Storbritanniens Coronavirus Tracing App Debacle förklaras

Storbritanniens Coronavirus Tracing App Debacle förklaras

En spÄrningsapp för coronavirus skulle vara silverkulan för att stoppa spridningen av viruset i Storbritannien. I en pinsam (men inte ovÀntad) vÀndning har Storbritannien dock beslutat att överge mÄnader av arbete med sin egen kontaktspÄrningsapp efter att det visat sig vara felaktigt och ineffektivt.

IstÀllet har den valt till förmÄn för en app frÄn antingen Google eller Apple. Eller bÄda. Eller varken.

Varför har Storbritannien lyckats slÀppa bollen sÄ illa? Och kanske mer relevant, har nÄgon lyckats fÄ en kontaktspÄrningsapp som fungerar korrekt hittills?

Storbritanniens spÄrningsapp Travails

NÀr koronaviruspandemin reste frÄn Kina och in i Europa, talades det mycket om potentialen för att spÄra appar för att hjÀlpa till att begrÀnsa spridningen och lÄta opÄverkade mÀnniskor leva normala liv.

Men medan det var mycket prat, var det mycket mindre appbaserad handling. De första bekrÀftade brittiska fallen av coronavirus upptrÀdde i slutet av januari, medan den första bekrÀftade döden intrÀffade i mars.

Den brittiska regeringen avrÄdde sÄ smÄningom att inte gÄ till barer, pubar, teatrar och andra platser, samtidigt som de uppmanade anstÀllda att arbeta hemifrÄn om möjligt. Det meddelades ocksÄ i mars att NHSX, en regeringsenhet utformad för att hjÀlpa till att modernisera och digitalisera Storbritanniens hÀlsovÄrd, hade bestÀllt en app för spÄrning av kontakter.

Den 4 maj, tvĂ„ mĂ„nader efter den första döden och nĂ€stan fem mĂ„nader efter det första fallet, meddelade den brittiska regeringen stolt att spĂ„rningsappen skulle prövas pĂ„ Isle of Wight – en relativt innesluten testplats för dess effektivitet.

Men problemen började öka. Matthew Gould, VD för NHSX, sa att snarare Àn att NHS skulle kunna fÄ tillgÄng till appens data, skulle andra företag ocksÄ kunna titta in. NÀr de ombads att lista dessa företag kunde Gould dock inte namnge dem.

“Jag kan inte ge dig en definitiv lista över exakt vem som skulle ha tillgĂ„ng till data”, sa Gould. ”Men vad jag kan sĂ€ga Ă€r att vi kommer att ha ordentliga förfaranden i överensstĂ€mmelse med lag som kommer att se till att endast de som har en lĂ€mplig folkhĂ€lsoskĂ€l för att se uppgifterna gör det, och de gör det under mycket tydliga förhĂ„llanden och kriterier. ”

Men mindre Àn en mÄnad i förvÀg hade Storbritanniens hÀlsosekreterare Matt Hancock detta att sÀga:

“All data kommer att hanteras enligt högsta etiska och sĂ€kerhetsstandarder och skulle endast anvĂ€ndas för NHS-vĂ„rd och forskning, och vi kommer inte att hĂ„lla den lĂ€ngre Ă€n den behövs.”

För att göra saken vĂ€rre sa den skotska regeringen, som har överlĂ„tit med separata befogenheter inom nĂ„got omrĂ„de frĂ„n den största brittiska regeringen i Westminster, att den inte skulle rekommendera appen förrĂ€n den var “sĂ€ker pĂ„ att den fungerar.”

Appen gjordes ineffektiv

Den skotska regeringen hade rÀtt att vara försiktig. Medan appen hade nÀra 50 000 nedladdningar pÄ Isle of Wight, gjordes den ineffektiv av den teknik som den skulle anvÀnda.

Apples iOS och Googles Android-operativsystem begrÀnsar Bluetooth-signalerna som appar kan skicka för att spara batteri, förbÀttra prestanda och upprÀtthÄlla anvÀndarnas integritet. Detta innebar att anvÀndarnas telefoner inte kunde sÀga hur nÀra varandra. För att göra saken vÀrre kan iOS bara skicka Bluetooth-signaler nÀr appar körs i förgrunden, medan Storbritanniens spÄrningsapp skulle krÀva passiva, konstanta signaler.

