Tekniken bakom dina vÀlgörenhetsdonationer

Tekniken bakom dina vÀlgörenhetsdonationer

GoFundMe

Du kanske redan Àr bekant med GoFundMe, affischbarnet till USA: s hÀlsovÄrdsnÀtverk för slipshod.

Vem som helst kan fÄ ett konto och skapa en GoFundMe, vilket gör det en attraktiv plattform för bedragarevarav nÄgra till och med imiterar faktiska kampanjer som Àr i nyheter. GoFundMe försöker rensa bort de största bedragarna, men du vill ÀndÄ veterinera varje kampanj innan du donerar.

GoFundMe ber direkt om en donation och uppmanar varje donator att övervÀga ett tips pÄ 10% eller $ 1, beroende pÄ vilket som Àr mer. Donatorer kan vÀlja sitt eget belopp att tipsa, men $ 1 Àr ett svÄrt minimum, vilket innebÀr att om du ger en liten $ 5-donation mÄste du betala $ 6 och ge hela 20 procent av din donation till GoFundMe.

Du behöver inte ett konto, men du mÄste ange ditt namn, e-post, kortinformation, land och postnummer för att donera.

Behöver du skapa ett konto? Nej

Kan du vÀlja bort ytterligare meddelanden? Ja

Betalningsalternativ: Google Pay, kredit- eller bankkort

Avgift: $ 1 minimum krÀvs

Exempel vÀlgörenhet: RÀttvisa för Breonna Taylor

PayPal

Massor av webbplatser som behöver donationer vÀljer en direkt PayPal.me-lÀnk. Medan Paypal-huvudtjÀnsten erbjuder ett enkelt sÀtt att lÄta anvÀndare ge och ta emot pengar, Àr PayPal.me-profilen unikt utformad för att lÄta mÄnga mÀnniskor ge till ett enda PayPal-konto.

Alla som har ett konto kan stÀlla in sin PayPal.me-profil och skapa en anpassad lÀnk som alla andra med ett PayPal-konto kan anvÀnda för att snabbt donera vad de vill. Det Àr ganska enkelt och kommer troligen inte att förvirra eller avskrÀcka nÄgon, eftersom PayPal Àr det mest kÀnda varumÀrket pÄ den hÀr listan.

NĂ€r det gĂ€ller hur mycket PayPal skummar frĂ„n toppen? Donationer kvalificerar som en “affĂ€rsbetalning”, vilket innebĂ€r att alla onlinebetalningar inom USA kommer att göras debiterade ytterligare 2,9% av det totala transaktionsbeloppet plus $ 0,30, med internationella betalningar som varierar per land. Paypal kommer att frĂ„ga varje donator om de vill betala tillĂ€ggsavgiften sjĂ€lva utöver sin donation eller bara dra av den frĂ„n det ursprungliga donationsbeloppet.

Behöver du skapa ett konto? Ja

Kan du vÀlja bort ytterligare meddelanden? Ja

Betalningsalternativ: DirektinsÀttning, kredit- eller bankkort

Avgift: 2,9% + 0,30 $ dras av eller valfritt lÀggs till

Exempel vÀlgörenhet: Columbus Freedom Fund

Hur man vÀljer rÀtt vÀlgörenhet (och undviker vÀlgörenhetsbedrÀgerier)

Att vĂ€lja rĂ€tt tredjepartswebbplats Ă€r en sak, men hur Ă€r vĂ€lgörenheten vĂ€l? Vissa kan anvĂ€nda dina pengar pĂ„ sĂ€tt som du inte skulle kĂ€nna dig nöjd med – som att betala för höga chefer eller att inte vara transparent i hur medel fördelas. Andra Ă€r tyvĂ€rr direkta bedrĂ€gerier, utan planer pĂ„ att göra nĂ„got annat Ă€n att surfa pĂ„ en vĂ„g av allmĂ€n upprördhet och lura vĂ€lmenande givare ur sina pengar.

Försök att följa dessa tips för att undvika att ge till en vÀlgörenhetsorganisation som inte lÀgger sina pengar dÀr munnen Àr.

Kontrollera att det Ă€r en ideell organisation – Bara för att en webbplats stöder en vĂ€lgörande sak eller rörelse betyder det inte att det Ă€r en ideell organisation, vilket kan pĂ„verka dina donationer. Ett exempel Ă€r Change.org – donationer efter framstĂ€llningar som undertecknats pĂ„ deras webbplats gĂ„r till företaget och inte till arrangörerna av framstĂ€llningen. Webbplatser som CharityWatch, Charity Navigator och GuideStar erbjuder sökbara databaser dĂ€r organisationer faller under avsnitt 501 (c) (3) i Internal Revenue Code. Även om detta inte betyder att de Ă€r bĂ€st, tar det bort alla uppenbara bedragare.

SlĂ„ upp hur mycket topp chefer betalas – CharityWatch listar ocksĂ„ hur mycket olika vĂ€lgörenhetsorganisationer betalar sina VDar, inklusive bonusar, sĂ„ att du kan bestĂ€mma hur vĂ€l vĂ€lgörenhetsorganisationen anvĂ€nder sina donationer. Ska till exempel vd för Memorial Sloan Kettering Cancer Center verkligen tjĂ€na 3,08 miljoner dollar?

Vet vĂ€lgörenheten online – Du mĂ„ste spendera lite tid pĂ„ Google för den hĂ€r och leta efter nyheter om vĂ€lgörenhetens historia.

PÄ grund av pandemiska försiktighetsÄtgÀrder stannar alla hemma och gör internetdrivna vÀlgörenhetsorganisationer vilket ger en av de mest tillgÀngliga och anvÀndbara formerna av stöd för miljoner.

Samtidigt ökar videor som delas över sociala medier synligheten för kampanjmeddelanden. Oavsett om det handlar om vÀlgörenhet eller videodokumentation pÄ marken Àr det obestridligt att internet driver mer effektiva svar Àn nÄgonsin.