Star Trek Tricorder Àr hÀr! (UngefÀr)

Star Trek har haft en enorm inverkan pÄ teknikens vÀrld. NÀstan frÄn början har showen inspirerat vetenskap och innovation. FrÄn mobiltelefoner till Skype, till 3d-skrivare till universella översÀttare, mÀnskligheten har gjort den ena drömmen efter den andra verklighet. HÀr Àr en kort lista över saker som kanske inte hade funnits utan Star Trek:

En av de senaste och spÀnnande framstegen har varit skapandet av en verklig fungerande tricorder. De som Àr bekanta med serien kommer utan tvekan att kÀnna till den schweiziska armékniven som Àr tricordern, en enhet som kan skanna och analysera allt frÄn sammansÀttningen av en sten till en patients trasiga lem. Det hjÀlpte till att rÀdda livet för de olika besÀttningarna i serien och dess spinoffs otaliga gÄnger, och har fram till nyligen varit inget annat Àn en nörds dröm. Tack vare en tÀvling pÄ 10 miljoner dollar av Qualcomm har flera utvecklarlag jobbat hÄrt för att göra det till verklighet.

Scanadu Scout

scanadu-scout

Enheten som heter “Scout”, utvecklad av mĂ€nniskorna pĂ„ Scanadu i Silicon Valley, anvĂ€nder sensorer som Ă€r utformade för att lĂ€sa dina vitala tecken och skicka dem trĂ„dlöst till din smartphone. Det kan snabbt lĂ€sa bland annat hjĂ€rtfrekvens, stressnivĂ„, kroppstemperatur, andningsfrekvens, blodtryck.

Den styrs genom att placera enheten pÄ pannan och information om dina vitaliteter skickas till din smartphone-enhet via Bluetooth-parning. Det spÄrar din hÀlsa över tid och ger dig varningar om nÄgon av avlÀsningarna verkar indikera en allvarlig försÀmring av hÀlsan. Det finns planer pÄ att slÀppa produkten till allmÀnheten efter att ha fÄtt FDA-godkÀnnande (stödjare har redan fÄtt sina enheter).

DxtER av Basil Leaf Technologies

final-frontier-DxtER

DxtER (uttalad Dexter) har utvecklats delvis av en lÀkare vid akutmottagningen och Àr hjÀrnbarnet till grundaren av Basil Leaf Technologies, Basil Harris. DxtER Àr en bÀrbar handhÄllen enhet som ansluter till en surfplatta som utvecklarna faktiskt vill komma till en preliminÀr diagnos. Utvecklarna hoppas att enheten hjÀlper till med röran hos personer i ER som bara letar efter en diagnos och inte Àr i omedelbar medicinsk fara.

Aezon

aegle2-300x92

Ett flerdelat system, Aezon bestÄr av en app som ansluter till en molndatabas, en övervakningsenhet för vitaler (bilden) och en labbruta som analyserar anvÀndarens vÀtskor för att komma till en diagnos. Byggd av ett team av studentingenjörer frÄn Johns Hopkins University som samarbetar med Center for Bioengineering Innovation & Design, Àr den hÀr enheten avsedd att övervaka anvÀndarens hÀlsa.

Dessa enheter kunde inte ha kommit vid en bÀttre tid. Affordable Care Act (ACA) uppmuntrar sjukhus att konvertera all deras data till Electronic Health Records (EHR) i ett försök att förbÀttra patientvÄrden, och dessa enheter kan effektivisera vÄrdprocessen samt ge tidig upptÀckt av hÀlsoproblem innan allvarliga symtom uppstÄr. För nÀrvarande mÄste tekniker för hÀlsoinformatik fortfarande mata in patientinformation i databaser för hand, men dessa enheter skickar informationen till molnet omedelbart och sparar tid för datainmatning.

Potentialen

Det mest spÀnnande med den hÀr utvecklingen Àr om konceptet utvecklas till den förmÄga som tricordern hade pÄ showen, det kan orsaka sprÄng i medicinska framsteg och göra allas liv sÄ hÀlsosammare. Detta kommer att bli enormt för babyboomer-generationen som ska gÄ i pension de nÀrmaste 20 Ären, eftersom vi för nÀrvarande befinner oss mitt i en enorm brist pÄ sjuksköterskor som bara kommer att bli vÀrre. Lasrar som de som Scout anvÀnder kan eventuellt stÀllas in pÄ ICU: er för att övervaka patientens tillstÄnd utan att behöva ansluta dem till en massa pÄtrÀngande, obekvÀma maskiner. Det skulle göra det möjligt för sjuksköterskor att snabbt bedöma varje patients behov, vilket möjliggör snabbare svar pÄ nödsituationer.

Detta kan ocksÄ gÄ lÄngt för att skapa riktigt personlig vÄrd som kan hjÀlpa varje patient. Att kombinera Scout med annan teknik under utveckling kan leda till botemedel mot sjukdomar genom en mer ingÄende studie av patologi och lÀkemedelsinteraktioner i realtid. Detta kan lÀtt vara den största utvecklingen i medicinens historia.

Bildkredit: Flickr / Mike Seyfang

Tack igen Star Trek!