Telefoner med 100MP kamerasensorer kommer fram till slutet av 2019: Qualcomm-chef

Qualcomm Logo - Featured-2

“Qualcomms seniorchef för produkthantering för datorsyn sĂ€ger att Snapdragon-sensorer Ă€r redo för 100MP-sensorer i telefoner”

Nyligen uppdaterade Qualcomm specifikationerna för nĂ„gra av de frĂ€msta Snapdragon-processorerna, inklusive Snapdragon 855, Snapdragon 845, Snapdragon 710, Snapdragon 675 och Snapdragon 670. De nya specifikationerna anger att Spectra ISP i dessa processorer kan stödja en enda kamera med upplösning pĂ„ upp till 192MP. Men omnĂ€mnandet av ett sĂ„ löjligt högt megapixelantal har gett upphov till en ny, spĂ€nnande möjlighet – 100MP smarttelefonkameror.

Qualcomm-logotyp - Featured-2

I en telefonintervju avslöjade Judd Heape, Qualcomms chef för produkthantering för kamera, datorsyn och video, att ultrahögupplösta sensorer för smarttelefonkameror verkligen Ă€r pĂ„ vĂ€g och för nĂ€rvarande arbetar pĂ„ av nĂ„gra av de ledande sensortillverkarna i industri. Även om de inte fanns tillgĂ€ngliga som tekniska prover nĂ€r Qualcomm tillkĂ€nnagav de nya specifikationerna, förvĂ€ntas de göras tillgĂ€ngliga för OEM-tillverkare i slutet av 2019, vilket antyder att utveckling för densamma redan pĂ„gĂ„r.

PĂ„ frĂ„gan om Qualcomm verkligen testade en 192MP mobil kamerasensor med ISP: erna i de nĂ€mnda Snapdragon-processorerna innan han uppdaterade specifikationsbladet, sade Heape, ”Nej, för det finns inga sĂ„dana sensorer tillgĂ€ngliga just nu. Den vanligaste sensorn med stor upplösning pĂ„ marknaden idag Ă€r 48MP – det finns fler högupplösta sensorer som kommer upp i Ă„r vid 64MP, och i slutet av Ă„ret borde vi se nĂ„got över 100MP frĂ„n ett par sensortillverkare. Dessa kommer (kommer att vara) vanligtvis quad-CFA (fĂ€rgfilter array) bildsensorer. För vĂ„ra kretsuppsĂ€ttningar gjorde vi detta pĂ„stĂ„ende baserat pĂ„ vad vi vet om vĂ„r design av Internetleverantören och vad den kan i termer av maximal bredd och höjd som kan bearbetas för ett stillbild. Vi Ă€r övertygade om att vi kan hantera den hĂ€r stora upplösningen, men det har inte funnits nĂ„gon fysisk prototyp (hittills) som vi kan testa.“

Qualcomm-Snapdragon-855-feat

Heape har dock förklarat att Àven nÀr 100MP + -sensorerna blir vanliga kommer deras ursprungliga implementering inte riktigt att korreleras med fotograferingshastigheten. Genomsnittliga fotografier kommer fortfarande att ha betydligt lÀgre upplösning, men nÀrvaron av sÄ mÄnga pixlar pÄ sensorn betyder att pixelbinningsteknik kan möjliggöra stora detaljer i foton.

Heape förklarar, ”PpĂ„ grund av förĂ€ndringen hade vi i huvudsak angett specifikationerna för en maximal upplösning som kunde uppnĂ„s med en bildhastighet pĂ„ 30 fps för fotografering utan slutartid. Till exempel Ă€r en av de specifikationer jag har delat med 16 + 16MP vid 30 fps för dubbla kameror, men det berĂ€ttar inte verkligen hela historien. Den anger bara vad du kommer att uppnĂ„ om du kör en noll slutarfördröjningsrambuffert och försöker ta bilder riktigt snabbt med 30 bilder per sekund. Men det förklarar inte vad den maximala bildfrekvensen Ă€r, eller berĂ€ttar vad den högsta upplösningen pĂ„ fotografiet Ă€r som du kan ta om du inte bryr dig om 30fps riktmĂ€rke och verkligen vill ta ett enormt fotografi. SĂ„ nĂ€r vi sĂ€ger att en enhet kan ta ett enda foto pĂ„ 192MP Ă€r det i det hĂ€r scenariot, och vi antyder inte vad bildfrekvensen kan vara vid den tiden.“

Detta borde kasta lite ljus över vad man kan förvĂ€nta sig av smarttelefonkameror framöver – upplösningskriget Ă€r tillbaka, men den hĂ€r gĂ„ngen kan högre upplösning faktiskt innebĂ€ra bĂ€ttre detaljer och inte bara vara ett nummer för marknadsföringsgimmick.