TikTok under utredning om flera fronter

TikTok under utredning om flera fronter

Videodelningsappen TikTok möter ökande kritik för att ha utnyttjat barnanvÀndare, plus pÄ grund av dess öppna meddelandesystem.

Den kinesiskt Ă€gda appen, populĂ€r bland tonĂ„ringar och tweens, bryter inte mot kontroverser. Men pĂ„ en enda dag har Storbritanniens informationskommissionĂ€r meddelat att man tittar pĂ„ TikToks “helt öppna” meddelandesystem; utöver detta avslöjade BBC att unga anvĂ€ndare kĂ€nner sig ”utnyttjade” av apps digitala presentsystem.

SÄ vad hÀnder med TikTok?

TikTok “Exploiting” Young Users

En BBC-undersökning har visat att barn sÄ unga som elva har samlat enorma rÀkningar som köper digitala presenter till sina favorit TikTok-stjÀrnor. Enligt BBC: s forskning blev en mor i Toronto chockad nÀr hon upptÀckte att hennes elva Är gamla hade spenderat 400 dollar pÄ appen.

Bröderna Neffati och Sebastian Moy tog donationer frÄn unga fans.

“Jag blev chockad nĂ€r jag fick reda pĂ„ vad pengarna spenderades pĂ„”, sa Stephanie Barbour. “Jag sa till min dotter,” SĂ„ du fĂ„r faktiskt inget för det? ” och hon sa, “Nej.”

“Vuxna borde veta bĂ€ttre.”

Det Àr dock inte bara barn som spenderar stora mÀngder pengar pÄ digitala presenter. I en annan av BBC: s fallstudier sa den 20-Ärige Rhys att han hade spenderat över 1200 dollar utan att ha insett.

”Att gĂ„va pĂ„ TikTok Ă€r lite som att spela”, sa han. ”Det blir beroendeframkallande. Jag sĂ„g verkligen inget fel med det just nu, men nu tycker jag inte det Ă€r vĂ€rt det. ”

”Jag har inget att visa för det. Det var mitt personliga val men jag tycker att det borde finnas nĂ„gon form av Ă„ldersbegrĂ€nsning eller timeout-funktion. ”

Generellt gör TikTokers donationer till stjĂ€rnor under liveströmmar – liknande andra streamingwebbplatser som Twitch. Men mĂ„nga av stjĂ€rnorna (som mĂ„ste ha minst 1 000 följare innan de fĂ„r strömma) lovar att följa tillbaka givare eller presentera dem i “duetter” – vilket gör att tvĂ„ TikTok-anvĂ€ndare kan vara i samma video. Vissa har till och med lovat att byta telefonnummer med givare – en enorm sĂ€kerhetsrisk med tanke pĂ„ hur mĂ„nga barn som anvĂ€nder TikTok.

Ledsen att du utnyttjades

Som svar pĂ„ BBC: s utredning sa TikTok att det var ”ledsen” anvĂ€ndare hade kĂ€nt sig utnyttjade av donationsfunktionen. Företaget uppgav att det “inte tolererar beteenden som Ă€r vilseledande till sin natur.”

Det sa ocksĂ„ att det erkĂ€nde “det finns alltid utrymme för förbĂ€ttringar nĂ€r det gĂ€ller att göra riktlinjer och information mer tillgĂ€nglig, tydlig och lĂ€ttförstĂ„elig för alla anvĂ€ndare.”

Men med TikTok – enligt vissa influenser pĂ„ appen – tar en nedskĂ€rning pĂ„ 50% av alla intjĂ€nade gĂ„vor, kan det vara ovilligt att göra sina donationsregler mycket strĂ€ngare.

Ytterligare statlig utredning

Storbritanniens informationskommissionĂ€r (ICO) tittar ocksĂ„ nĂ€rmare pĂ„ TikTok för appens “helt öppna” meddelandesystem – deras ord, inte vĂ„ra.

I ett uttalande till parlamentsledamöter sade Elizabeth Denham, chef för informationskommissionĂ€ren honcho, att ICO skulle undersöka ”transparensverktygen för barn” och ”vilken typ av videor som samlas in och delas av barn online.”

Hon erbjöd ingen inblick i hur utredningen kommer att fungera, men med tanke pÄ ICO: s önskan att fÄ företag att se sina anvÀndare som mÀnniskor, inte datapunkter, kan det drabba TikTok med en stor böter, och kanske nÄgra nya regler för barn pÄ social media.

Det hÀr Àr inte första gÄngen som TikTok undersöks av myndigheter. Tillbaka i februari drabbades det av FTC med en böter pÄ 5,7 miljoner dollar för att de inte lyckades fÄ förÀldrarnas samtycke nÀr minderÄriga registrerade sig för att anvÀnda plattformen. Appen har ocksÄ tillfÀlligt förbjudits i Indien efter anklagelser om appen för barnpornografi.

ICO: s utredning leder sannolikt inte till nÄgot sÄ allvarligt som ett förbud. Men de senaste dÄliga nyheterna för appen kommer sannolikt inte att försÀkra förÀldrarna om att det Àr sÀkert för sina barn.

LÀs mer av de senaste tekniska nyheterna pÄ Tech.co