Bara dagar senare rapporterades det dock i Ekonomiska tider att Storbritannien hade börjat arbeta med en andra app med Apples och Googles API.

Den brittiska regeringen har, inte förvÄnande, vÀgrat att sÀga hur mycket pengar som spenderades pÄ den ursprungliga appen. Enligt vÀktareemellertid visar uppgifter att 4,8 miljoner pund (nÀstan 6 miljoner dollar) tilldelades utvecklaren VMWare Pivotal Labs.

NÀr regeringen lanserade sin felaktiga app hade Storbritannien registrerat mer Àn 130 000 fall av coronavirus och hade nÀstan 30 000 dödsfall.

Hancock sa att han var sĂ€ker pĂ„ NHSX-appen och att den skulle “rulla ut i mitten av maj” över England. Det hĂ€nde aldrig.

Hancock försökte skylla Apple för att NHS-appen inte fungerar. ”SĂ„ som det nu fungerar inte vĂ„r app eftersom Apple inte Ă€ndrar sitt system, men det [the NHS app] kan mĂ€ta avstĂ„nd och deras app kan inte mĂ€ta avstĂ„nd tillrĂ€ckligt bra till en standard som vi Ă€r nöjda med. ”

Naturligtvis Ă€r Apples teknik inte för regeringen att anvĂ€nda – iOS Ă€r ett utvecklat, moget operativsystem med kĂ€nda programvaruparametrar och skyddsĂ„tgĂ€rder.

Det faktum att NHSX och den brittiska regeringen var tillrÀckligt frÄnvarande för att överlÀmna 4,8 miljoner pund i skattebetalarnas pengar till en utvecklare som skulle ha varit helt medveten om operativsystemets begrÀnsningar Àr inget annat Àn skandalöst.

Samtidigt var dock den brittiska regeringen inte beredd att utöka gratis skolmÄltider över sommaren till de fattigaste familjerna i Storbritannien förrÀn en offentlig kampanj lanserades av Manchester Uniteds Marcus Rashford. Regeringen planerar ocksÄ fortfarande att spendera 900 000 pund pÄ ommÄlning av Boris Johnsons privata flygplan.

KontaktspĂ„rning i Storbritannien – var Ă€r vi nu?

Det var dock maj, och vi Àr nu i juni. SÄ, vad har förÀndrats?

Den 18 juni medgav den brittiska regeringen slutligen att NHS-appen inte skulle fungera och avbröt dess vidare utveckling och lansering.

“Jag Ă€r frĂ„n Newmarket, vi backar bĂ„da hĂ€starna”, sade Hancock pĂ„ en presskonferens. Och Ă€ven om det kan vara klokt att backa bĂ„da hĂ€starna i en verklig hĂ€stkapplöpning, Ă€r det inte klokt nĂ€r du satsar offentliga pengar.

Detta innebÀr att Storbritannien har anvÀnt Google och Apples teknik som för nÀrvarande Àr under utveckling och förvÀntas inte starta förrÀn hösten, Ätminstone.

Med tanke pÄ hur lÄng tid det tar tvÄ mjukvarujÀttar som, glöm inte, designade och byggde de operativsystem som appen kommer att lita pÄ (!), Var det dumt av den brittiska regeringen att förvÀnta sig att appen skulle vara klar efter tvÄ mÄnaders utveckling.

För nÀrvarande Àr den brittiska allmÀnheten inte nÀrmare en kontaktspÄrningsapp. Det har dock ett hÄl pÄ 4,8 miljoner pund i fickan.

Google och Apple slÀppte sitt gemensamma API för exponeringsanmÀlan redan i maj och Àr fortfarande ett opt-in för anvÀndare. För nÀrvarande har det inte kommit nÄgon kommunikation frÄn den brittiska regeringen om hur man ska sÀtta pÄ systemet.