TSMC fÀrdigstÀllande testproduktion av 5nm chipset, som massproduceras frÄn 2020

TSMC fÀrdigstÀllande testproduktion av 5nm chipset, som massproduceras frÄn 2020

“ÖvergĂ„ngen frĂ„n den tidigare tillverkningsprocessen pĂ„ 7 nm av chipsets till 5 nm kommer att resultera i 45 procent mindre marker och upp till 15 procent mer prestanda.”

Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, kÀnt mer populÀrt som TSMC, förbereder sin riskproduktion av 5 nm chipsets. Detta skulle markera nÀsta steg i utvecklingen för system-pÄ-chip-processorer, som stadigt har minskat formens storlek, samtidigt som de packar i fler och fler transistorer i ett försök att förbÀttra prestanda och minska energiförbrukningen. 5nm TSMC-processen kommer att resultera i upp till 45 procent mindre marker, samtidigt som prestandan förbÀttras med cirka 15 procent.

Krympningen av tillverkningen av chipsetformen kommer att Ätföljas ytterligare av sjÀlva chipsetarkitekturen, vilket kan förÀndras för att Ästadkomma ytterligare framsteg i prestanda och batteritid genom patenterade arkitekturÀndringar. Riskproduktionen (som ska anvÀndas för ingenjörsvalideringstester) kommer att börja inom kort och med förbehÄll för att testerna gÄr smidigt, syftar TSMC till att pÄbörja massproduktion av 5 nm chipsets frÄn första halvÄret 2020. Detta innebÀr i huvudsak att tekniska prover av dessa chipsets kommer sannolikt att nÄ företag endast runt mitten eller slutet av nÀsta Är. Som ett resultat förvÀntar vi oss att 2021 blir Äret dÄ 5 nm chipsets tar över frÄn den 7 nm förbÀttrade arkitekturen som kommer att rÄda fram till dess.

TSMC 5nm chipsets

TSMCs senaste 7nm + -arkitektur erbjuder upp till 12 procent högre effektivitet jÀmfört med föregÄngare, liksom 20 procent högre densitet av transistorer i ett chip tack vare effektivare förpackning. Apple har enligt uppgift gjort TSMC till den enda leverantören av 7nm + chips, som arbetar med anpassade Apple-förslag för att fÄ fram det bÀsta av sina förmÄgor. Rapporter över internet tror att Qualcomm ocksÄ kan bli en av TSMC: s kunder för 7nm + chipsets, vilket Àr möjligen vad nÀsta generations Snapdragon 865 (kodnamn 8250) chipset kommer att baseras pÄ.

TSMC Àr dock inte nöjd med att bara stanna hÀr. Företaget förbereder redan sin nÀsta generation, förbÀttrade processtillverkningsnoder för SoCs, med 5nm + -process. Med tanke pÄ att vi förvÀntar oss att 5nm-processorer ska köras pÄ telefoner 2021, bör 5nm + -chips ta sig in pÄ marknaden 2022, vilket ger oss en rÀttvisande inblick i fÀrdplanen för utveckling inom mobil processorarkitekturutveckling, för en nÀra framtid.