Trump mot Kalifornien: Nätneutralitet återigen i fara

Avatar for Fazeel Ashraf

Trump-administrationen är i en annan kamp med delstaten Kalifornien. Och dåliga nyheter, nätneutralitet är i fara igen. Justitiedepartementet stämmer Kalifornien på grund av sin förbättrade lag om nätneutralitet.

Trump-administrationen kanske inte är effektiva i något annat, men de är säkra på att väcka talan mot andra stater. Rättegången lämnades in bara några timmar efter att guvernören i Kalifornien Jerry Brown hade undertecknat lagen.

På söndagen förklarade höga tjänstemän från justitiedepartementet Washington Post varför det väckte talan. Anledningen till denna drastiska åtgärd var så att stater inte kunde göra upp sina egna lagar om nätneutralitet.

Avdelningen uppgav att endast den federala regeringen kan √∂vervaka lagarna om n√§tneutralitet, och att makten har beviljats ‚Äč‚ÄčFederal Communications Commission av kongressen. Detta f√∂r att s√§kerst√§lla att stater inte kan anta motstridiga lagar.

Kalifornien godkände senatens proposition 822 för att säkerställa att internetleverantörer inte kunde manipulera internethastigheter eller nollränta visst innehåll. DOJ har andra tankar om hela denna fråga. De tror att Kalifornien undergräver deras makt.

Staten √§r ‚Äúf√∂rs√∂ker undergr√§va den federala regeringens avreglerande tillv√§gag√•ngss√§tt genom att inf√∂ra betungande statliga best√§mmelser p√• det fria Internet som √§r olagligt och konsumentskyddat ‚ÄĚ enligt DOJ.

Den största demokratiska staten har varit flera juridiska sammandrabbningar med Trump-administrationen tidigare. Kalifornien har stämts för att ge olagliga invandrare fristad för att förhindra att de deporteras.

Administrationen stämde också Kalifornien för en lag som syftar till att hindra Trump-administrationen från att sälja eller överföra federala mark till privata företag.

Det försöker också bekämpa Kaliforniens miljöskyddspolitik.

Senatsförslaget 822 initierades av en demokratisk medlem av Kaliforniens senat, Scott Weiner, för att konsolidera för Obama-eran internetskyddslagar som dödades av FCC förra året.

Riksadvokaten Jeff Sessions sa ‚ÄĚEnligt konstitutionen reglerar stater inte handeln mellan stater – den federala regeringen g√∂r det. √Öterigen har Kaliforniens lagstiftare antagit en extrem och olaglig statlig lag som f√∂rs√∂ker frustrera den federala politiken. ‚ÄĚ

Han tillade vidare, “Justitiedepartementet borde inte beh√∂va spendera v√§rdefull tid och resurser f√∂r att v√§cka talan idag, men vi har en skyldighet att f√∂rsvara den federala regeringens befogenheter och skydda v√•r konstitutionella ordning.”

√Ąven om stater som Oregon och Washington ocks√• har antagit sin egen n√§tneutralitetspolitik, var Kaliforniens mest omfattande och n√§rmast Obamas ursprungliga n√§tneutralitetspolitik.

Kaliforniens nettneutralitetsräkning skulle hindra Internetleverantörer från att strypa bandbredden, hindra konkurrenternas webbplatser från att laddas långsammare och sätta stopp för alla möjliga nollbetyg.

För de av er som inte vet är Zero-rating vanan att tillhandahålla gratis internet med många strängar bifogade. Dessa strängar kan vara i form av att endast ge åtkomst till vissa begränsade webbplatser eller tillhandahålla internetåtkomst med många annonser.

Många stora telekomföretag som Comcast, Verizon och At & t lobbade för att hänsynslöst skära livstödet för denna proposition. FCC: s ordförande ljög som vanligt att detta lagförslag kommer att skada kundernas informationsfrihet och valfrihet.