Tekniskt orienterad undersökningsplats Markup samlar in mer än 20 miljoner dollar

Avatar for Fazeel Ashraf

En undersökande ideell nyhetsorganisation som heter The Markup har samlat in mer än 20 miljoner dollar i finansiering genom stöd från några högprofilerade givare. På toppen av denna lista finns Craig Newmark, grundaren av annonsannonswebbplatsen Craigslist.
Markup är Jeffersonons och Julia Angwins hjärnbarn. Både Larson och Angwin gjorde sig ett namn när de arbetade för den berömda ideella nyhetsorganisationen ProPublica.
Ansluter sig till dem som verkställande direktör är den tidigare chefen för Wikimedia Foundation, Sue Garden.

Under sin tid på ProPublica hade Larson och Angwin täckt flera nyhetsberättelser.

Några av dessa inkluderar hur Facebook visade användarna annonser baserat på deras etnicitet, rasbias i algoritmen för förutsägelse av kriminell aktivitet som används av amerikanska domstolar, cybersäkerhetsbrister i president Trumps Mar-A-Lago-utväg och rasfördomar mot minoriteter när de ansöker om bilförsäkring.
Läs också: Lunewave förvärvar 5 miljoner dollar för sin sensorteknik
Med tanke på hur mycket av nyheterna teamet täckte tekniska undersökningar verkar Markup vara i säkra och kapabla händer.
Markup vill anställa 24 journalister till sitt New York-kontor och ser fram emot en tidig lansering 2019.
Sa Angwin, i ett p√•st√•ende, “Jag √§r glad att bygga ett team med djup expertis som verkligen kan skala upp och fr√§mja det arbete som Jeff och jag b√∂rjade p√• ProPublica.‚ÄĚ
Hon tillade vidare, ‚ÄúVi ser Markup som en ny typ av nyhetsorganisation, bemannad med journalister som vet hur man unders√∂ker anv√§ndningen av ny teknik och g√∂r deras effekter f√∂rst√•liga f√∂r icke-experter.. ‚ÄĚ
Teamet har fått starkt ekonomiskt stöd från grundare av Craigslist och Craig Newmark Philanthropies, Craig Newmark, 2 miljoner dollar från John S. och James L. Knight Foundation (en ideell organisation som stöder undersökande journalistik).
NewMark har tidigare grävt in i många filantropiska projekt. Han donerade en halv miljon dollar för att begränsa vandalism och trakasserier på Wikipedia.
Craigslist-grundaren har också lovat 1 miljon dollar till det nuvarande teamet på ProPublica.

Läs också: Facebook använder artificiell intelligens för att bekämpa stötande innehåll

Newmark kommenterade att han kände sig stolt över att stödja Markup på grund av sin medvetenhet om ProPublicas arbete. Han tillade vidare att eftersom han själv är en nyhetskonsument tror han på äkta och korrekt journalistik.
Craigslist-grundaren har fullt förtroende för The Markups journalistiska kapacitet, eftersom den bygger på datadriven, intensivt faktakontrollerad rapportering.
Markup kommer också att fylla ett gap genom att rapportera om teknikens effekter på samhället som helhet, ett ämne som knappt täcks.
Nyhetssidan har fått ytterligare ekonomisk hjälp från John D. och Catherine T. MacArthur Foundation (en ideell organisation som ekonomiskt hjälper andra NPO) och Ford Foundation (en NPO som tror på rättvisa och lika möjligheter för alla).
Initiativet för etik och styrning av artificiell intelligens var den som först hade inkuberat projektet.
För närvarande pågår det inte mycket debatt om teknikens inverkan på samhället och hur den kan utforma policyer och regler.
Anledningen till detta är att teknikens inverkan på detta område fortfarande är ganska kontroversiellt.
Markup kommer att lösa problemet genom att täcka ämnen som en icke-teknisk person kan förstå och bilda sina egna åsikter om saken.