickliga, att omskolas, att ha tillgĂ„ng, se till att det finns universell tĂ€ckning. Se till att till exempel nĂ€r vi utbildar vĂ„ra unga mĂ€nniskor idag att de Ă€r fullt utbildade för att kunna arbeta i denna nya vĂ€rld. MĂ„nga kommer att omskolas och omskolas, du vet att vi mĂ„ste se till att vi anvĂ€nder detta som en möjlighet. ”

Unga mÀnniskor Àr naturligtvis inte nödvÀndigtvis problemet. Omskolning av Àldre mÀnniskor, som inte nödvÀndigtvis Àr AU fait med teknik för tillfÀllet kan det vara svÄrare att anvÀnda ett digitalt ID. Biometriska pass, som de anvÀnds i Storbritannien, verkar bra, men vissa tycker att de Àr utmanande att anvÀnda.

Detta skulle ocksÄ göra det svÄrt att anvÀnda ett digitalt ID för att spÄra koronavirus.

“Du behöver cirka 60% av befolkningen för att de hĂ€r apparna ska fungera bra”, sĂ€ger Nauck. ”Det hĂ€r Ă€r ungefĂ€r antalet personer [in the UK] som kör WhatsApp pĂ„ sina telefoner, sĂ„ du mĂ„ste fĂ„ samma typ av upptag i den hĂ€r appen, vilket inte Ă€r troligt. ”

Dessutom, medan en kontaktspĂ„rningsapp testades i Storbritannien pĂ„ Isle of Wight, sĂ„g den bara en upptagning pĂ„ cirka 50%. “Men det var förmodligen för att folk var nyfikna,” sa Nauck. “Det Ă€r förmodligen inte nĂ„got du kan replikera över hela landet.”

Vad hÀnder om vi inte har nÄgot val?

Kanske fÄr vi dock inte ett val.

“Min vĂ€sentliga tro Ă€r att teknikrevolutionen Ă€r 1900-talets version av den industriella revolutionen frĂ„n 1800-talet”, sa Blair. ”Med andra ord Ă€ndrar det allt. Det förĂ€ndrar hur vi lever, hur vi arbetar, hur vi tĂ€nker. ”

De flesta vanliga mĂ€nniskor fick inte vĂ€lja om de utvecklades med den industriella revolutionen – de befann sig i historiens vĂ€ndande redskap. För Blair verkar det som att vanliga mĂ€nniskor inte heller behöver ha nĂ„gon valfri tid.

”Risken Ă€r att du har denna klyfta mellan förĂ€ndringsskaparnas vĂ€rld – de med teknik, kreativitet och innovation som gör förĂ€ndringarna – och beslutsfattarna – de i politiken, i mitt yrke – och det finns en stor klyfta i förstĂ„else och missförstĂ„nd mellan de tvĂ„.”

För Blair verkar det som om normala mÀnniskor inte tar del i dessa beslut. Och kanske inte förvÄnande har han form för detta nÀr det gÀller ID-kort. Tillbaka 2004 införde Blairs Labour-regering lagen om identitetskort, som skulle ha krÀvt att mÀnniskor hade ett ID-kort med en mÀngd personlig information.

Identitetskorten skulle ocksĂ„ knytas till “National Identity Register”, som skulle ha inkluderat:

Upp till tio fingeravtryck En digitaliserad ansiktsskanning En digitaliserad irisskanning Nuvarande och tidigare adresser i Storbritannien adresserar utomeuropeiska bostadsorter

Det skulle ocksÄ vara knutet till andra statliga databaser för att de ska kunna anslutas.

Det kontroversiella lagförslaget upphÀvdes av den konservativa och liberaldemokratiska koalitionsregeringen som eftertrÀdde Blairs 2010.

Naturligtvis var det dĂ„, och det Ă€r nu. Och enligt Blair, Ă„tminstone “kommer dessa teknologilösningar att vara extremt viktiga för oss för att lösa de praktiska problemen, inte bara för COVID, utan för den nya vĂ€rlden av arbete och ekonomi som vi kommer att se utvecklas under de nĂ€rmaste Ă„r. ”