Sony Ericsson Xperia PLAY Smartphone Review

Sony Ericsson Xperia PLAY Smartphone Review

Sony Ericsson Xperia PLAY Àr den första PlayStation-certifierade mobila enheten som slÀppte marknaden. Detta innebÀr att det har tillgÄng till speciella spelportar frÄn Sonys Àldre PlayStation-titlar, förutom det vÀxande antalet spel som Àr tillgÀngliga för Android-plattformen. För att utnyttja sin PlayStation-certifiering, har PLAY en unik utdragbar spelplatta med kontroller som efterliknar en PlayStation-kontroller, inklusive tvÄ beröringskÀnsliga kuddar istÀllet för de vanliga analoga pinnarna.

SÄ lÄngt det gÄr med telefonfunktionerna Àr PLAY ingen slum. Det Àr snabbt och lyhört, och versionen för Verizon Wireless i USA har en grundlÀggande version av Android 2.3 Gingerbread anvÀndargrÀnssnitt, istÀllet för den modifierade som Sony Ericsson installerar pÄ versionerna av PLAY för resten av vÀrlden.

Är Xperia PLAY den mobila spelfanatikerns drömtelefon? Kanske till viss del tack vare spelplattan, men för resten av oss Ă€r det bara en genomsnittlig Android-telefon som Ă€r bĂ„de bra och dĂ„lig. LĂ€s vidare för mer information och titta pĂ„ MobileBurns videor för lite praktisk handling med Xperia PLAY.

HĂ„rdvara

Det första du mÀrker nÀr du hÀmtar Sony Ericsson Xperia PLAY Àr dess storlek och höjd. PÄ 119mm x 62mm x 16mm (4.68in x 2.44in x .63in) och 175g (6.17oz) Àr PLAY ingen liten telefon i dina hÀnder. Det verkliga problemet för mig var enhetens tjocklek. Medan jag förstÄr att det underlÀttar spelplattan, kÀnns Motorola DROID eller DROID 2, som bÄda har utskjutande fysiska tangentbord, anorektiska i jÀmförelse.

De avsmalnande kanterna pÄ bakstycket hjÀlper PLAY att passa bekvÀmt i handen, men nÀr jag anvÀnde det som jag skulle göra med nÄgon annan smartphone (lÀs: inte spel) kÀndes det bara som om det var större Àn det var för uppgift.

PLAYS framsida har en 4-tums, FWVGA (480 x 854 pixlar) pekskÀrm ovanför fyra fysiska knappar för Android-funktionerna bakÄt, hem, meny och sökning. SkÀrmen i sig Àr inte dÄlig, men den har definitivt inte punch eller wow-faktor för en Super AMOLED Plus eller till och med en Super LCD-skÀrm. Det kan ocksÄ vara lite mer lyhörd för min beröring, eftersom det ibland skulle ta flera tryck eller svep innan skÀrmen registrerade min inmatning.

SkÀrmen Àr ocksÄ placerad utanför mitten mot telefonens botten, vilket gav en besvÀrlig hanteringsposition nÀr den anvÀnds i stÄende orientering.

Knapparna sjÀlva Àr smÄ och lite trÄkiga, Àven om de fungerade nÀr jag behövde dem ocksÄ. Den billiga kromfinishen pÄ dem mÄste dock gÄ; det ser dÄligt ut nu, och jag antar att det inte kommer att bÀra bra med tiden. Resten av telefonen Àr gjord av blank plast, vilket inte bara ger PLAY en billig kÀnsla utan ocksÄ Àr en seriös fingeravtrycksmagnet.

Bakstycket sÄg stÀndigt smutsigt ut med utstryk och fingeravtryck, sÄ jag torkade hela tiden bort det med min t-shirt. En texturerad eller mjuk baksida skulle ha lÄnat mycket till den kÀnsla man kan förvÀnta sig att fÄ frÄn en $ 200-smartphone. Strömknappen, som Àr instoppad i telefonens övre högra hörn, Àr vÀldigt liten och svÄrÄtkomlig. Den har en integrerad aviseringslampa, som Àr cool, men jag tyckte att det var lite svÄrt att mÀrka eftersom knappen Àr instoppad bakom skÀrmen.

NÀr det gÀller spelplattan fungerar vissa funktioner bra, medan andra missade mÀrket. FyrvÀgsknappen och fyrkantiga, triangel-, cirkel- och X-knapparna fungerade bra och var lyhörda under spelet. Pekplattorna som Àr utformade för att efterlikna analoga pinnar var dock en annan historia. Jag tyckte att det var svÄrt att anvÀnda dem för att styra föremÄl i spel och tyckte att de gjorde olika saker Àn vad jag förvÀntade mig ganska ofta. Med tjockleken pÄ Xperia PLAY tror jag att Sony Ericsson kunde ha anvÀnt den analoga pinnen som finns pÄ PSP-spelhandhÄllaren utan mycket problem.

Axeltangenterna som Àr tillgÀngliga med pekfingrarna nÀr du spelar var inte sÀrskilt lyhörda. Det var flera gÄnger nÀr jag tryckte pÄ knapparna och inte fick nÄgot svar i spel. Tack och lov kÀnns den faktiska skjutmekanismen pÄ spelkontrollen solid och robust och bör tÄla en bra mÀngd anvÀndning.