Snabbguiden för att öka din integritet och vara sÀker online med en VPN

Snabbguiden för att öka din integritet och vara sÀker online med en VPN

Hackare, bedragare och troll – Internet Ă€r en verklig vild vĂ€st och 100 procent sĂ€kerhet nĂ€stan omöjlig att uppnĂ„. ÄndĂ„ Ă€r det alltid möjligt att göra dig mindre hackbar genom att följa nĂ„gra sunt förnuft: installera bara kĂ€nda appar, installera uppdateringar i tid, klicka inte pĂ„ okĂ€nda lĂ€nkar, anvĂ€nda Wi-Fi-nĂ€tverk du litar pĂ„, etc.

Men det finns ett sĂ€tt att göra det mindre troligt att avlyssnas – med ett virtuellt privat nĂ€tverk eller VPN.

Vad Àr en VPN, och nÀr ska du anvÀnda en?

AnvÀnd en VPN för att vara sÀker online

En VPN skapar ett sĂ€kert, krypterat “tunnel” – eller privat nĂ€tverk – mellan din enhet (smartphone, Wi-Fi-hemma router, bĂ€rbar dator, etc.) och VPN-leverantörens server, och all data skickas genom detta, vilket minskar risken för dina aktiviteter spioneras pĂ„ (Internetleverantören eller Ă€garen av Wi-Fi-nĂ€tverket kan inte “se” vilken data som passerar genom den tunneln).

Hur sÀkert Àr ditt favoritcafes Wi-Fi?

NĂ€stan alla kan dra nytta av att anvĂ€nda en VPN. Om du reser mycket och befinner dig via Wi-Fi-nĂ€tverk pĂ„ kafĂ©er och flygplatser; om du reser till ett land som Kina som blockerar mĂ„nga viktiga tjĂ€nster (som Gmail); om du Ă€r en politisk dissident och Ă€r orolig för att din regering spionerar pĂ„ dig; om du arbetar inom ett kĂ€nsligt omrĂ„de och kan vara riktad för industriell spionage; om du anvĂ€nder nĂ€tbank pĂ„ din arbetsplats … anvĂ€ndningarna Ă€r mĂ„nga.

Andra anvÀndningsomrÄden för VPN

Att hĂ„lla dina onlineaktiviteter privata Ă€r vanligtvis den frĂ€msta anledningen till att du börjar anvĂ€nda en VPN. Men det finns ocksĂ„ andra skĂ€l – till exempel kanske du vill anvĂ€nda en geografisk begrĂ€nsad tjĂ€nst, till exempel Netflix USA. Eftersom Netflix kan ‘se’ vilket land du ansluter frĂ„n, visar det bara USA-innehĂ„ll för alla som i sina ögon Ă€r baserade i USA. Med en VPN: s Netflix-specifika server kan du slĂ„ denna begrĂ€nsning.

En annan anledning till att anvÀnda en VPN, en som vi inte kommer in mycket pÄ, Àr att fÄ Ätkomst till filer i ditt hemnÀtverk. Du kan fortfarande göra det via appar som OneDrive, men expertanvÀndare kan ocksÄ anvÀnda en egenhostad VPN som körs pÄ sin router, NAS eller skrivbord.

Obs! En VPN ersĂ€tter inte programuppdateringar eller sunt förnuft – ingen VPN kan hĂ„lla dina data sĂ€kra om din enhet redan har Ă€ventyrats.

VĂ€lja en VPN

dryck-blogg-bloggare-1799342

Med hundratals VPN-tjÀnster som flyter runt, och det Àr inte lÀtt att vÀlja en. Denna snabba checklista bör dock hjÀlpa.

