Slaget för att stoppa YouTubes ogillande skrÀppost

Slaget för att stoppa YouTubes ogillande skrÀppost

YouTube-videor har en enkel, allmĂ€nt synlig popularitetsstatistik: liknande och ogillar-knapparna. Dessa Ă€r berömda betecknade med en tummen upp-ikonen och en tummen ner-ikonen. Det verkar som ett enkelt sĂ€tt att berĂ€tta om en viss video Ă€r rolig, men tack vare det fientliga internet och ett fenomen som kallas “ogillar spam”, det Ă€r allt ifrĂ„gasĂ€ttande.

NÀr en kontroversiell video inte gillar massor av publik som inte ens har sett den, Àr det mindre troligt att videon rekommenderas av YouTubes algoritm. Detta fÄr skaparen att missa de intÀkter och Äsikter de förtjÀnar. YouTube har Àntligen uttalat sig mot praxis.

HÀr Àr mer om vad ogillar spam egentligen Àr, hur YouTube syftar till att bekÀmpa det och vad enskilda skapare kan göra Ät det.

Hur YouTube ogillar skrÀppost fungerar

För att kvalificera sig som ogillar spam mÄste svÀrmet av ogillar vara resultatet av en (relativt) organiserad kampanj. Om YouTubes gillanden anvÀndes som ursprungligen tÀnkt, skulle förhÄllandet mellan gillar och ogillar vara en genuin Äterspegling av hur mÄnga tittare som rÄkar hitta videon och tyckte om eller gick med pÄ videoens innehÄll.

Eftersom de flesta som inte tycker om en video helt enkelt inte kommer att titta pÄ den, Àr det genomsnittliga resultatet oftast en majoritet av likes.

NÀr en tillrÀckligt stor kontingent av internetanvÀndarna Àr överens om att de alla ogillar eller hotas av en video kan de dock starta en rörelse som specifikt syftar till att övervÀldiga gillar med en kampanj med samordnade ogillar.

Den resulterande skrÀpposten kommer frÄn de som normalt inte tittar pÄ videon (och kanske fortfarande inte har gjort det), men vill skicka ett större meddelande om deras ogillande. Det Àr ett hack som förvrÀnger avsikten med YouTubes design.

Ghostbusters startar om och ogillar spam

Ett av de största exemplen Àr 2016 spökjagare omstart, som ersatte den helt manliga rollen i originalfilmen med en helt kvinnlig, vilket upprör osÀkra mÀn över internet. Den första trailern, sett 45 miljoner gÄnger, har 305 000 likes och 1,1 miljoner ogillar. (För alla som Àr frestade att hÀvda att detta berodde pÄ filmens kvalitet snarare Àn en sexism, skulle jag presentera Point Break reboot, en film som kom ut bara 8 mÄnader tidigare Àn spökjagare, Àr en offensivt medelmÄttig omstart av en stenkall klassiker och har en trailer med fyra gÄnger fler likes Àn ogillar.)

De spökjagare omstart Àr lÄngt ifrÄn ensam om att se ett sexistiskt svar i ogillar spam-form. Mer nyligen, en reklam för Gillette, som direkt kritiserar giftig maskulinitet, stött pÄ sin egen ogillar spam tidvattenvÄg, med 1,3 miljoner ogillar till dess 758.000 gillar.

Samma princip för halvorganiserade ogillar har spridit över pÄ webbplatser, inklusive Rotten Tomatoes. Star Wars-fans spammade The Last Jedi betyg pÄ Rotten Tomatoes och IMDb. Den senare webbplatsen sÄg ocksÄ en 2008 ogillar kamp mellan Gudfadern fanboys och The Dark Knight fanboys som, roligt, delar upp omröstningen tillrÀckligt för att en orelaterad tredje part, Nyckeln till frihet, tog plats nummer ett och hÄller den till i dag.

Det behöver inte sÀgas att den smÄaktiga spelupplevelsen bakom ogillande skrÀppost alltid slutar förstöra nÄgon korrekt förstÄelse för en film eller videos verkliga godkÀnnande för publik.

Och Àven om det inte har sÄ mycket effekt pÄ ytan, kan en video med mÄnga ogillar misslyckas med YouTubes algoritm. Det betyder att det kommer att dyka upp mindre ofta till publiken det faktiskt riktar sig till, ta uppmÀrksamhet eller intÀkter frÄn dem som verkligen tycker om det.

Vad Àr YouTubes svar?

YouTube tillkĂ€nnagav just sin avsikt att ta itu med “ogillar mobbar.” Specifikt talade Tom Leung, YouTubes chef för projektledning, om det i en video för YouTubes Creator Insider-videoserie, som The Verge sedan tĂ€ckte.

Leung diskuterade nĂ„gra möjliga lösningar, inklusive “att krĂ€va mer granularitet nĂ€r nĂ„gon nedröstar.” Med andra ord kan anvĂ€ndare behöva klicka pĂ„ en motivering frĂ„n en listruta innan deras ogillare rĂ€knas, för att lĂ€gga till mer friktion och avskrĂ€cka impulsiva ogillar. Ett mer drastiskt alternativ som Leung nĂ€mner – helt avlĂ€gsnar ogillar. Det Ă€r mindre “demokratiskt”, medger han, eftersom sĂ„ mĂ„nga ogillar inte faktiskt kommer frĂ„n mobbar.

Ironiskt nog var YouTube-communityns svar att ogilla sjÀlva meddelandet. Riktigt mogen, folkens.

Det Ă€r inte det första steget som YouTube har tagit för att bekĂ€mpa otillförlitliga ogiltiga mĂ€tvĂ€rden. I juni 2018 försökte YouTube blockera ogillar eller gillanden som hade “köpt frĂ„n en tredje parts tjĂ€nst” tack vare en systemuppdatering som markerar misstĂ€nkta gillanden eller ogillar som ogiltiga. FrĂ„gan fortsĂ€tter fortfarande att bestĂ„.

Vad du kan göra Ät det

Skapare som vÀnder nedÄt pÄ YouTube ogillar spam-mobs har begrÀnsade alternativ, och de har alla sina egna fördelar och nackdelar.

Inaktivera dina videoklipps betyg – Alla skapare kan för nĂ€rvarande inaktivera gillanden och ogillningarna i alla videoklipp de lĂ€gger upp. Den stora nackdelen Ă€r att de kommer att förlora pĂ„ alla gillar, liksom alla ogillar. Detta kommer att skada deras chanser att bygga ett framgĂ„ngsrikt konto eller en person.

Undvik kontroverser – Hej, det Ă€r det bĂ€sta PR-drag: undvik kulturkrig och du kommer inte att bli attackerad. Men om du har en Ă„sikt eller nĂ„gon av de irriterande moralerna, kanske det hĂ€r inte Ă€r ditt första val.

FöresprĂ„ka mer förĂ€ndring frĂ„n YouTube – I slutĂ€ndan kommer förĂ€ndring ner pĂ„ YouTube sjĂ€lv. TjĂ€nsten Ă€r i en knepig position, och om tidigare resultat Ă€r nĂ„gon indikator kommer YouTube att hata att göra nĂ„gra uppdateringar sĂ„vida de inte verkligen behöver. Lite advokat frĂ„n YouTube-anvĂ€ndarbasen kan knuffa företaget i rĂ€tt riktning.

Det sista alternativet Àr förmodligen den bÀsta lÄngsiktiga lösningen. Som den senaste videon frÄn Creator Insider visar, kÀnner YouTube trycket för att ta itu med spamproblemet en gÄng för alla.