Stress kan vara bra för dig (pÄ allvar)

Stress kan vara bra för dig (pÄ allvar)

Under Ă„ratal sprider forskarna Kelly McGonigal budskapet att stress var giftigt. Inte överraskande var folk inte sĂ„ glada att höra det meddelandet. Takeaway – att om du inte kan minska din stress Ă€r du dömd – Ă€r inte den mest upplyftande.

Men nuförtiden sprider McGonigal ett annat budskap, det som Ă€r inkapslat i hennes TED-tal “Hur man gör stress till din vĂ€n” och hennes bok The Upside of Stress: stress kan vara bra för oss, sĂ€rskilt om vi ser det positiva i det.

Jag var skeptisk nĂ€r jag först sĂ„g henne prata, för det verkade som en omöjlig förĂ€ndring att göra. Hur skulle jag kunna se stress vara fördelaktigt? Stress Ă€r mördaren, nej? Men det visar sig att vi inte behöver trolla fram en tro pĂ„ stressens vĂ€lvillighet ur luften. Uppsidan av stress citerar forskning som stöder uppfattningen att stress Ă€r fördelaktigt – pĂ„ minst fem sĂ€tt:

1. LĂ€ngre liv

Studien som skakade McGonigal ut ur hennes stress-Àr-dÄliga mantra följde 30000 vuxna i Ätta Är. Den mÀtte hur mycket stress mÀnniskor upplevde och om de tyckte att stress var skadligt. I slutÀndan ökade stress bara risken för död för mÀnniskor som tyckte att det var dÄligt. MÀnniskor med hög stress som inte sÄg det som skadligt var faktiskt mindre benÀgna att dö Àn personer med lÄg stress.

2. BĂ€ttre prestanda

Ett stressigt sinne kan vara högpresterande, över mÄnga olika domÀner: studenter med mycket adrenalin fÄr högre betyg pÄ sina tentor; soldater som simmar i kortisol Àr mindre benÀgna att grotta under ett fientligt förhör; poliser vars hjÀrtan slÄr snabbare Àr mindre benÀgna att av misstag skjuta ett gisslan under trÀning.

Detsamma gÀller entreprenörer: att kÀnna sig stressad en dag gör det mer sannolikt att du lÀr dig nÄgot den dagen ocksÄ. I en studie sa mer Àn hÀlften av de tillfrÄgade cheferna att de gör sitt bÀsta nÀr de Àr stressade.

SvĂ„rt att tro? Biologi sĂ€kerhetskopierar faktiskt dessa resultat. Det visar sig att ”fight-or-flight” inte Ă€r det enda möjliga stresssvaret; under press kan vi ocksĂ„ uppleva nĂ„got som kallas “utmaningssvar”. IstĂ€llet för att översvĂ€mma vĂ„rt system ökar stresshormonerna och kemikalierna som pumpar genom kroppen vĂ„r energi, gör oss mer alerta och förbĂ€ttrar faktiskt syn och hörsel. Vi blir mer motiverade och kĂ€nner oss sjĂ€lvsĂ€kra och kraftfulla. Detta Ă€r topptillstĂ„ndet för din typiska idrottare, kirurg eller musiker.

3. Mer socialt

En annan möjlig stressreaktion kallas “tend-and-befriend”. Du vet hur en elak dag eller ett hĂ„rt avslag fĂ„r dig att ringa en vĂ€n eller fĂ„ en kram? Det Ă€r det vanliga svaret i aktion.

Jag blev chockad över att höra detta, men viss stress frigör faktiskt oxytocin – det ”kĂ€rlekshormonet” som fĂ„r oss att kĂ€nna oss nĂ€rmare andra. Åh, och oxytocin hjĂ€lper hjĂ€rtat att reparera sig sjĂ€lv. Vem sa att stress Ă€r en mördare?

4. Mer motstÄndskraftig

Du kan sÀga, mindre stress Àr en sak. Men sÀkert kan betydande trauma inte vara bra för mig?

Inte sÄ fort.

I en 2014-granskning av studier om trauma fann forskare att mĂ€nniskor som upplever mest stress efter ett trauma – tror att förlora ett jobb, en Ă€lskad eller en lem – ocksĂ„ upplever mest tillvĂ€xt. Det Ă€r de som utvecklar nĂ€rmare relationer och mer religiös tro. Det Ă€r de som hittar inre styrka och skapar en ny vĂ€g för sig sjĂ€lva. Det Ă€r de som dyker upp med vördnadsfull uppskattning för livet.

Stress kan driva oss att anpassa vĂ„ra prioriteringar, och det kan lĂ€ra oss att vad livet Ă€n kastar pĂ„ oss, vi kan hantera det. “Det som inte dödar dig gör dig starkare.”

5. Mer meningsfullt liv

I en 2013-studie var alla versioner av uppmĂ€tt stress – antalet tidigare stressande hĂ€ndelser, aktuell stress, oro för framtiden och tĂ€nkande pĂ„ tidigare kamp – alla förknippade med att ha ett mer meningsfullt liv.

Det Ă€r vettigt för mĂ€nniskor som har gĂ„tt igenom ett trauma – processen för omprioritering fĂ„r oss att se vad som verkligen Ă€r viktigt. Men det Ă€r ocksĂ„ vettigt för mĂ€nniskor med vardagliga stressfaktorer. NĂ€r allt kommer omkring, pĂ„pekar McGonigal, saker stressar oss för att de har betydelse. Om vi ​​inte brydde oss om nĂ„got – arbete, familj, hĂ€lsa – skulle det inte ha den makten.

Det traditionella rĂ„det som följer det traditionella budskapet om stress Ă€r att bli av med det pĂ„ ett sĂ€tt som Ă€r mĂ€nskligt möjligt: ​​gör yoga, meditera, minska arbetstiden. Men McGonigals rĂ„d Ă€r annorlunda: Ă€ndra ditt stresstĂ€nkande. Börja se stress som positivt, och det kommer att bli sĂ„. Och det Ă€r ett Ă€mne för en annan artikel.