Tekniken: Protokollet som ditt VPN erbjuder Ă€r viktigt – vissa tekniker, som L2TP / IPSec och PPTP, anses vara förĂ„ldrade av sĂ€kerhetsexperter (L2TP Ă€r ocksĂ„ ‘lĂ„ngsam’), medan andra, som IKEv2 / IPSec och OpenVPN Ă€r det som rekommenderas. Vissa andra protokoll finns ocksĂ„, men kanske inte stöds allmĂ€nt, sĂ€rskilt pĂ„ mobila enheter. Att förklara dessa skulle ge en helt annan artikel, men om du Ă€r intresserad, gĂ„ till den hĂ€r guiden frĂ„n NordVPN.

En annan teknisk aspekt som Ă€r viktig Ă€r om VPN-servicer har tillrĂ€ckligt med servrar i lĂ€nder över hela vĂ€rlden – du kan byta servrar om du tycker att din befintliga anslutning Ă€r för lĂ„ngsam. Listan över tekniska problem att tĂ€nka pĂ„ slutar inte hĂ€r – en anvĂ€ndbar funktion att ha Ă€r en kill-switch, vilket innebĂ€r att VPN-appen kommer att stoppa ALLA onlinetrafik om du förlorar anslutningen till sin server. Och slutligen Ă€r vissa VPN-nĂ€tverk blockerade i Kina, sĂ„ om du Ă€r en frekvent resenĂ€r kanske du vill vĂ€lja en som fungerar.

Gratis Ă€r sĂ€llan gratis: MĂ„nga VPN erbjuder en gratis nivĂ„ med begrĂ€nsad data varje mĂ„nad eller en kort provperiod innan du mĂ„ste betala. Vi pratar inte om det – men undvik VPN-tjĂ€nster som lovar att de Ă€r helt gratis. Som man sĂ€ger, om du inte betalar Ă€r du produkten – vem vet vad en skuggig, gratis VPN gör med dina data – som den har tillgĂ„ng till – eller om de saktar ner din anslutning genom att avleda andra anvĂ€ndare ‘data via din anslutning? Du kan fĂ„ en pĂ„litlig VPN till en ganska anstĂ€ndig kostnad, sĂ„ varför ta risken?

Obs: STAY AWAY frÄn de mÄnga skuggiga, gratis VPN-apparna du hittar i mÄnga appbutiker. Gör din egen forskning och se vad internet anser vara tillförlitligt.

Var Ă€r VPN-baserat pĂ„? En VPN-plats har ocksĂ„ betydelse – vissa mĂ€nniskor varnar för tjĂ€nster som drivs frĂ„n tidigare kommunistblocknationer i Östeuropa, andra sĂ€ger att alla tjĂ€nster som Ă€r vĂ€rd i USA eller dess allierade lĂ€nder inte Ă€r en bra idĂ©. Även om vi inte vill avfĂ€rda oro över integritet, beror det ocksĂ„ pĂ„ de risker du stĂ„r inför – hur försiktig du Ă€r – en politisk dissident kanske vill gĂ„ till en VPN-baserad frĂ„n en offshore-plats som Brittiska Jungfruöarna, medan om du letar bara efter en VPN för att komma runt webbplatsförbud av en indisk Internetleverantör, du Ă€r förmodligen okej för en billigare ISP-baserad frĂ„n Kanada.

Obs: En annan faktor som vi bör nĂ€mna hĂ€r Ă€r loggningspolicyer (de flesta VPN-enheter anger detta i deras FAQ-avsnitt), som visar vad de loggar frĂ„n dina aktiviteter och hur lĂ€nge sparas dessa data. Vilka VPN-loggar skiljer sig Ă„t – vissa registrerar bara nĂ€r en anvĂ€ndare Ă€r ansluten, andra kan till och med logga webbplatser och IP-adresser som du har anslutit till. Även lagringspolicyer skiljer sig Ă„t – vissa kan hĂ„lla register i en mĂ„nad, andra i nĂ„gra mĂ„nader. Det hĂ€r betyder att loggning minskar din integritet – det finns ett register över vad du gjorde, och om en brottsbekĂ€mpande myndighet ber om uppgifterna, Ă€r det dĂ€r för att vĂ€ndas. Sedan finns det ocksĂ„ frĂ„gan om vad som hĂ€nder om stockarna lĂ€cks ut. TĂ€nk pĂ„ allt detta innan du registrerar dig för en tjĂ€nst.

