Spotify räknar upp 1 miljon unika användare i Indien inom en vecka

Spotify testar enligt uppgift 'Social Listening' för att låta användare dela spellistor och låtar live

“Spotify uts√•gs till officiellt lansering i Indien i flera √•r, och efter att ha gjort det s√• tyst verkar det ha en anst√§ndig start i landet.”

Spotify har enligt uppgift samlat sammanlagt en miljon unika användare av sin tjänst inom den allra första veckan efter lanseringen i Indien, säger en Reuters Rapportera. Det totala antalet nya användare som kommer från Indien inkluderar både freemium- och betalda prenumerationsmodeller som Spotify erbjuder, och det finns inga specifika rapporter om hur många av de första miljoner abonnenterna från Indien som råkar använda den betalda versionen.

Spotify ansågs länge lanseras i Indien och tros ha varit i samtal med Indiens musikproduktion och distributionshus under lång tid för att nå lämpliga samarbetsavtal. Det svenska företaget är världsledande inom musikstreamingtjänster med över 207 miljoner aktiva användare av sin plattform, varav 96 miljoner har rapporterats betalande kunder. I Indien har Spotify fortsatt att underhålla den reklamstödda modellen för gratis musikstreaming, vilket kan visa sig vara mycket populärt. Det har också den betalda modellen, där användare för Rs 119 får tillgång till offline nedladdningar, inga reklamavbrott och mer.

spotify indien presenterade

Den indiska musikströmmingsmarknaden leds för närvarande av Gaana, som enligt uppgift har 80 miljoner användare av sin tjänst. Tillitstödjade JioSaavn ligger nära klackarna efter den senaste sammanslagningen av plattformar mellan den oberoende Saavn och Relians operatörstjänst, JioMusic. Medan båda erbjuder en freemium-modell så att användarna effektivt kan lyssna på musik gratis, har Apples egen Apple Music sett ett stort engagemang trots att de bara erbjuder en betald version av tjänsten, möjligen på grund av den gradvis ökande iPhone-penetrationen, hur Apple Music är integrerat i standardmusikappen.

Det är intressant att notera att Spotifys prissättning av sina prenumerationsplaner i Indien effektivt är i linje med vad någon konkurrent erbjuder i landet. 119 Rs matchar den premium, individuella prenumerationsplanen som Apple Music erbjuder i landet. Det återstår att se hur Spotifys användarbas växer under de kommande månaderna, och om det lyckas behålla drivkraften för lanseringen i Indien.