Tidigare verkstĂ€llande App Store vittnar om Apples regler Ă€r “ett vapen mot konkurrenter”

Tidigare verkstÀllande App Store vittnar om Apples regler Àr
En varm potatis: En tidigare Apple-chef sĂ€ger att Cupertino-teknikjĂ€tten anvĂ€nder sin “godtyckliga” App Store-policy “som ett vapen” för att begrĂ€nsa konkurrensen. Han pekar pĂ„ Apple Arcade som bara ett exempel pĂ„ hur företaget tillĂ„ter sina egna prenumerationstjĂ€nster samtidigt som man förnekar liknande modeller som Xbox Game Pass.

Apple har hÀvdat att dess begrÀnsande regler som nekar Xbox Game Pass och Google Stadia tilltrÀde till App Store Àr avsedda att skydda sina anvÀndare. VittnesmÄl frÄn före detta App Store-chef Phil Shoemaker ber emellertid att skilja sig.

Enligt en rapport pĂ„ 449 sidor frĂ„n underutskottet för antitrustavdelningen, sa Showmaker att appar som liknar Apple Arcade “konsekvent förbjuds frĂ„n butiken” för brott mot App Store-riktlinjerna Ă€ven om Arcade bryter mot samma riktlinjer.

Apple Arcade Ă€r en prenumerationstjĂ€nst som ger anvĂ€ndarna omedelbar tillgĂ„ng till hundratals spel till en mĂ„nadsavgift. Det Ă€r nĂ€stan samma affĂ€rsmodell som Game Pass och Stadia, om Ă€n utan streamingaspekten. ÄndĂ„ Ă€r dessa plattformar inte tillĂ„tna. Enligt Apple Ă€r de tillĂ„tna, men banden som dessa tjĂ€nster mĂ„ste hoppa igenom för att bli godkĂ€nda Ă€r besvĂ€rliga till den punkten att det i bĂ€sta fall Ă€r omöjligt att fĂ„ dem i butiken och i vĂ€rsta fall omöjliga.

Apple sĂ€ger att det skulle tillĂ„ta Stadia och Game Pass sĂ„ lĂ€nge varje erbjudet spel skickas in för godkĂ€nnande separat och att alla anvĂ€nder Apples betalningssystem i appen för inköp. Att behöva skicka in spel individuellt Ă€r inte bara en oerhört ineffektiv process. Det Ă€r lĂ€tt att se byrĂ„kratin som skapats av dessa regler, varför Shoemaker vittnade om att riktlinjerna anvĂ€nds “som ett vapen mot konkurrenter.”

Apple utfÀrdade ett uttalande till Business Insider som inte instÀmmer i husets resultat och sÀger att de inte har gjort annat Àn att hjÀlpa tredjepartsutvecklare att tjÀna pengar.

“Vi har alltid sagt att granskning Ă€r rimlig och lĂ€mplig, men vi Ă€r helt oense med slutsatserna i denna personalrapport med avseende pĂ„ Apple”, sĂ€ger en talesman. “VĂ„rt företag har ingen dominerande marknadsandel i nĂ„gon kategori dĂ€r vi gör affĂ€rer … App Store har möjliggjort nya marknader, nya tjĂ€nster och nya produkter som var otĂ€nkbara för ett dussin Ă„r sedan, och utvecklare har varit [the] frĂ€msta mottagarna av detta ekosystem. Förra Ă„ret i USA ensamma underlĂ€ttade App Store 138 miljarder dollar i handel med mer Ă€n 85% av det beloppet som enbart tillkom tredjepartsutvecklare. “

Förstörare av Apples policy, som Epic Games, som för nÀrvarande Àr inblandad i en juridisk kamp med Apple i frÄgan, citerar ibland företagets till synes hyckleriska ersÀttning för liknande tjÀnster som Spotify och Netflix. Apple hÀvdar att jÀmförelsen Àr Àpplen och apelsiner.

“Skillnaden beror pĂ„ mediet,” sa Apple till BI. “Spel Ă€r interaktiva, till skillnad frĂ„n musik och film, och det finns konsumentförvĂ€ntningar i App Store relaterade till spel.”

Betalning via Apples inbyggda system i appen och App Store-betyg Àr bara ett par mÄnga tjÀnster som Apple sÀger att kunderna förvÀntar sig.

Microsoft tror att detta bara Ă€r ursĂ€kter. Det kritiserade Apples regler förra mĂ„naden och sade att de skapar “en dĂ„lig upplevelse för kunderna.” I vad som tycktes vara en annan jab pĂ„ sin rival, lade Microsoft ut 10 nya riktlinjer (principer) för sin butik som tillĂ„ter nĂ€stan allt som Apple inte gör.

“[Our principles], bygga pĂ„ idĂ©erna och arbetet i koalitionen för app-rĂ€ttvisa, frĂ€mja val, sĂ€kerstĂ€lla rĂ€ttvisa och frĂ€mja innovation, sĂ€ger företaget.

Apple sÀger att de planerar att slÄ tillbaka mot husets slutsatser.