Topp UX-trender att titta pÄ i Är

Topp UX-trender att titta pÄ i Är

Att sÀga att anvÀndarupplevelse Àr viktigt Àr en grov underdrift. Det Àr bokstavligen det mest viktiga elementet i webbdesign. Om anvÀndarupplevelsen Àr förvirrande, trÄkig eller pÄ annat sÀtt inte uppfyller alltmer krÀvande standarder, kommer besökare helt enkelt att gÄ nÄgon annanstans. Nyckeln till bra UX-design Àr att hÄlla koll pÄ nya trender och att integrera dessa trender i ditt eget arbete. Du kan börja med att övervÀga följande UX-designtrender.

SkÀrmar Àr inte lÀngre det enda fokuset

NÀr det gÀller anvÀndarupplevelse har webbdesigners nu mycket mer att tÀnka pÄ. Fram till nyligen var allt som betydde skÀrmen, för det var det enda sÀttet som mÀnniskor anslöt eller interagerade med. Idag Àr nÀtet inte lÀngre begrÀnsat till stationÀra datorer, bÀrbara datorer, surfplattor och smartphones. Virtual reality, augmented reality, bÀrbar teknik, smarta hem och andra tekniska framsteg har stört UX-designantaganden. Nu har designers uppdraget att lÀra sig nya fÀrdigheter för att hÄlla jÀmna steg med dessa framsteg och att införa nya standarder och metoder ocksÄ.

Anpassning Àr nyckeln

Du kanske har mĂ€rkt att webbdesigners ger anvĂ€ndarna mer kontroll över sina egna webbplatser. TĂ€nk till exempel pĂ„ en webbplats som sĂ€ljer pedagogiska spel för barn. För ett Ă„r eller tvĂ„ sedan kan varje person som gĂ„r in pĂ„ den hĂ€r webbplatsen ha riktats till en “one size fits all” -hemsida. Idag, om du gick in pĂ„ samma webbplats, kan du hĂ€lsas med en introduktionsskĂ€rm dĂ€r du ber dig vĂ€lja om du Ă€r förĂ€lder, student eller lĂ€rare. Beroende pĂ„ ditt svar fĂ„r du sedan en UX som har utformats för att möta dina behov. Enligt Michael Sheridan frĂ„n Cheap Games sĂ„g hans företag en ökad intĂ€kt nĂ€r de började anvĂ€nda kunddata för att pĂ„verka deras webbdesign.

Designers som anvÀnder video pÄ alltmer innovativa sÀtt

Att anvÀnda video för att förbÀttra UX Àr inget nytt. Designers har anvÀnt videor för att förmedla budskap, för att demonstrera produkter och till och med för att stÀrka varumÀrkesinsatsen. Nu tar designers ett steg lÀngre med hjÀlp av bakgrundsvideor. Bild som besöker en konstnÀrs webbplats dÀr bakgrunden pÄ hemsidan Àr en loopvideo av dem som skapar ett vackert konstverk. Inte bara ser du arbetet och processen de anvÀnder, du fÄr ocksÄ se skapandet av nÄgot vackert. Bakgrundsvideor ger djup pÄ webbsidor och klargör vad designern försöker kommunicera. De gör ocksÄ ett bra jobb med att sÀtta tonen pÄ en webbplats.

Storytelling förblir ett viktigt element i design

För inte sÄ lÀnge sedan rÀknade webbdesigners ut att berÀttande var ett utmÀrkt sÀtt att engagera anvÀndare och hÄlla dem lÀngre pÄ webbplatsen. Detta leder ofta till ökade omvandlingar. Denna trend kommer att fortsÀtta att bli allt populÀrare. Designers kommer att utnyttja denna trend genom att hitta sÀtt att göra berÀttelser mer övertygande, mer engagerande och sannolikt mer interaktiva.

Platt design och Skeuomorfism Hitta fred via platt 2.0

En frÄga om tvist i webbdesign har varit över anvÀndningen av platt design i ikoner eller skeuomorf design. FöresprÄkare av platt design hÀvdar att moderna anvÀndare vill ha elegans och minimalism. Skeuomorfismfans hÀvdar att skeuomorfism Àr intuitiv, bekant och tydlig. Medan platt design har blivit mer allmÀnt accepterad och anvÀnt den skeuomorfismen Àr det fortfarande en kontroversiell frÄga. Lyckligtvis kan Flat 2.0 bara förÀndra allt detta. Flat 2.0 innebÀr att skiktning anvÀnds för att skapa ett tredimensionellt utseende (populÀrt inom skeuomorf design) samtidigt som man följer reglerna för platt ikondesign.

Inte alla dessa trender passar bra för alla mÄlgrupper eller för alla designprojekt. Var och en Àr dock mycket viktig i modern webbdesign, och det Àr troligt att du som designer kan förbÀttra anvÀndarupplevelsen genom att inkludera Ätminstone nÄgra av dessa trender i det arbete du utför.