Teslas VD Elon Musk avgår från grund av ökande tryck från SEC

Avatar for Fazeel Ashraf

Elon Musk, den kontroversiella men ändå karismatiska VD för elmotorföretaget Tesla kommer att avgå som ordförande. Detta beslut kommer efter ökat tryck från US Securities and Exchange Commission (SEC). Enligt en del av förlikningen måste Musk också betala en böter på 20 miljoner dollar.
Affären slutfördes den 29 september. Från och med den 29: e kommer han att ha 45 dagar på sig att fullfölja alla sina skyldigheter och avgå som styrelseordförande i Tesla.
Musk har gått med på att inte acceptera omutnämning till styrelsens ordförande, eller strida mot omval till positionen i ytterligare tre år. Enligt förlikningsavtalet kommer en oberoende ordförande att utses.
Tesla kommer att betala ytterligare 20 miljoner dollar i bot på grund av Musks tweets relaterade till att manipulera sina aktier.
SEC vill begränsa Musks kommunikation på Twitter och ha en övergripande kontroll över sina handlingar. För att tillfredsställa SEC: s önskemål har Tesla gått med på att anställa två oberoende styrelseledamöter till styrelsen.
SEC påpekade att Tesla från och med nu kommer att inrätta ytterligare förfaranden och kontroller för att hålla bättre koll på Musks kommunikation.
Detta inneb√§r att Musk m√•ste vara mer f√∂rsiktig n√§sta g√•ng han loggar in p√• Twitter. SEC: s verkst√§llningsavdelnings Steven Peikin sa i ett uttalande: “Resolutionen √§r avsedd att f√∂rhindra ytterligare marknadsst√∂rningar och skada Teslas aktie√§gare.”
Detta beslut kommer att frambringa en ny gryning för elmotorföretagets arv. Många aktieägare trodde att Musk hade en strypning över Tesla och hade det sista ordet om många interna beslut.
Han hade också gett några av sina närmaste vänner särskilda privilegier, särskilt hans bror Kimbal Musk.

Läs också: Tesla Factory Caught On Fire

Tesla har försökt diversifiera sin styrelse för att få in människor från olika samhällsskikt. Alla har ett unikt kompetensområde, en mängd olika erfarenheter och stor kunskap i sitt arbete.
Några bra exempel är styrelseordförande och VD för Johnson Publishing Company Linda Johnson Rice och VD för Twenty-First Century Fox Inc. James Rupert Murdoch. Detta verkar gjordes förgäves.
SEC hade gjort ett formellt klagomål i federal tingsrätt den 27 september 2018 angående Musks tweets. De hävdade att Musk hade bedrägligt ljugit i sina tweets om att företaget skulle hitta en privat investerare som vill ta över Tesla.

Musk hade skapat ett helt börskaos när han twittrade att han kommer att köpa tillbaka alla sålda aktier till 420 $ per aktie. Denna tweet gjordes den 7 augusti. Naturligtvis började alla som såg denna tweet sälja sina aktier för en betydande vinst.

Allt på grund av hur arrogant och dumt Musk twittrade för hela världen att se utan att tänka på konsekvenserna. Musk hade deltagit i riktigt märkligt och oregelbundet beteende de senaste månaderna.
Tidigare anklagade han en av det thailändska fotbollslagets räddare för en pedofil. Dykaren stämde sedan Musk för förtal. Förhoppningsvis, genom att avgå, kommer Musk att ha lite utrymme att andas och tänka klart för en förändring.