Alternativ till VPN

dayne-topkin-78982-unsplash

Vill du inte prova en VPN Àn? Det finns andra alternativ för att hÄlla dina onlineaktiviteter privata:

TOR-webblĂ€saren: TOR Ă€r ett gratis nĂ€tverk för anonym internetanvĂ€ndning. Det Ă€r inte den snabbaste dĂ€r ute, men anses vara ganska sĂ€ker. Du kan installera TOR-tjĂ€nsten pĂ„ din bĂ€rbara dator / Android-smarttelefon eller anvĂ€nda TOR-webblĂ€saren – dina data (krypterade) passerar genom ett system med relĂ€er, och för alla som försöker avlyssna verkar den ursprungliga datorn vara det sista relĂ€et, inte din bĂ€rbara dator.

TAILS, det sĂ€kra operativsystemet: Slutligen finns det TAILS – ett ‘sĂ€kert’ Linux-baserat OS som tunnlar ALL kommunikation genom TOR-nĂ€tverket. Det körs av ett USB-minne sĂ„ att du bara kan ansluta det till din befintliga bĂ€rbara dator eller PC.

Fem populÀra VPN-tjÀnster

HÀr Àr en lista över populÀra, vÀl ansedda VPN: er som du kan prova:

ExpressVPN: En av de mest respekterade VPN-tjÀnsterna runt, ExpressVPN Àr baserad pÄ Brittiska Jungfruöarna. Det lovar ocksÄ ingen anslutning eller aktivitetsloggning, liksom servrar i 94 lÀnder. Priserna börjar pÄ $ 99,95 för ett Är, med mÄnads- och sexmÄnadersplaner som erbjuds ocksÄ.

PrivateTunnel: En konsumenttjÀnst som erbjuds av OpenVPN, PrivateTunnel Àr överkomlig ($ 35 per Är) med servrar i flera EU-lÀnder, USA, samt Japan och Hong Kong.

Windscribe: Den hĂ€r kanadensiska tjĂ€nsten lĂ„ter dig ansluta via 110 stĂ€der i 60 lĂ€nder och inkluderar annonsblockering som en del av dess funktioner. Det sĂ€ger ocksĂ„ att det inte kan identifiera dig “baserat pĂ„ IP och tidsstĂ€mpel” (ingen fullstĂ€ndig avslag pĂ„ loggning), och till och med har en separat massa servrar för Storbritannien och USA Netflix. PrissĂ€ttningen börjar pĂ„ $ 49 för ett Ă„r, och det finns ocksĂ„ en gratis nivĂ„ med begrĂ€nsad data.

TunnelBear: Funktionerna inkluderar servrar i 22 lĂ€nder, start vid start, en kill-switch för att se till att inga data gĂ„r utanför en VPN-tunnel, ett gratis 500 GB per mĂ„nad och ett alternativ för att besegra VPN-blockering av din ISP. Årlig prissĂ€ttning Ă€r 59,99 USD.

PureVPN: En annan VPN-tjĂ€nst av högsta klass, PureVPN sĂ€ger att den inte lagrar nĂ„gon av dina data. Den erbjuder över 2000 servrar (inklusive nĂ„gra i Sydamerika), har speciella servrar för online-streaming, stöder sĂ€ker P2P (torrents) och erbjuder fem samtidiga inloggningar (sĂ„ att du kan dela Ă„tkomst med din familj). Årlig prissĂ€ttning börjar pĂ„ $ 39,96 (för det första Ă„ret).

SÄ dÀr har du det. Om du undrar varför du ska anvÀnda VPN eller hur det gynnar dig, hoppas vi att den hÀr guiden skulle ha upphÀvt dina tvivel. Om du vill svara pÄ fler frÄgor, lÄt oss veta i kommentarerna nedan.