Tim Cook sÀger att iPhone 8-rykten ledde till en nedgÄng i försÀljningen av iPhone 7

IPhone 8 kan ha mer Àn en spelförÀndrad funktion

Apples resultatrapport igÄr var nÄgot av en blandad pÄse. Medan Apple imponerande lyckades öka intÀkterna och vinsten jÀmfört med samma Är föll iPhone-försÀljningen kvartalsvis nÄgonsin sÄ lite. Under det senaste marskvartalet sÄlde Apple 50,7 miljoner iPhones, vilket motsvarar en ganska blygsam nedgÄng frÄn 51,9 miljoner enheter som Apple sÄlde i samma kvartal för ett Är sedan. Icke desto mindre, eftersom investerare gillar att anvÀnda iPhone-försÀljningsdata som en barometer för att mÀta Apples ekonomiska hÀlsa, sjönk Apples aktier snabbt i kölvattnet av företagets senaste resultatrapport.

PĂ„ frĂ„gan om nedgĂ„ngen i iPhone-försĂ€ljningen under Apples konferenssamtal i gĂ„r uttryckte Tim Cook att spridningen av rykten kring Apples efterlĂ€ngtade iPhone 8 bidrog till en “paus” i iPhone-försĂ€ljningen under de senaste tre mĂ„naderna.

NÀr UBS-analytiker Steve Milunovich frÄgade om en nyligen genomförd 451-undersökning som visade att iPhone-inköpsavsikten Àr nio Är lÄg, tog Cook frÄgan framme.

“Jag tittade bara pĂ„ det och sĂ„ jag har inte haft tid att studera det,” sa Cook. ”Men i allmĂ€nhet ser vi vad vi tror Ă€r en paus i köp pĂ„ iPhone, vilket vi tror beror pĂ„ tidigare och mycket vanligare rapporter om framtida iPhones. Och sĂ„ att den delen helt klart pĂ„gĂ„r, och det kan vara vad som ligger bakom data. Jag vet inte, men vi ser det i full insyn. ”

Vanligtvis skulle det vara lÀtt att avfÀrda Cooks förklaring som inget annat Àn en vÀl utformad ursÀkt som en PR-rep. Verkligheten Àr dock att hype och intresse kring Apples kommande iPhone 8 Àr enormt. Faktum Àr att jag tycker att det Àr rÀttvist att sÀga att spÀnningen mÀnniskor har för iPhone 8 bara konkurrerar med den spÀnning som konsumenterna hade för den ursprungliga iPhone under mÄnaderna före sin debut i juni 2007.

Enkelt uttryckt Àr entusiasmen för iPhone 8 vÀlgrundad och mycket verklig. Först och frÀmst kommer iPhone 8 att inleda den mest radikala redesignen av iPhone-formfaktorn vi nÄgonsin har sett. Visst, vi har sett successiva iterationer av iPhone innehÄller större skÀrmar, men iPhone 8 kommer enligt uppgift att införa en kantlös OLED-skÀrm med en Touch ID-sensor inbÀddad direkt i sjÀlva skÀrmen. Tillsammans med ytterligare funktioner som förstÀrkt verklighetsstöd, förbÀttrad vatten- och dammmotstÄnd, trÄdlös laddning och bÀttre batteritid Àr det helt troligt att en betydande andel av nuvarande iPhone-Àgare pÄ marknaden för en uppgradering har valt att sitta hÄrt, hÄlla fast vid sina pengar och vÀnta istÀllet pÄ att iPhone 8 kommer i butikshyllorna.

Naturligtvis Àr miljonfrÄgan just nu om Apple faktiskt kan slÀppa iPhone 8 i tid. Medan Apple helst skulle vilja fÄ iPhone 8 i konsumenternas hÀnder i september, har ett antal trovÀrdiga kÀllor angett att iPhone 8-slÀppdatum sannolikt kommer att tryckas Ànda tillbaka till oktober tidigast, med vissa rapporter som hÀvdar att en november slÀpp Àr mycket mer troligt. NÀr det gÀller orsakerna bakom den ryktade förseningen finns det enligt uppgift tvÄ flaskhalsar som Apple för nÀrvarande försöker korsa. En, avkastningen pÄ de avancerade OLED-skÀrmarna Àr enligt uppgift lÄngt under Apples smak. Och tvÄ, nÄgra av Apples komponentleverantörer kommer enligt uppgift att behöva mer tid Àn vanligt för att öka produktionen pÄ nÄgra av iPhone 8s specialdelar, till exempel de avancerade 3D-kamerorna som Apple enligt uppgift kommer att införliva för augmented reality-ÀndamÄl.

Allt detta sagt, jag tror att de flesta potentiella iPhone 8-köpare motvilligt kommer att vara bra med en liten fördröjning sÄ lÀnge den slutliga designen inte har en Touch ID-sensor pÄ baksidan, som vissa lÀckta scheman har visat. Om den faktiska iPhone 8 ser ut som de tvÄ modellerna nedan, Àr det en sÀker satsning att iPhone 8 kommer att fortsÀtta att krossa ett antal befintliga iPhone-försÀljningsrekord.