Teknikarbetare flyttar faktiskt mer till Kanada, tack vare Trump

Teknikarbetare flyttar faktiskt mer till Kanada, tack vare Trump

Frasen “om du gillar det sĂ„ mycket, varför flyttar du inte dit” har lĂ€nge anvĂ€nts som ett sĂ€tt att fĂ„ nĂ„gon att hĂ„lla kĂ€ften. Senaste nyheterna om uppgĂ„ngen i Kanadas tekniska jobb efter förĂ€ndringen av USA: s presidentadministration i januari kan Ă€ntligen bevisa frasen nedlagd. Det visar sig att mĂ€nniskor faktiskt kommer att flytta till ett land som de anser hantera de stora frĂ„gorna korrekt: ”MĂ„nga” nystartade företag i Toronto-omrĂ„det har sett en ihĂ„llande, tvĂ„siffrig ökning av antalet jobbansökningar sedan det amerikanska valet.

The Brain Drain

Nyheten kommer via Axios, som konstaterar att detta inte bara Àr det första hÄrda beviset pÄ att Trumps administration skapar hjÀrnflöde i USA utan att effekterna Àr starkare Àn de har varit under decennier tidigare.

”Jag har varit i teknik i över 20 Ă„r i Kanada och i Silicon Valley ocksĂ„. Jag har aldrig sett kandidater frĂ„n USA ansöka om kanadensiska positioner frĂ„n platser som Silicon Valley, sĂ€ger Roy Pereira, VD för Zoom.ai, till Axios. “Det har aldrig hĂ€nt.”

FrĂ„n samma artikel: ”Cyclica CEO Naheed Kurji berĂ€ttade för Axios att han sĂ„g en “betydande och anmĂ€rkningsvĂ€rd ökning” hos amerikanska sökande under mĂ„naderna omedelbart efter valet i november. “

En MaRS-undersökning frĂ„n juli 2017, förklarar Axios, rapporterade att 62 procent av Kanadas högvĂ€xtföretag har “sett en anmĂ€rkningsvĂ€rd ökning nyligen av amerikanska sökande.” Det hela rekontextualiserar en godbit som Raj Mukherjee frĂ„n Raj Mukherjee delade med mig redan i februari nĂ€r han nĂ€mnde att ”precis runt valet var det mĂ„nga som sökte jobb i Kanada.”

Vad det betyder

Trumps starka hĂ„llning mot invandring – demonstrerad i hans planer för en mur, hans sjĂ€lvbetecknade “muslimska förbud” och hans hot om att skĂ€ra ned pĂ„ arbetsvisum – Ă€r ett klart motsatt av Silicon Valley och dess tekniskt kunniga invĂ„nare. Teknikledare som antingen Ă€r barn till invandrare eller invandrare sjĂ€lva inkluderar Tesla och SpaceXs Elon Musk, Reddit-grundaren Alexis Ohanian, Googles Sergey Brin, Amazons Jeff Bezos och en liten kille som du kanske har hört talas om med namnet Steve Jobs.

Amerikanska teknikföretag kan svara genom att etablera fler kanadensiska kontor, men Toronto har redan sitt eget svar pÄ vÀgen. MaRS, stadens nya startinkubator, Àr 20 vÄningar och 1,5 miljoner kvadratmeter.

Bild: Wikimedia