Spotify låter Indie-artister ladda upp musik självständigt

Avatar for Fazeel Ashraf

Spotify gör det nu möjligt för Indie-artister att ladda upp sin musik direkt till sin plattform. Det betyder att Indie-band inte behöver gå igenom en mellanhand som skivbolag eller musikdistributörer.
I grund och botten kommer detta att leda till att mindre oberoende artister tjänar mer pengar.
Spotify hade samarbetat med artister som elektronisk musik DJ Hot Shade, den amerikanska rapparen Noname, RnB-sångaren / låtskrivaren VIAA och den haitianska DJ Michael Brun i några månader så att de kunde få en bättre uppfattning om hur oberoende artister arbetar och tjänar sitt liv.
Plattformen gick ihop med dessa artister för att uppfinna uppladdningsverktyget som gör det möjligt för sådana artister att ladda upp sin musik direkt.
Teamet ville komma in i tankarna hos sådana skapare så att de kunde brainstorma över de bästa idéerna som var rättvisa och praktiska.
Spotify har bjudit in över hundratals amerikanska artister att betatesta den här funktionen. Det svenska företaget har meddelat att de kommer att skicka ut inbjudningar till många andra musiker under de närmaste månaderna.
Deltagarna kan förhandsgranska hur deras utökade spellistor (EP), singlar, mixband och album skulle se ut för ljudkonsumenter innan de släppte dem på Spotifys plattform.

Läs också: Netflix har en konkurrent nu; Disney Play

Artister kommer också att kunna redigera sin musik metadata efter släpp. Musiker kommer att kunna se sin intjäning tillsammans med annan statistik på fliken Spotify för artister.
Detta är bra nyheter för oberoende artister, eftersom det gör det möjligt för dem att dela sin musik på den största streamingtjänsten.

Hur den här nya funktionen fungerar

Artister tjänar pengar varje gång deras fans strömmar sin musik. Royalties som tjänas genom streaming kommer att skickas till artisternas konto varje månad i förväg.

Skapare kan ladda upp sin musik gratis. Spotify kommer inte ens att slå dem med några dolda avgifter eller provisioner, oavsett hur ofta de laddas upp.

Spotify kommer att skicka e-postmeddelanden till artister, så det uppmanar alla att anmäla sig till deras e-postlista.
Streamingtjänsten påminde om att detta bara kommer att vara ett av många sätt som oberoende artister kan ladda upp sin musik på plattformen.

Streamingtjänster har blivit den största inkomstkällan för artister

Detta steg har kommit vid rätt tidpunkt då skivbolag har skärpt sin kontroll över musikartister. Distributörer vill ha en större bit av kakan eftersom skaparna har svårt att försörja sig ordentligt.
CD- och vinylförsäljningen har varit stabil men låg, i ganska många år nu. På grund av säkerhetsfrågor har arrangemang av konserter och spelningar blivit komplicerade med åren. Så konstnärernas huvudsakliga inkomstkälla har varit streamingtjänster som Spotify, Apple-musik, Deezer och Tidal.
Spotify har gjort ett steg i rätt riktning med detta beslut. Och för en gångs skull tänker ett stort internetföretag på små skapare.
Att upptäcka nya artister genom Youtube-musik och SoundCloud kommer nu att höra till det förflutna. Spotify kommer ut på toppen och är en välbehövlig röst för alla små artister över hela världen.
Håll koll på mer!