Storbritanniens antitrustregulatorer granskar Apples och Googles avtal om miljarder dollar

Storbritanniens antitrustregulatorer granskar Apples och Googles avtal om miljarder dollar
I sammanhanget: Apple bytte frÄn Bing till Google för sökfunktioner över macOS och iOS 2017 och gjorde betydande intÀktsvinster. Som ett resultat granskar nu Storbritanniens antitrustmyndighet affÀren eftersom den anser att den utgör ett hot mot konkurrensen mellan sökmotorer pÄ mobila enheter.

UK Competition and Markets Authority har publicerat en rapport om lĂ€get för onlineplattformar och digital reklam. Ett resultat som sticker ut Ă€r Apples och Googles lĂ„ngvariga sökmotoravtal. TjĂ€nstemĂ€n sĂ€ger att det Ă€r ett “betydande hinder för intrĂ€de och expansion” för alternativa sökmotorer.

CMA noterade att Google betalar Apple en “betydande majoritet” av de 1,2 miljarder pund (cirka 1,5 miljarder dollar) som de spenderar varje Ă„r i Storbritannien för att stĂ€lla in sin sökmotor som standard pĂ„ en mĂ€ngd olika mobila enheter. Tillsynsmyndigheter Ă€r oroliga för att detta beteende Ă€r orĂ€ttvist gentemot Microsofts Bing, Verizon Medias Yahoo, sĂ„vĂ€l som oberoende sökmotorer som DuckDuckGo eller Ecosia som strĂ€var efter att tjĂ€na pengar utan att spĂ„ra din internetaktivitet eller sĂ€lja dina data till tredje part.

För att sĂ€tta saker i perspektiv betalade Google Apple totalt cirka 10 miljarder dollar 2018 för privilegiet att ha sin sökmotor som standard i Safari sĂ„vĂ€l som för Siri och Spotlight-sökresultat. CMA anser att arrangemanget mĂ„ste Ă€ndras sĂ„ att anvĂ€ndarna ges en valskĂ€rm för sökleverantörer, vilket skulle begrĂ€nsa “Apples förmĂ„ga att tjĂ€na pengar pĂ„ standardpositioner.”

För sin del sa Apple till tillsynsmyndigheter i Storbritannien att sökmotorer inte betalar det för rÀtten att stÀllas in som den primÀra standardsökmotorn pÄ sina enheter. I avtalet med Google anges emellertid att Apple kommer att fÄ en överenskommen andel av sökannonsintÀkterna i utbyte mot att ha stÀllt in Google som standardsökleverantör över macOS och iOS.

Cupertino-jÀtten beklagade de höga kostnaderna för att implementera en valskÀrm. Det förklarade att det valde Google som standardsökmotor som svar pÄ den övervÀldigande preferensen för det bland Apple-kunder.

Efter att ha tagits ut en serie tunga böter i Europa, var Google tvungen att implementera en valskÀrm för sökmotorer pÄ Android. Apple kan behöva göra detsamma för att blidka tillsynsmyndigheter. Med detta sagt anser CMA att Apple bör förses med en rad alternativ för att hantera sitt avtal med Google.

Antitrustorganet efterlyste ocksĂ„ ett “nytt konkurrensbegrĂ€nsande regleringssystem” som skulle hĂ„lla marknadsmakten hos onlinegiganter som Google och Facebook i schack. Detta skulle innebĂ€ra att man skapar en strikt uppförandekod, öppnar klick- och förfrĂ„gningsdata för konkurrenter, ökar interoperabiliteten mellan onlinetjĂ€nster och “separering av plattformar dĂ€r det Ă€r nödvĂ€ndigt för att sĂ€kerstĂ€lla sund konkurrens.”